Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Obrana chce opravit budovu v Bubenči. Hledá, kam přestěhovat úředníky

Ministerstvo obrany plánuje zrekonstruovat kancelářskou budovu na náměstí Svobody v Praze 6. Téměř sto let starý, památkově chráněný objekt je nyní v havarijním stavu. Opravy by měly začít v lednu 2028 a náklady na ně úřad odhaduje na pět miliard korun. Ministerstvo nyní hledá, kam by po dobu oprav přesunulo své zaměstnance. Vyjednává o možném nájmu s majitelem budovy Tokovo v Holešovicích.

Budova na náměstí Svobody byla postavena v roce 1924 jako dočasné sídlo tehdejšího ministerstva národní obrany. Objekt označovaný jako budova A od té doby neprošel generální opravou. Elektroinstalace v budově je proto na hraně životnosti, rozvody topení jsou zkorodované, většina původních oken nedovírá a v suterénu se kvůli chybějící izolaci tvoří plíseň. „Tento stav se v posledním období rapidně zhoršil, neboť byl neřešen či odkládán více jak deset let nazpět," uvedlo ministerstvo na svém webu.

Veřejnou zakázku na opravu by úřad chtěl vypsat v roce 2027. Celkové náklady na rekonstrukci, včetně zpracování projektové dokumentace, odhaduje na přibližně pěti miliard korun. Vlastní stavební práce by měly začít v lednu 2028 a trvat do prosince 2030.

Kvůli nevyhovujícímu stavu budovy a její plánované rekonstrukci se resort vedený Janou Černochovou (ODS) rozhodl najít pro osm stovek zaměstnanců náhradní prostory v širším centru Prahy. V první fázi oslovil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, který mu sdělil, že požadované kapacity nemá. Ministerstvo ale informoval o budově Tokovo, ve které bude končit pronájem prostor Nejvyššímu kontrolnímu úřadu.

„Následně byl proveden průzkum trhu oslovením realitních společností, z něhož nabídka na pronájem budovy Tokovo vyšla ve všech ohledech jako nejvhodnější. Proto byla s majitelem této budovy zahájena jednání o podmínkách pronájmu," uvedlo dnes ministerstvo obrany. Zdůraznilo, že cena nájmu dosud nebyla určena a před finálním rozhodnutím o případném podpisu smlouvy bude zohledněn ještě znalecký posudek o výhodnosti zvolené varianty dočasného přestěhování zaměstnanců.

Stěhování by mělo začít příští rok. Ještě před zahájením samotných oprav budovy A bude třeba provést její detailní zaměření, stavební, hydrogeologický a mykologický průzkum a další nezbytnosti.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ministerstvo obrany

Štítky Ministerstvo obrany, armáda, Praha 6, oprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obrana chce opravit budovu v Bubenči. Hledá, kam přestěhovat úředníky  |  Praha 6  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.