Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VOLBY 2022: Spolu v Praze 2 podepsalo koalici s ANO. Vybrali si populisty a extremisty, říkají Piráti

V městské části Praha 2 podepsalo vítězné Spolu koaliční smlouvu s ANO. ODS, TOP 09 a ANO tak zopakují stejnou spolupráci jako před čtyřmi lety, v roli starostky by se měla znovu objevit Alexandra Udženija. Podle opozičních Pirátů, které Spolu odmítlo, se spoléhá na tichou podporu SPD.

Alexandra Udženija (ODS), Jan Kolář (ANO) a Michal Zuna (TOP 09) podepsali koaliční smlouvu v úterý 27. září. „Jsem přesvědčena, že kontinuita v řízení městské části je nejlepším rozhodnutím a umožní nám úspěšně pokračovat v rozpracovaných projektech, jako je například revitalizace parků, výstavba Nového domova pro seniory se speciálními službami a dalších,“ napsala na svém Facebooku Udženija. Stejně se domluvili i před čtyřmi lety.

V 35členného zastupitelstvu tak trojice stran získala těsnou většinu v počtu 18 hlasů.

„Dát přednost spolupráci s populisty a extremisty před transparentní a silnou koalicí je ze strany ODS a TOP 09 jasný vzkaz voličům Prahy 2,“ reagovali na svém Facebooku Piráti z Prahy 2. Podle nich Udženija a Zuna odmítli koalici s Piráty, Prahou 2 sobě a STANem, což by jim v zastupitelstvu městské části vytvořilo společných 29 mandátů.

„Než spolupracovat s Piráty, Prahou 2 sobě a hnutím STAN je pro ně evidentně lepší pokračovat v holdingu s ANO a spoléhat se na tichou podporu extremistické SPD,“ píše se na pirátském Facebooku. Připomněli také, že dvojkou na kandidátce ODS byla současná ministryně obrany a bývalá starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS).

Podle ČTK Černochová ve vedení radnice zůstane, je neuvolněnou radní pro školství, to znamená, že za funkci ve vedení radnice nebere peníze.

„Soutěžní otázka na závěr. Pokud ODS vedená Petrem Fialou patří na západ, kam směřuje radnice vedená Alexandrou Udženijou?“ zakončili Piráti.

Spolu v komunálních volbách v Praze 2 získalo s 35,6 procenty hlasů 14 mandátů, druhá Praha 2 sobě s 19,2 procenty 7 mandátů stejně jako třetí Piráti s 18,5 procenty. ANO bylo čtvrté s 11,4 procenty a čtyřmi mandáty, páté SPD s 5,6 procenty se dvěma mandáty, a šestý STAN, kterému pět procent hlasů přineslo jeden mandát.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ANO

Štítky volby, Spolu, ANO, Piráti, koalice, Praha, ANO 2011, Česká pirátská strana, ODS, Alexandra Udženija, TOP 09, Svoboda a přímá demokracie, městská část, Michal Zuna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Spolu v Praze 2 podepsalo koalici s ANO. Vybrali si populisty a extremisty, říkají Piráti  |  Praha 2  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.