Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Stovky diváků sledovaly v sobotu rekonstrukci bitvy na Bílé hoře. Program pokračuje i dnes

Stovky lidí včera dorazily na Vypich v Praze 6, aby si zde připomněly bitvu na Bílé hoře z roku 1620. Návštěvníci si mohli od včerejšího poledne poslechnout hudební představení a podívat se na výcvik pěchoty a jízdy. Samotná rekonstrukce bitvy následovala v 15 hodin a zúčastnilo se jí asi tisíc zbrojnošů. Ti na místo dojeli nejen z Česka, ale také z dalších evropských zemí. Ve stejném čase budou bojovat i dnes. Uvedl za organizátory Tomáš Cholinský.

Novinkou letošního ročníku je nová hudba, která byla kvůli rekonstrukci speciálně složená,“ řekl Cholinský.

Jezdci na koních nebo pěší dělostřelci

Rekonstrukce bitvy, kterou organizují Občanské sdružení Bílá hora 1620 a spolek Rytíři Koruny České za finanční podpory pražského magistrátu a městské části Praha 6, trvala zhruba šedesát minut. Zúčastnili se jí jezdci na koních, pěší, dělostřelci a další oblečení v dobových kostýmech. Ztvárnili je lidé z Česka, Německa, Rakouska či Maďarska. V bitvě se používaly repliky pušek a děl ze 17. století, rovněž nacvičené způsoby boje byly podle organizátorů rekonstrukce dobové. Dění na bojišti před oborou Hvězda komentoval herec Václav Vydra a doprovodila ho nová autorská hudba, kterou složil a nahrál Vít Tůma.

Součástí dvoudenní akce je doprovodný program. Návštěvníci 17. ročníku rekonstrukce se mohou těšit na dobové trhy a přednášky o životě vojáků v 17. století, o době třicetileté války a o vývoji střelných zbraní. Připravená je i ukázka práva útrpného a hudební vystoupení s historickými nástroji.

Roušky nebo respirátor v hledišti měla jen polovina lidí

Nošení roušek a respirátorů letos organizátoři v areálu u prodejních stánků doporučovali, na tribunách bylo opatření pro diváky povinné. Ochranu dýchacích cest v hledišti však měla sotva polovina lidí. Při vstupu do ohraničených venkovních prostor mohli diváci využít přistavenou dezinfekci. Ta byla k dispozici nejen u pokladen, ale i u jednotlivých stánků. Při koupi vstupenek, které dospělého stály 200 korun a děti 100 korun, museli návštěvníci prokázat bezinfekčnost. V roce 2020 byl kvůli koronaviru prostor tribun rozdělený na tři od sebe oddělené sektory. Do každého sektoru se vešla asi tisícovka diváků. Letos k opatření organizátoři akce nepřistoupili, jak už dříve avizoval mluvčí Prahy 6 Jiří Hannich.

V bitvě na Bílé hoře, která se odehrála 8. listopadu 1620, potlačila vojska habsburského císaře Ferdinanda II. povstání českých nekatolických stavů. Bitvě předcházela v roce 1618 pražská defenestrace. Zástupci stavů tehdy vyhodili místodržící z okna Pražského hradu. Začal tak 30 let trvající celoevropský konflikt, v němž se střetly katolické a protestantské země. Po skončení války se české země staly téměř na 300 let součástí habsburské monarchie.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Praha 6

Štítky ČR, zábava, historie, správa, Praha, Bílá hora, rekonstrukce, bitva na Bílé hoře, Česko, Vypich, Pražský magistrát, třicetiletá válka, Ferdinand II. Aragonský, Václav Vydra, Habsburská monarchie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stovky diváků sledovaly v sobotu rekonstrukci bitvy na Bílé hoře. Program pokračuje i dnes  |  Praha 6  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.