Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Praha 6 na místě nádraží nechá postavit komunitní centrum. Stanice 6 mnohé obyvatele nenadchla

Již příští léto by obyvatelé a návštěvníci Prahy 6 mohli zavítat do komunitního centra s restaurací a výstavním prostorem s názvem Stanice 6, které nahradí bývalé nádraží Praha - Bubeneč. Stavba získala stavební povolení a společnost SNEO nyní vybírá dodavatele.

Nádraží bylo zanedbané a využívané především bezdomovci

Nádraží Bubeneč by mělo být s jistotou proměněno na nové komunitní centrum od autorů Richarda Preislera, Martina Kontry a Martina Krba, jehož součástí se stane restaurace a výstavní prostor. Podle prvních plánů se měla rekonstrukce budovy konat již na jaře 2021 a měla být ukončena letos v létě. Šestka chce nádraží proměnit především kvůli tomu, že dlouhou dobu sloužilo především jako noclehárna pro bezdomovce a stalo se častým terčem vandalů.

„Inspirovali jsme se podobnými prostory ve světě a z toho jsme usoudili, že budoucnost měst je propojování dříve nemyslitelných aktivit. Také chceme, aby se toto místo navrátilo Pražanům. Chceme klást hlavně důraz na lokální suroviny i produkty, abychom co nejméně zatěžovali planetu zbytečnou dopravou. Návštěvníci se tedy mohou těšit na kávu z lokálních pražíren, lokální mošty, pivo z malých pivovarů a chuťovky z českých surovin. Nabídneme program, který bude především mapovat tuzemskou, ale i evropskou alternativní scénu. Své místo tu budou mít akustické hudební projekty, experimentální elektronika, filmové dokumenty nebo hostující divadelní projekty. U všech akcí budeme klást důraz na to, aby neobtěžovaly okolní rezidenty, kteří mají úplně jiné touhy,“ řekl v roce 2020 Blesku Richard Preisler s tím, že bude využit i nepoužívaný perón.

„Plány na proměnu nádraží na kulturní centrum se posunuly vpřed. Projekt získal stavební povolení a nyní společnost SNEO, která projekt přebírá, bude vybírat zhotovitele rekonstrukce. Pokud vše půjde podle plánu, příští léto by budova mohla sloužit jako komunitní středisko s galerií a bistrem,” potvrdil pro Pražskou Drbnu mluvčí Prahy 6 Jiří Hannich.

Obchodní dům Šárka se měl rekonstrukce dočkat už před lety. Zatím se ale nic neděje

Přirozeným centrem sídliště Červený Vrch v Praze 6 je obchodní dům Šárka. Místní si tam už od výstavby sídliště chodí pro potraviny nebo pro léky, součástí je i kasino. Budova je ale zastaralá, od dob komunismu vypadá pořád stejně a rekonstrukce...

Nespokojenost obyvatel

Ačkoliv Šestka v rámci participace uspořádala setkání s občany přímo v budově nádraží Praha - Bubeneč a lidé se zde shodli na tom, že by se na místo nádraží měla vrátit kavárna či restaurace a zázemí pro komunitní činnost, mnozí obyvatelé s rekonstrukcí nesouhlasí. Rozhořčení sdílí především u facebookového příspěvku šesté městské části Prahy. Jsou totiž toho názoru, že na nádraží by mělo zůstat nádraží s fungující vlakovou zastávkou. 

„V minulosti k tomuto projektu proběhla participace s občany. Praha 6 se ptala lidí, jakým způsobem by nádražní budova měla být v budoucnu využita. Také se ptala na to, co by si na tomto místě přáli. Projekt tedy tak, jak byl vymyšlen a jak bude následně realizován, do značné míry vychází právě z přání občanů. Nejde se však zavděčit úplně všem. Negativní postoje některých obyvatel vnímáme, ale vycházíme z participačního projektu, který v minulosti proběhl, takže předpokládáme, že v té budově budou služby, které si tam lidé přáli a věříme, že budou dobře sloužit veřejnosti,“ řekl Pražské Drbně mluvčí Prahy 6.

Praha 6 v roce 2020 sdělila, že nádraží pronajme na 10 let a nový provozovatel zaplatí jen 100 tisíc ročně. Tyto podmínky byly podle Hannicha součástí dohody s vítězi projektu Stanice 6. Radnice nemá v plánu tento prostor komerčně pronajímat a je pro ni důležitější využití celého prostoru.

Šestka vytvoří nové záhony plné květin a rostlin. Chce zmírnit změny klimatu a přitáhnout více užitečného hmyzu

Praha 6 se rozhodla využít dotační program hlavního města a vytvoří nové květinové záhony. Zároveň chce více podporovat městskou zeleň. K tomuto kroku se městská část rozhodla kvůli tomu, že rozmanité rostliny přispějí ke zmírnění změny klimatu a...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Praha 6

Štítky stavba, přestavba, Stanice 6, komunitní centrum, nádraží, Bubeneč, Praha, Praha 6, projekt, restaurace

Praha 6 na místě nádraží nechá postavit komunitní centrum. Stanice 6 mnohé obyvatele nenadchla  |  Praha 6  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.