Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jak bude vypadat vyústění Žižkovského tunelu? Praha 3 vyhlásila výtvarnou soutěž

Praha 3 vyhlásila otevřenou výtvarnou soutěž, jejímž cílem je vybrat autora, který svým výtvarným uměním oživí vyústění Žižkovského tunelu na Tachovském náměstí, kde ještě letos začne revitalizace. Zájemci mohou své návrhy posílat do konce listopadu.

„Dílo by mělo evokovat pocit, že člověk vstupuje do jiného prostoru, že překročil hranici“

Revitalizace Tachovského náměstí začne ještě letos, hotovo by pak mělo být příští rok. „Formálně je už stavba předána vysoutěžené stavební firmě, fakticky se začne stavět do měsíce,“ uvedl dnes na svém facebookovém profilu starosta Prahy 3 Jiří Ptáček (TOP 09). Náměstí se postupně změní na prostor s novými stromy, mobiliářem, schodištěm a vstupy do parku na Vítkově. Celková investice se bude pohybovat okolo 61 a půl milionu korun.

Praha 3 rozhodla o oživení ploch lemujících vyústění tunelu na jeho žižkovské straně. Výtvarný návrh vybere městská část prostřednictvím výtvarné soutěže. „Výtvarné pojetí díla, formu jeho ztvárnění i kompoziční začlenění do prostoru necháváme na svobodné vůli a kreativitě autorů,“ uvedl v tiskové zprávě radní pro kulturu Prahy 3 Pavel Křeček (STAN). „Zjednodušeně řečeno, toto dílo bude jednou z prvních věcí, které chodec z Karlína po příchodu na Žižkov uvidí, a naopak poslední věcí, kterou chodec uvidí před vstupem do tunelu. Výtvarné dílo by tak mělo evokovat pocit, že člověk vstupuje do jiného prostoru, že překročil hranici,” dodal.

Dalšími možnými kontexty výtvarného díla mohou být kromě možnosti práce s perspektivou osoby vcházející do tunelu potažmo osoby přicházející na Žižkov, mohou být připomenutí lokální historie nebo odkaz na svéráz a genius loci Žižkova.

Tachovské náměstí v Praze 3 čeká celková revitalizace. Zmizí podchod i nefunkční veřejné záchody

Radnice Prahy 3 předala žižkovské Tachovské náměstí k revitalizaci, která začne do měsíce. Do roka má na místě vzniknout posezení s lavičkami, k tomu vysadí nové stromy a odstraní podchod i bývalé veřejné toalety.

Předpokládaná hodnota díla by neměla překročit tři a půl milionu korun

Soutěž byla podpořena z programu hlavního města Prahy Umění pro město. „Hlavní město Praha již několikátým rokem podporuje vznik nových uměleckých děl ve veřejném prostoru skrze výtvarné soutěže z programu Umění pro město. Konkrétně na Praze 3 to je už druhá soutěž podobného typu. Těším se na soutěžní návrhy pro specifický prostor vyústění Žižkovského tunelu a přeji si, aby tyto projekty motivovaly i další městské části ke zkvalitňování veřejného prostoru,“ uvedla ve zprávě pro novináře pražská radní pro kulturu Hana Třeštíková (Praha sobě).

Zájemci mohou své návrhy odevdzávat do 29. listopadu a při tvorbě musí počítat s tím, že dílo bude pevně nainstalované, aby odolalo případným nehodám, vandalismu nebo pokusům o odcizení. Městská část zároveň požaduje nízké nároky na údržbu a minimální poruchovost díla. Praha 3 počítá s tím, že po vyhlášení vítěze bude autorovi zadána následná zakázka na dopracování, realizaci a instalaci díla. Předpokládaná hodnota výtvarného díla by neměla překročit tři a půl milionu korun.

Ohodnoť článek

Foto Praha 3

Štítky Praha 3, Žižkovský tunel, výtvarná soutěž, Praha, soutěž, Žižkovský tunel pro pěší, tunel, městská část, Jiří Ptáček, Žižkov, TOP 09, Hana Třeštíková, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak bude vypadat vyústění Žižkovského tunelu? Praha 3 vyhlásila výtvarnou soutěž  |  Praha 3  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.