Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Airbnb zakázalo ve svých pronájmech večírky. Je to nedostatečné opatření, říká místostarosta Prahy 3

Platforma Airbnb, přes kterou mohou lidé pronajímat své pokoje, byty či domy, definitivně zakázala pořádání večírků. Zástupci některých městských částí v Praze by od společnosti chtěli mnohem zásadnější omezení, lepší komunikaci a transparentní provoz.

„Tato platforma s městskou částí bohužel vůbec nekomunikuje"

S dočasným zákazem večírků přišlo Airbnb už před dvěma lety, kdy lidé využívali pronájmů k soukromým party v době, kdy kvůli covidu zavřely komerční podniky. Jak společnost uvedla v tiskové zprávě, stížnosti na hlasité akce se poté snížily o 44 procent.

Zákaz teď vešel v platnost permanentně, v objektech se nesmí pořádat hlučné večírky nebo akce hromadně organizované přes sociální sítě. Sousedé mohou rušení klidu nahlásit přímo Airbnb telefonem či emailem. Pro představitele některých městských částí je to ale nedostatečný krok.

„O tomto kroku Airbnb slyším poprvé, tato platforma s městskou částí bohužel vůbec nekomunikuje. Jako opatření se mi to jeví jako naprosto nedostatečné. Jako první bych ocenil, pokud by nám Airbnb poskytlo přímo soupis bytů, ve kterých je toto podnikání provozováno, abychom mohli efektivně kontrolovat, zda tito podnikatelé mají živnostenské oprávnění, platí ubytovací poplatky a mají nemovitost zkolaudovanou jako ubytovací zařízení, nikoli jako byt,“ uvedl pro redakci Pražské Drbny místostarosta Prahy 3 Ondřej Rut (Zelení).

Majitelé bytů by podle Prahy měli mít větší pravomoci. Radní předložili návrh zákona

Pražští radní odsouhlasili návrh změny občanského zákoníku, který má posílit pravomoci majitelů. Obyvatelé se tak budou moci účinněji bránit před omezeními plynoucího z krátkodobých pronájmů. Úpravu radní zaslali k zapracování do vládního návrhu...

Čižinský chce omezit pronájmy na třicet dní v roce

I Praha 7 by uvítala jiné, mnohem zásadnější opatření. Chce limit délky pronájmu. „Zákaz večírků samozřejmě vítám. Skutečným přínosem by však bylo vrátit se k původní myšlence a omezit pronájmy na 30 dní v roce v jednom bytě. To bych Airbnb zatleskal, protože by tím skončil jeho devastující vliv na ceny pronájmů v Praze,“ řekl redakci starosta Sedmičky Jan Čižinský (Praha Sobě).

I když Praha 5 zákaz vítá, sama stížnosti na hluk ve své oblasti nevidí jako velký problém. „Náš odbor neeviduje příliš stížností na ubytované přes Airbnb. Určitě jsou dobrá opatření, aby ubytovaní neobtěžovali hlukem, nepořádkem apod. ostatní bydlící v domě,“ popsala redakci situaci Marcela Justová, vedoucí Odboru bytů a převodů nemovitých věcí městské části.

Z Prahy 1 se stával party town, kam lidi jezdili jen pít, říká starosta Petr Hejma

Další díl ze seriálu rozhovorů se starosty městských částí nás zanese do prostředí radnice Prahy 1, kde jsme si povídali s Petrem Hejmou (STAN), starostou Jedničky. „Když žijete v místě, které je nejkrásnější na světě, tak vás mrzí, když vás...

Praha je na tom stejně jako Vídeň

Podle analýzy Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy se k minulému červenci přes Airbnb v Praze nabízelo 6 972 jednotek, ve kterých bylo přes 18,5 tisíce lůžek. Počet hostitelů se pohyboval kolem 3,5 tisíc. To jsou čísla srovnatelná například s Kodaní, Vídní nebo Lisabonem.

„Nejvíce jednotek se nachází na Novém Městě (1 696), Starém Městě (957), Vinohradech (726), Žižkově (616) a Smíchově (459). Více než 200 jednotek se dále nachází na území Holešovic a Karlína. Více než 100 jednotek je pak situováno v Nuslích, Dejvicích, Vršovicích a Libni,“ píše se v dokumentu.

Celé byty a domy představují 75 procent celé nabídky. „Absolutně nejvíce celých bytů či domů se však soustředí na Novém Městě (1 315), Starém Městě (797), na Vinohradech (565), Žižkově (483) či Smíchově (361). Kolem 200 bytů je dále nabízeno na Malé Straně, v Holešovicích a
v Karlíně,“
informuje analýza.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky Airbnb, večírky, zákaz, pronájmy, stížnosti, Praha, městská část, dům, Jan Čižinský, Vídeň, Ondřej Rut, Staré Město pražské, Nové Město, Smíchov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Airbnb zakázalo ve svých pronájmech večírky. Je to nedostatečné opatření, říká místostarosta Prahy 3  |  Praha 5  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.