Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Trojka vybrala podobu nového domu sociálních služeb. Porotu zaujala lůžka u oken, přehlednost a přístupnost

Plánovaný domov pro seniory v ulici Pod Lipami navrhne pro Prahu 3 studio Projektil architekti, které uspělo v architektonické soutěži. Informovala o tom mluvčí radnice Zuzana Křížková. Novostavba vznikne na místě nynějšího domova, který je podle vedení městské části kapacitně i technicky nevyhovující.

Nový dům za 120 milionů

Současnou dvoupatrovou budovu má podle vizualizace vítězného návrhu nahradit objekt se čtyřmi nadzemními podlažími. Kapacita nového domova má být podle dřívějších informací s 50 lůžky asi dvojnásobná. Kromě pobytové části má být součástí nového zařízení denní stacionář a víceúčelový sál nebo kavárna. Náklady městská část odhaduje na 120 milionů korun bez DPH.

„Chceme nabídnout nové kapacity a zásadně zlepšit úroveň pobytové péče o seniory. Přejeme si, aby nové zařízení bylo otevřené a přinášelo přidanou hodnotu svému okolí. Jeho součástí proto bude i víceúčelový sál, návrh také myslí na prostory pro kavárnu, kadeřnictví a lékařskou ordinaci,“ uvedl místostarosta Prahy 3 Ondřej Rut (Zelení). Radnice nyní vítěznému studiu zadá vypracování projektové dokumentace stavby.

Změny na Osmičce: Stavba nového domu pro seniory a rekonstrukce obchoďáku i střelnice

Praha 8 chystá hned několik změn. Mezi ty nejzajímavější patří například stavba nového domu důchodců, rekonstrukce a přístavba obchodního domu v Bohnicích či rekonstrukce střelnice v Kobylisích.

Porotu zaujala například lůžka u oken

Do prvního kola soutěže se přihlásilo 23 zájemců, z nichž porota složená ze zástupců městské části a nezávislých architektů vybrala pět ateliérů, které připravily soutěžní návrhy. Na druhém místě se umístilo studio Pavel Hnilička Architects+Planners a na třetím Schindler Seko architekti. Porota podle informací městské části na vítězném návrhu ocenila kultivované a přiměřené řešení návrhu, dispozice pokojů s možností umístit lůžka u oken, celkovou přehlednost a přístupnost společných prostor a krajinářské řešení okolí budovy.

Další novinky na Trojce

Praha 3 nedávno vybrala také vítěze architektonické soutěže na podobu nové školky v Jeseniově ulici, která má rovněž nahradit stávající nevyhovující objekt. Radnice také začátkem roku vyhlásila vítěze umělecké soutěže na podobu vodního prvku, který by měl být u historického schodiště z Táboritské do Chelčického ulice na místě, kde dříve stála vodní pumpa.

Budova na Žižkově je roky připravena k rekonstrukci. Ministerstvo slíbilo peníze na opravu, teď dává ruce pryč

Budova Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) u stadionu Viktorie Žižkov v Praze 3 je již tři roky rozestavěná, prázdná a nic se s ní neděje. Rekonstrukce přitom měla začít už v roce 2017, jenže tehdy dělníci stihli budovu vlastně jen...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Praha 3

Štítky dům pro seniory, domov důchodců, architektura, Praha, okno, městská část, architekt, dům, sociální služby, Ondřej Rut, Pavel Hnilička, kavárna, domov, studio, architektonická soutěž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trojka vybrala podobu nového domu sociálních služeb. Porotu zaujala lůžka u oken, přehlednost a přístupnost  |  Praha 3  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.