Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Šestka instalovala zelené lampy. Inspirovala se v Singapuru

Lampy připomínající strom, které porůstají popínavými rostlinami, jsou k vidění v Praze 6. Městská část tak chtěla dodat zeleň tam, kam není možné sázet stromy. Dvě lampy jsou u železniční stanice na Dejvické a u metra Hradčanská.

Lampy se dvěma LED svítidly nahradily klasické stožáry. Jsou pět metrů vysoké a váží čtvrt tuny. Součástí je i lavička a jakmile se zeleň rozroste, poskytnou lampy i chládek a stín. Letos se očekává, že zakoření, příští rok by mohly začít růst a popínat konstrukci.

„Jedná se o náš první takový počin, v Praze dosud žádné lampy vybočující ze své klasické podoby a funkce nenajdete. Jedinečný je i tím, že je inspirován zahraničím, konkrétně Singapurem, kde se nachází osvětlené lampy připomínající strom. Ty naše české budeme vyhodnocovat tři roky,“ uvedl v tiskové zprávě místopředseda představenstva Technologie hlavního města Prahy Tomáš Novotný.

Rostliny vybrala a vypěstovala přesně pro potřebu lamp Česká zemědělská univerzita, která už spolupracovala na chmelové stěně na Vítězném náměstí. Je to směs několik různých druhů, některé jsou přímo pro stín, jiné pro květy, další pro jedlé plody.

První lampa je u výstupu metra Hradčanská už železničního přechodu, druhá v Dejvické ulici u železniční stanice. „Lokace pro umístění lamp byly vybrány z toho důvodu, že je na těchto místech velmi komplikovaná či skoro nereálná výsadba stromů. Cílem však není nahrazovat živé stromy, ale umisťovat zeleň tam, kde by to nebylo jinak možné,“ vysvětlila v tiskové zprávě Martina Kaňáková (TOP 09), předsedkyně Komise životního prostředí Prahy 6.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 6, Technologie hlavního města Prahy

Štítky lampy, strom, zeleň, Dejvická, Hradčanská, lampa, Singapur, Praha, Technologie hlavního města Prahy, Česká zemědělská univerzita v Praze, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šestka instalovala zelené lampy. Inspirovala se v Singapuru  |  Praha 6  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.