Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Místní nechtějí, aby šla vila pod Strahovem k zemi. Proti demolici vznikla petice

Především místní obyvatelé protestují v petici proti demolici vily v Praze 5, kterou na základě žádosti majitele povolil stavební úřad Prahy 5. Ministerstvo kultury (MK) sdělilo, že požádalo stavební úřad Prahy 5 o vyjádření k jeho rozhodnutí o demolici. Městská část chce podat žádost o prohlášení vily za kulturní památku.

Ministerstvo musí stanovit vhodný postup

Vilu, kterou nechal vybudovat stavitel Viktor Beneš, vlastní spolumajitel investiční skupiny Penta Jaroslav Haščák s manželkou Valérií. Demoliční výměr vydal stavební úřad Prahy 5 v pátek 9. července a je možné se proti němu odvolat do 15 dnů od doručení rozhodnutí.

„Je nutné zjistit všechny nezbytné informace vzhledem k možným právům nabytým v dobré víře a potom stanovit co nejvhodnější postup," sdělila Petra Hrušová z tiskového odboru MK. Praha 5 ve středu uvedla, že požádala magistrát, aby proti rozhodnutí o demolici podal odvolání. Městská část na rozdíl od hlavního města není účastníkem řízení a odvolat se nemůže.

Manželka spolumajitele Penty Haščáka plánuje demolici historické vily. Hřib chce jednat

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) chce v koalici jednat o dalším postupu ohledně plánované demolice vily z počátku 20. století v ulici Nad Výšinkou v Praze 5. Město by se podle Hřiba jako účastník řízení mohlo proti demoličnímu výměru...

Bude vila kulturní památkou?

Praha 5 říká, že stavební úřad neměl jinou možnost, než demolici povolit, protože majitelé dodali všechna potřebná stanoviska a budova není památkově chráněna. Dům významného pražského stavitele první třetiny 20. století stojí těsně mimo památkovou zónu Smíchov a nepožívá žádné památkové ochrany kromě ochranného pásma pražské památkové rezervace. Městská část ale uvedla, že s demolicí nesouhlasí a chce poslat na MK návrh na prohlášení vily kulturní památkou.

Ministerstvo kultury se má při řízení o prohlášení řídit lhůtami podle správního řádu, v praxi však často tato řízení trvají měsíce až roky, někdy velmi dlouho trvá, než je samotné řízení zahájeno. Platí ale, že po zahájení řízení o prohlášení za kulturní památku se na nemovitost vztahuje ochrana odpovídající té, jakou by měla v případě, že by za památku prohlášena byla. Vlastník ji tak nemůže bez povolení nejen zbourat, ale ani opravovat.

Primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) v úterý uvedl, že se vedení metropole bude případem zabývat a že možnost podat odvolání bude na programu mimořádného jednání rady města příští úterý.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Prázdné domy

Štítky architektura, památky, správa, Praha, demolice, vila, stavební úřad, Strahov, Jaroslav Haščák, Viktor Beneš, Penta, Zdeněk Hřib, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Místní nechtějí, aby šla vila pod Strahovem k zemi. Proti demolici vznikla petice  |  Praha 5  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.