Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Majitelé bytů by podle Prahy měli mít větší pravomoci. Radní předložili návrh zákona

Pražští radní odsouhlasili návrh změny občanského zákoníku, který má posílit pravomoci majitelů. Obyvatelé se tak budou moci účinněji bránit před omezeními plynoucího z krátkodobých pronájmů. Úpravu radní zaslali k zapracování do vládního návrhu ministru pro místní rozvoj Ivanu Bartošovi (Piráti).

Pravidla mají platit pro poskytovatele ubytování i další podnikatele

Nový zákoník by po změně obsahoval větší pravomoci pro vlastníky bytů a společenství vlastníků jednotek (SVJ). Jeho smyslem je pomoci majitelům bytů, aby mohli lépe prosazovat svá práva týkající se užívání bytů a společných částí domu.

Společenství vlastníků by si tak mohlo samo určit přiměřená omezení a podmínky užívání bytů a společných prostor z důvodu zajištění obvyklého klidu a pořádku v domě. Může se tak jednat o pravidla při poskytování krátkodobých ubytovacích služeb typu Airbnb, zároveň ale i další typy činností, které mohou obyvatele omezovat a kazit jim pohodu bydlení.

Lidé, kteří ubytovali uprchlíky ve svém městském bytě, dostanou slevu na nájemném až čtyři tisíce

Rada města na svém zasedání schválila návrh, který umožní domácnostem v městských bytech získat slevu na nájemném, pokud ubytují ukrajinské uprchlíky. Za každého ubytovaného Ukrajince dostane domácnost slevu na nájemném ve výši jednoho tisíce...

Majitelé by si podle radních mohli například nastavit, že je nutné dodržovat noční klid, vést knihu ubytovaných nebo předávat ubytovaným klíče od objektu s bezpečnostními instrukcemi proti podpisu.

Majitelé by tak dostali nástroje, jak řešit omezující situace

Taková omezení a podmínky nejsou podle radních pro dotčeného vlastníka ničím, co by omezovalo jeho práva nebo ho nepřiměřeně šikanovalo, neboť v každém jiném ubytovacím zařízení podobná pravidla platí a vlastník zařízení jejich dodržování v zájmu ostatních hostů kontroluje.

„V právu platí princip svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého. Chceme proto dát lidem bydlícím v bytových domech nástroje, jak mohou skutečně svou situaci řešit. Soudy se bohužel zatím těchto lidí nezastaly, proto přicházíme s touto zákonodárnou iniciativou. Věřím, že ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš náš návrh urychleně zapracuje do vládního návrhu a předloží do Parlamentu,“ uvedla v tiskové zprávě radní pro oblast legislativy Hana Kordová Marvanová (Spojené síly pro Prahu), která legislativní návrh předložila.

VIZUALIZACE: Na místě prázdného kulturního centra Eden bude stát bytový dům

Mezinárodní porota vybrala vítěze architektonické soutěže o stavbu, která vyroste na místě několik let nepoužívané budovy bývalého kulturního centra Eden. Ve Vršovicích bude stát bytový dům s multifunkčním sálem.

Návrh by tak měl být zapracován do zákona upravujícího pravidla pro poskytování krátkodobých ubytovacích služeb v bytech, který připravuje právě Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.

Návrh je součástí čtyřbodového balíčku opatření

Úprava vznikla jako součást čtyřbodového balíčku opatření, který Rada hlavního města Prahy odsouhlasila v rámci usnesení k dalším krokům v řešení krátkodobých ubytovacích služeb. Další opatření buď již byla realizována, nebo se jejich realizace už uskutečňuje.

Balíček dále obsahoval povinnost digitálních platforem, které zprostředkovávají krátkodobé ubytovací služby, poskytovat obcím podrobné informace týkající se bytů. Dále zákonné zmocnění pro obce k vydání nařízení, kterým by měly možnost regulovat poskytování krátkodobých ubytovacích služeb v bytech na svém území. A posledním bodem je vymáhání dodržování stavebních a dalších právních předpisů v případech, kdy jsou byty trvale využívány k poskytování krátkodobých ubytovacích služeb a srovnání podmínek, které platí pro jiné ubytovatele, například hotely a penziony.

„V tomto smyslu již také padlo první pravomocné rozhodnutí stavebního úřadu městské části Praha 1, které uložilo pokutu za využívání bytu k dlouhodobému ubytovávání turistů, aniž by byla provedena rekolaudace a byly splněny podmínky, které musí plnit hotely či penziony. Toto naše úsilí významně podpořily i občanské iniciativy svým soustředěným tlakem,“ doplnila ve zprávě pro novináře Marvanová.

Správné investice zachovají hodnotu peněz, byty budou za deset let dvakrát dražší, říká odborník

Proč by měli lidé investovat a nenechat svoje peníze ležet na účtech? Jak investovat tak, aby peníze byly v bezpečí? Jak se budou vyvíjet ceny nemovitostí a jak je možné investovat i s minimálními finančními částkami na účtu? Na tyto a další...

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Praha, Ivan Bartoš, Česká pirátská strana, právo, společenství vlastníků jednotek, Občanský zákoník, Hana Kordová Marvanová, Airbnb, Parlament České republiky, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Majitelé bytů by podle Prahy měli mít větší pravomoci. Radní předložili návrh zákona  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.