Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Praze 5 byla opravena vodárenská věž Děvín. Rekonstrukce stála 100 milionů korun

Rekonstrukce a modernizace se dočkala vodárenská věž Děvín v Praze 5. V rámci oprav došlo k revitalizaci vnějšího pláště, schodiště i strojní technologie nebo elektrického vybavení. Náklady na rekonstrukci přesáhly 100 milionů korun. Některé historické části byly předány Národnímu technickému muzeu. Stavba přečerpávací věže vznikala v letech 1976 až 1977 podle návrhu architekta Karla Hubáčka.

Tři nová čerpadla i nerezové potrubí

Rekonstrukce obou objektů byla nevyhnutelná. Technologie již byly zastaralé a jednotlivé opravy byly stále náročnější,“ uvedl předseda představenstva Pražské vodohospodářské společnosti (PVS) Pavel Válek.

Některé části původního technického vybavení si do své sbírky vzalo pražské Národní technické muzeum, jedná se například o čerpací soustrojí a další technicky zajímavé řídící a regulační prvky.

V rámci rekonstrukce byly opraveny hlavní tubusy věže, kdy je řemeslníci natřeli antikorozními nátěry, opravili plášť a okna a také spojovací konstrukce a vnitřní schodiště. Původní obložení strojovny čerpací stanice bylo nahrazeno zateplenými obkladovými panely.

Stanice dostala tři nová čerpadla s vyšší účinností, každé má výkon 600 litrů vody za sekundu. Původní potrubí bylo vyměněno za nerezové a elektromotory čerpadel jsou nově napájeny nízkým napětím 690 V.

Nová čerpací stanice se obejde bez dříve nevyhnutelné trvalé lidské obsluhy. Provoz je plně automatický s on-line přenosem provozních údajů na centrální dispečink PVK. V případě potřeby mohou pracovníci dispečinku zasáhnout do provozu čerpací stanice prostřednictvím radiovou sítí přenášených povelů,“ sdělil generální ředitel Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Petr Mrkos.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto slovanskykruh.cz

Štítky ČR, voda, stavby, PVS, PVK, Praha, Devín, Národní technické muzeum v Praze, Karel Hubáček, čerpadlo, Pražská vodohospodářská společnost, čerpací stanice, Pavel Válek, Pražské vodovody a kanalizace, vodojem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze 5 byla opravena vodárenská věž Děvín. Rekonstrukce stála 100 milionů korun  |  Praha 5  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.