Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Rekonstrukce parku Santoška vrcholí. První návštěvníky přivítá už toto léto

Praha nabízí řadu krásných míst určených k odpočinku. Nejinak je tomu v parku Santoška v Praze 5, který doslova vybízí k oddechu, příjemným procházkám a krásným výhledům na metropoli. Díky rekonstrukci si nyní budou moci zájemci užívat i nové výsadby a obnovených cest. Skvělou zprávou totiž je, že se práce v parku chýlí ke konci a my jej budeme moci brzy plně využívat.

Obyvatelé i návštěvníci městské části Prahy 5 park často využívají k relaxaci i sportu, ale stav tamní výsadby i komunikací si vyžádal rozsáhlejší opravy. Práce byly zahájeny v lednu a jejich ukončení se plánovalo až na podzimní měsíce. To se nyní mění. „Díky příznivým klimatickým podmínkám vše směřuje k tomu, že rekonstrukce bude hotová během letních prázdnin. Pevně doufám, že se všechny práce podaří dokončit tak, aby si naši obyvatelé mohli park užít ještě během teplých letních dní,“ uvedla starostka městské části Praha 5 Renáta Zajíčková.

Koncepce rekonstrukce vychází z aktuálního funkčního stavu s respektem k dané lokalitě, historickým souvislostem i charakteru okolí. „V rámci revitalizace dřevin jsme zhodnotili dendrologický potenciál a vytipovali jsme neperspektivní a provozně nebezpečné dřeviny k odstranění. U hodnotných stromů jsme pak navrhli opatření pro zajištění jejich dlouhověkosti,“ popsal úpravy parku místostarosta Lubomír Brož, v jehož gesci je zeleň a veřejný prostor.

Jaké novinky návštěvníky čekají?

Na jaře se budou moci zájemci parku kochat kvetoucími cibulovinami zasazenými přímo do trávníků. Na severní straně centrální aleje městská část Praha 5 plánuje založit smíšený trvalkový záhon, který bude kvést po celou dobu vegetačního období. Nové záhony s květinami přibydou i na dalších místech parku. Tam, kde se nedařilo trávníku, poslouží půdokryvné rostliny, a přispějí tak k zamezení odplavování zeminy vodou a také ke zpevnění svahů.

Projekt se však netýká pouze výsadby, zahrnuje také obnovu cest. Stávající nepropustný asfalt se vymění za přírodní materiály. Tím se zdůrazní historická atmosféra celého prostoru. Součástí parku je i hlídané dětské hřiště. „Mám radost z toho, že rekonstrukcí parku se zvýší mimo jiné i pocit bezpečí jeho návštěvníků. To se stane díky celkovému prosvětlení parku, umístěním halogenových světel na dětském hřišti nebo výměnou mobiliáře,“ dodala starostka Zajíčková.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MČ Praha 5

Štítky park, Santoška, Praha 5, rekonstrukce, Praha, městská část, Renáta Zajíčková, Lubomír Brož

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce parku Santoška vrcholí. První návštěvníky přivítá už toto léto  |  Praha 5  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.