Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Praha 10 nezruší adiktologickou ordinaci poblíž mateřské školy, kterou kritizují místní

Radnice Prahy 10 nevypoví nájem adiktologické ordinaci, které pronajala prostory ve Strašnicích nedaleko zastávky tramvaje Radošovická. Po třech měsících vyhodnotí její provoz a případné dopady na okolí. Zaznělo to na pondělním jednání zastupitelstva městské části. Zástupci sdružení vlastníků jednotek z okolních domů požadovali vedle přehodnocení pronájmu také řešení problémů s bezdomovci, radnice se tím bude podle usnesení zastupitelů zabývat.

Radnice prostory v domě v Nučické ulici pronajala organizaci Drop In na základě výběrového řízení. Nedaleko se nachází mateřská škola. Podle webových stránek organizace nabízí ordinace terapeutickou a další podporu pro klienty, kteří jsou ohroženi závislostí či se s ní již léčili, případně jejich blízkým.

Adiktologická ambulance poskytuje individuální a skupinovou terapii, adiktologické poradenství, poradenství pro osoby blízké, psychiatrická vyšetření a psychiatrickou péči, sociální poradenství, práci s rodinou a partnerské poradenství, a další podobné služby," uvedli zástupci Drop In na svém Facebooku.

Sama mateřská škola Nedvězská na svém webu informovala, že spolupracuje s městskou policií Prahy 10 a dění kolem centra, které sousedí s její zahradou, bude monitorovat. Zatím má k situaci neutrální stanovisko a jednat s vedení Prahy 10 i centrem samotným bude v případě, že situace bude pro děti nebezpečná.

„Problém s bezdomovci je dlouhodobý a rozhodně za to nemůže ordinace Drop In"

Na jednání zastupitelů vystoupili zástupci sdružení vlastníků jednotek okolních bytových domů, podle kterých se v oblasti dlouhodobě pohybují problémoví lidé bez domova a přítomnost ordinace může znamenat další zhoršení situace. Radnice podle nich s místními obyvateli o pronájmu nekomunikovala, neřeší problém s bezdomovci ani se nestará o nebytové prostory v podloubí jednoho z domů, který vlastní. Žádost obyvatel o přesun ordinace na jiné místo podpořili opoziční Piráti, ANO a SPD.

Místostarosta městské části David Kašpar (STAN) řekl, že jde o dva oddělené problémy. „Problém s bezdomovci je dlouhodobý a rozhodně za to nemůže ordinace Drop In, která ještě ani nezahájila provoz," řekl Kašpar. Zastupitelé po dlouhé diskusi na návrh místostarosty Radka Lojdy (TOP 09) schválili usnesení zavazující radnici k tomu řešit problémy v lokalitě a informovat o tom místní obyvatele. Lojda dodal, že radnice zvažuje i zapojení bezpečnostních pracovníků, které sama zajistí.

Radnice provoz vyhodnotí po třech měsících

Kašpar doplnil, že provoz ordinace plánuje radnice po třech měsících vyhodnotit a případně zvážit další kroky, ambulanci podle něj nicméně nebudou navštěvovat aktivní uživatelé drog. „Provoz takovéto ambulance prostě situaci nezhorší," řekl. Zastupitel Matěj Štěpánek (STAN) dodal, že stejně se vyjádřila i policie s odkazem na zkušenosti z jiných podobných ordinací.

Síť služeb pro závislé je podle odborníků v metropoli nedostatečná, což se týká především takzvaných kontaktních center, do kterých docházejí aktivní uživatelé drog a která nabízejí výměnu injekčního materiálu a zdravotní či psychologickou pomoc. Radní Ondřej Počarovský (TOP 09) dnes zdůraznil, že ambulance plánovaná ve Strašnicích není takovým zařízením, ale lékařskou ordinací, kam budou chodit běžní pacienti.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook Drop In

Štítky správa, sociální, drogy, Praha, Praha 10

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha 10 nezruší adiktologickou ordinaci poblíž mateřské školy, kterou kritizují místní  |  Praha 10  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.