Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jak by se měly proměnit břehy Botiče? Obyvatelé Čtyřky chtějí ostrůvek a lepší přístup k vodě

Koryto říčky Botič by mělo projít revitalizací a radnice Prahy 4 se v anketě zeptala obyvatel, jaké úpravy by podle nich měly proběhnout. Vyslovili se pro vytvoření druhého ramene a ostrůvku, chtějí lepší přístup k vodě ze zpevněného břehu a jsou za rozšíření koryta.

V anketě se zeptali 232 lidí, přes sedmdesát procent z nich bydlí z blízkém okolí Botiče, víc než polovina se kolem něj pohybuje a 46 procent u něj tráví čas. Děti dvaceti procent respondentů chodí do nedaleké základní a mateřské školy.

Výsledky ankety podle mého názoru ukazují, že místní obyvatelé vnímají potenciál břehů Botiče a přejí si změnu k lepšímu. Potvrzují také, že návrhy Katedry zahradní a krajinné architektury ČZU má smysl dále rozpracovat a prověřit," uvedl na webu městské části radní pro územní rozvoj a výstavbu Patrik Opa (ODS).

Otázky se týkaly několika úseků kolem říčky. Mezi železničním podjezdem a ulicí Jivenskou se 46 procent dotázaných vyslovilo pro „vytvoření druhého ramene a vznik ostrůvku v nejširším místě za účelem umožnění rozlivu vody a zpomalení toku v případě zvýšení hladiny toku.

Muselo by se ale zrušit současné dětské hřiště a herní prvky by se rozptýlily do pásu zeleně na levém břehu.

U vstupu k vodě před Základní školou Mendíků by 42 procent lidí chtělo nechat zpevnit břeh tak, aby se u něj dalo pobývat a člověk se dostal přímo k hladině.

„Konstrukce jsou příliš robustní, betonové. Stačil by mnohem skromnější přístup k vodě se zachováním či doplněním většího množství zeleně,“ zmiňuje výhrady dokument s výsledky ankety. Část lidí se také bojí, že přístup k vodě z školy by mohl být nebezpečný.

Revitalizaci veřejného prostranství a jeho proměnu na parkové náměstí na nároží ulic Michelská, U Plynárny a Za Arielem vítá 64 procent respondentů.

„Řada respondentů ale pochybuje, zda bude parkové náměstí na tak dopravně frekventovaném místě využíváno k pobytu nebo odpočinku. Někteří respondenti by si odtud přáli parkující vozy zcela vymístit, jiní zdůrazňují, že parkovací místa je zde potřeba zachovat či dokonce mírně navýšit,“ píše se v dokumentu.

Skoro polovina dotazovaných by pak chtěla Koryto potoka spíš rozšířit, než ho nechat ve stávající stopě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 4

Štítky revitalizace, Botič, opravy, anketa, potok, ostrůvek, Praha, Česká zemědělská univerzita v Praze, ODS, Základní škola Mendíků

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak by se měly proměnit břehy Botiče? Obyvatelé Čtyřky chtějí ostrůvek a lepší přístup k vodě  |  Praha 4  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.