Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Vražedkyně ubodala v OC Nový Smíchov ženu. Rodina oběti žádá po policii téměř deset milionů

Rodina ženy, kterou v červenci 2016 ubodala v obchodním centru na Smíchově vražedkyně Michelle Sudků, podala žalobu na ministerstvo vnitra. Za pochybení policistů žádá v součtu 9,45 milionu korun plus úroky. Soudy už rozhodly, že pozůstalí mají na odškodnění nárok, v únoru bude Obvodní soud pro Prahu 7 řešit výši. Píše to Mladá fronta DNES. Žalobu podali před třemi lety nejbližší příbuzní zavražděné ženy.

Stát je odpovědný za nemajetkovou újmu

Obvodní soud pro Prahu 7 vydal mezitímní rozsudek, podle kterého je "základ žalobou uplatněného nároku opodstatněný". Rozhodnutí podle MfD potvrdil Městský soud v Praze, je tak pravomocné. „O odpovědnosti státu za nemajetkovou újmu způsobenou žalobcům nemůže být pochyb," cituje deník z rozhodnutí předsedkyně odvolacího senátu Dany Slavíkové.

Michelle Sudků v roce 2016 v OC Nový Smíchov ubodala ženu. Chtěla tím lékařům z bohnické psychiatrické nemocnice dokázat, že je vraždy schopna, a zajistit si tak hospitalizaci. Soud ji poslal na 30 let do vězení, nařídil jí také ústavní léčbu.

Žalobu podal manžel zavražděné, dva synové, matka a snacha, píše deník. Všichni měli k zemřelé čtyřiapadesátileté ženě silný citový vztah, "byla středobodem soudržné rodiny". Podle názoru rodiny a nyní i soudů by se vražda nestala, nebýt nesprávného úředního postupu policistů Lukáše Kočera a Petra Michálka, píše list.

Oběť byla vybraná náhodně

Vražedkyně si zákaznici v obchodním domě Tesco v Praze na Smíchově vybrala náhodně pouze několik hodin po propuštění z léčebny v Bohnicích. V obchodě Tesco v obchodním centru si Sudků obstarala nůž a následně šla podél regálů. První člověk, kterého potkala, byla tehdy čtyřiapadesátiletá žena, kterou Sudků na místě zabila dvěma bodnými ranami.

Záchranáři byli na místě do čtyř minut po nahlášení, ženě však již nebylo pomoci. Sama pachatelka po útoku nůž odhodila na zem a počkala na příjezd policie. Vyšetřovatelé kvůli ohledání místa činu uzavřeli část obchodu s domácími potřebami, kde k vraždě došlo.

Všechno kvůli hospitalizaci

Motivem byla snaha zajistit si pokračování hospitalizace. Dva týdny před vraždou se Sudků v kavárně pokusila uškrtit jinou ženu. 5. července si vraždekyně vyhlédla asi pětadvacetiletou ženu v kavárně Dobrá trafika na pražském Újezdě. Pronásledovala ji na toaletu, počkala, až žena vyjde z kabinky, zezadu k ní přistoupila v chodbičce u umyvadla a začala ji škrtit svým svlečeným tričkem. Podle pozdějčích soudních znaleckých posudků byla motivací představa sexu s mrtvým ženským tělem.

Pomoc si však oběť přivolala křikem. Policii přivolali svědci události. Policisté vyslýchali ve vinotéce kavárny nejprve oběť a potom pachatelku, vše probíhalo zčásti před dalšími přítomnými. Útočnice policistům řekla, že lituje, že se jí nepodařilo oběť usmrtit. Incident policisté nevyhodnotili jako závažný trestný čin a nechali převézt útočnici na psychiatrii, kterou ale neupozornili na násilné okolnosti, které byly důvodem jejího převozu. Lékaři tedy nevěděli, proč přesně byla Sudků do nemocnice převozena a z psychiatrické nemocnice pak byla propuštěna 21. července 2016 s tím, že její pobyt na svobodě není nebezpečný.

Policisté vinu u soudu popírali

Policisté byli potrestáni za maření úkolu úřední osoby z nedbalosti osmiměsíční podmínkou s rok a půl dlouhou zkušební dobou. Podle soudu nedodrželi služební postup. Vinu však u soudu odmítali a trvali na tom, že vše řádně zadokumentovali. Případné zavinění Psychiatrické nemocnice Bohnice soud nezkoumal, protože není účastníkem řízení. Ministerstvo zdravotnictví už dříve postup lékařů prošetřilo a pochybení nezjistilo.

Michelle Sudků za vraždu v obchodním centru a pokus o vraždu ženy v kavárně dostala výjimečný trest 30 let vězení. Po jeho odpykání se bude léčit v ústavním zařízení.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto che, CC BY-SA 2.5, via Wikimedia Commons

Štítky soud, vražda, Smíchov, Praha, policie, obchodní centrum, Mladá fronta DNES, Tesco, Městský soud v Praze, Petr Michálek, Bohnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ladislav Žiga

ne po policii, ale z veřejných prostředků ostatních občanů....

Sobota, 9. ledna 2021, 21:49Odpovědět

Miroslav Heyduk

ČR spravují darmožrouti co rozkradli v divoké privatizaci majetek ČSFR a uvrhli ČR do hluboké zadluženosti babišové krejčířové kožení zlodějští lobbisté co nechali zlikvidovat po sametovém puči ještě fungující lehký a těžký průmysl,oděvní a textilní průmysl,zbrojařský průmysl, potravinářský a zemědělskou výrobu,stavební průmysl s levnými byty, zlikvidovali uliční policejní pochůzkáře policie přijíždí už k dokonaným zločinům bez prevence a pak žádá občany které má chránit a pomáhat jim, tak žádá o pomoc s dopadení pachatele, na ulici nevidíte policajta v uniformě jak je rok dlouhý, zavlekli stát do vysoké kriminality,na ulicích v restauracích se střílí v obchodech vraždí psychopati zákazníky učitelé a tělesně slabší žáci ve školách jsou napadáni okrádají se a vraždí senioři znásilňují a vraždí se děti na sociálních sítích kvete pedofilie po ČR se nekontrolovatelně pohybují kriminální gangy ze zahraniči, novináři účelově lžou ve prospěch vládní garnitury, probíhá účelová cenzura a překrucování dějin, tunelují se státní peníze, Masarykem zabavený majetek nabytý kriminální činností a nevolnickou robotou pro vrchnost se církvím a šlechtě vrací-češi jsou nejlevnějšími pracovními nádeníky v EU, dovážejí se odpadkové potraviny ze západní části EU a polska....ČR ubytovává muslimy a to i bez kvót....a češi mlčí...místo aby ve volbách vyhnaly tu politickou sebranku z politických funkcí

Úterý, 5. ledna 2021, 17:51Odpovědět

Vražedkyně ubodala v OC Nový Smíchov ženu. Rodina oběti žádá po policii téměř deset milionů  |  Praha 5  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.