Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Televizní vysílač na Žižkově začal zkušebně vysílat před 30 lety. Stavba budila vášně již od počátku

Přesně před 30 lety, 25. března 1991, začal zkušebně vysílat televizní vysílač na Žižkově. Dominantní žižkovská stavba s restaurací a vyhlídkou se budovala sedm let a plně do provozu byla uvedena 17. února 1992. Již koncem 70. let byl projektem televizního vysílače pro Prahu pověřen architekt Václav Aulický. Kromě něj se na technickém řešení 216 metrů vysoké věže z oceli a betonu podíleli také statici Jiří Kozák a Alex Bém.

„Raketa připravená ke startu“

Žižkovský vysílač stojí v Mahlerových sadech na rozhraní Žižkova a Vinohrad, a to na místě starého židovského hřbitova. Celá jeho konstrukce se skládá ze tří ocelových tubusů, které nesou celkem devět kabin.

Historii věže a televizního vysílání i překážky a kontroverze, které stavbu vysílače provázely, popsal Václav Aulický v knize Žižkovská věž.

V nejvyšším patře je umístěna vysílací technika. Celá stavba má pak hmotnost 12 tisíc tun. Ve výšce 93 metrů se nacházejí tři vyhlídkové plošiny, z nichž lze za příznivého počasí dohlédnout až do vzdálenosti 100 kilometrů. Ve výšce 66 metrů je pak umístěna restaurace.

Již od počátku byly na neobvyklou stavbu rozdílné reakce. Někomu se líbí štíhlé tvary věže, někteří oceňují vyhlídku a restauraci. Na druhou stranu kritici považují vysílač za nevhodný zásah do pražského panoramatu.

Estetická stránka nebyla pro tehdejší zadavatele prakticky vůbec důležitá. Brali to jen jako slupku pro mnohem důležitější techniku a nutili nás do obyčejného železobetonového komínu s kabinou,“ vzpomínal na vznik projektu v roce 1984 architekt Václav Aulický.

Pražané si na siluetu „rakety připravené ke startu“ v průběhu let již víceméně zvykli. Dnes po věži lezou laminátová mimina, která vytvořil výtvarník David Černý.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Facebook Žižkovská televizní věž - Tower Park Prague

Štítky ČR, komunikace, 25. března, vysílač, Praha, Žižkov, televizní vysílač, restaurace, Václav Aulický, Jiří Kozák, vyhlídka, Žižkovský vysílač, David Černý, Vinohrady, Starý židovský hřbitov v Praze Josefově, architekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Televizní vysílač na Žižkově začal zkušebně vysílat před 30 lety. Stavba budila vášně již od počátku  |  Praha 3  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.