Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Děti prý dostávaly jídlo z pytlů na odpad. Je to zavádějící, brání se starostka

V jedné ze školek na pražském Smíchově měly kuchařky dávat deset let dětem jídlo z pytlů na odpadky, aby nemusely umývat nádobí. To uvedla v reportáži TV Nova. Starostka Prahy 5 Renáta Zajíčková (ODS) označila reportáž za zavádějící a dodala, že „pochybení prokazatelně neohrozilo zdraví dětí, zřizovatele a mnoho rodičů však oprávněně pobouřilo.“

Podle reportáže TV Nova měly děti dostávat jídlo z pytlů na odpadky

TV Nova ve své reportáži uvedla, že v MŠ Kroupova v Praze 5 kuchařky přes deset let servírovaly dětem jídlo z pytlů na odpadky, aby nemusely umývat nádobí. Jídlo mělo být v sáčcích na odpadky s označením HDPE.

„Sáčky na odpad HDPE nejsou výrobcem určeny pro styk s potravinami, což je v rozporu s požadavkem platné legislativy. S kontrolovanou osobou bude zahájeno správní řízení," uvedla pro TV Nova pražská hygienická stanice.

Ředitelka školky Zuzana Legnerová pochybení odmítla a podobně se vyjádřila také starostka Prahy 5 Renáta Zajíčková. Městská část je totiž zřizovatelem MŠ Kroupova.

Podle starostky je ve školce vše v pořádku

Zajíčková vydala rozsáhlé prohlášení, ve kterém uvedla, že v dané školce sice mezi lety 2020 a 2021 docházelo k používání igelitových pytlů při výdeji pokrmů, ne však pro servírování pokrmů dětem, jak je veřejně prezentováno, ale pro uchovávání jídel, zejména těstovin a knedlíků.

Starostka páté městské části ve svém prohlášení zároveň píše, že hygienická stanice hlavního města Prahy v akreditované laboratoři ověřovala, zda používáním sáčků pro uchování teplých pokrmů mohlo být ohroženo zdraví spotřebitelů. Závěr akreditované laboratoře podle Zajíčkové zní tak, že „nebyla prokázána zdravotní závadnost odebraného vzorku sáčků na odpad HDPE v rámci použití na uchovávání teplých pokrmů”.

Podle starostky bylo pochybení kuchařky vyřešeno loni v listopadu, kdy ředitelka školky začala ve věci komunikovat jak s rodiči, tak s odborem, hygienou i Českou školní inspekcí. Interní i externí kontroly podle Zajíčkové potvrdily pochybení, ale i to, že nemělo žádný dopad na zdraví dětí.

Jde o spor dvou částí rodičů, říká Zajíčková

„V mateřince jsou ze strany Hygienické stanice hlavního města Prahy prováděny opakované kontroly v posledních letech, např. v roce 2019 a 2022. Popisované úkazy nehygienického servírování pokrmů nebyly ani v jednom případě kontrolou prokázány,“ uvádí Renáta Zajíčková.

Podle Zajíčkové jde o spor dvou částí rodičů dětí, které školku navštěvují. „Ukazuje se, že jde o nešťastně vyhrocený osobní spor, dnes již dokonce spor dvou částí rodičů. Za ředitelkou totiž stojí neméně početná skupina rodičů. Ti potvrzují, že nezaregistrovali jediný problém a jsou se školkou spokojeni. K dispozici mám jejich dopisy, které potvrzují až nesmyslně urputnou snahu ředitelku školky dehonestovat. Ostře se vymezují proti agresivnímu způsobu, kterým je celá situace řešena, dále proti medializaci a manipulaci s fakty. Tyto dopisy se svolením rodičů případně zveřejním,“ doplňuje starostka v prohlášení, jehož celé znění zveřejnila na webu Prahy 5.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto koláž Drbny, TV Nova, Tran Anh Tuan

Štítky mateřská škola, jídlo, pytle na odpad, Praha 5, Renáta Zajíčková, Praha, odpad, TV Nova, zdraví, ODS, Smíchov, Hygienická stanice hlavního města Prahy, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Děti prý dostávaly jídlo z pytlů na odpad. Je to zavádějící, brání se starostka  |  Praha 5  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.