Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Manželka spolumajitele Penty Haščáka plánuje demolici historické vily. Hřib chce jednat

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) chce v koalici jednat o dalším postupu ohledně plánované demolice vily z počátku 20. století v ulici Nad Výšinkou v Praze 5. Město by se podle Hřiba jako účastník řízení mohlo proti demoličnímu výměru odvolat, městská rada se bude otázkou zabývat na mimořádném jednání v úterý 27. července. O situaci bude tuto středu jednat i rada Prahy 5. Na plán demolice vily, kterou vlastní spolumajitel investiční skupiny Penta Jaroslav Haščák s manželkou Valérií, upozornil Deník N.

„V tuto chvíli nemohu říct víc, než že tuto problematickou záležitost budeme řešit v koalici. Jednou z možností je určitě odvolání města proti demoličnímu příkazu vydanému Prahou 5," uvedl Zdeněk Hřib. Dům ve čtvrti Na Hřebenkách, který byl postaven jako rezidence stavitele Viktora A. Beneše, je podle primátora architektonicky významný, i když není památkově chráněný. „Demoliční plány majitelky objektu mě velmi překvapily, protože dle mých informací byla předchozí žádost o změnu územního plánu v této lokalitě spojena s předpokladem rekonstrukce tohoto domu," doplnil primátor.

Demoliční výměr vydal stavební úřad Prahy 5 dne 9. července. Je možné se proti němu odvolat do 15 dnů od doručení rozhodnutí. Hlavní město je ze zákona tzv. účastníkem řízení, který může odvolání podávat. Praha 5 by jím byla jen v případě, že by vlastnila kolem stavby pozemky, což není tento případ. Podle místostarosty Prahy 5 Lukáše Herolda (ODS) proto rada městské části pravděpodobně ve středu vyzve hlavní město, aby podalo odvolání. Dodal, že možným výstupem mimořádného jednání rady by mohl být také záměr podat podnět k udělení památkové ochrany buď pro vilu, nebo celou oblast.

Majitelka vily Haščáková Deníku N v pátek napsala, že vilu prodává a nový majitel chce na jejím místě postavit jiný rodinný dům. Postup majitelů domu kritizoval předseda magistrátního výboru pro územní rozvoj Petr Zeman (Praha Sobě). Výbor loni doporučil pořídit změnu územního plánu dovolující vilu používat k bytovým účelům, podle Zemana však neměl informaci o plánu budovu zbourat. „Až se změna územního plánu bude posuzovat, rozhodně s ní nebudu souhlasit a zároveň budu žádat o podporu svého stanoviska kolegy z výboru," napsal Zeman na svůj facebookový profil. K demolici není změna nutná, její schválení nicméně ovlivní, co bude případně možné na parcele postavit. Změny územního plánu finálně schvaluje plénum pražského zastupitelstva.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Prázdné domy

Štítky domy, jednání, vila, architektura, stavby, Praha, Zdeněk Hřib, demolice, Jaroslav Haščák, Penta, rada, Česká pirátská strana, Deník N, Petr Zeman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdenka Kreisingerová

alespoň k něčemu bude to jelito dobrý

Středa, 21. července 2021, 11:10Odpovědět

Manželka spolumajitele Penty Haščáka plánuje demolici historické vily. Hřib chce jednat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.