Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Purkrabství na Hradě je opraveno. Otevřou se tam dvě muzea, kavárna i kinosál pro kulturní akce

V rekonstruovaném areálu Nejvyššího purkrabství na Pražském hradě se otevře kavárna a muzeum fotografie, kinosál bude sloužit kulturním a společenským akcím, znovu se otevřelo muzeum hraček. V létě roku 2023 se do purkrabství vrátí Letní shakespearovské slavnosti, řekl mluvčí Správy Pražského hradu (SPH) Jan Pastor. Rekonstrukce areálu se odehrála v několika etapách od konce roku 2013 a přišla na téměř 150 milionů korun.

V domku vedle purkrabství bydlel i držitel Nobelovy ceny za literaturu Jaroslav Seifert

Návštěvníci Pražského hradu si už nyní mohou před purkrabstvím prohlédnout panelovou expozici o historii a architektonickém vývoji areálu včetně dobových obrázků a fotografií. Dozvědí se třeba, že v domku, který až do 60. let stál vedle purkrabství, pár let bydlel i držitel Nobelovy ceny za literaturu Jaroslav Seifert. Na tuto dobu vzpomíná i ve své autobiografii Všecky krásy světa.

Muzeum starých hraček se do purkrabství vrátilo po třech letech. Přes 50 vitrín je doplněno i volným pokračováním rodinné sbírky filmaře a karikaturisty Ivana Steigera. Jeho výběr klasických hraček se soustředí na předválečnou tradici výrobců dřevěných i plechových hraček, ukazuje mnohaletou tradici panenek, starodávná auta a motorky, kolesové parníčky, zaoceánské lodi i dětské železnice s nejstaršími lokomotivami, vlaky, nádražími a vším příslušenstvím. Součástí výstavy jsou i parní stroje, stavebnice a hračky fyzikální a optické.

Místo korunovace českých králů i jejich posledního odpočinku. Navštivte spolu s Drbnou katedrálu svatého Víta

Katedrála svatého Víta, Vojtěcha a Václava zaujímá v našich dějinách výjimečné místo. Již od 10. století je svatovítský kostel nejvýznamnějším kostelem v Praze. Chrám byl sice založen až ve 14. století, ale jeho historie sahá až do století...

Kavárna a muzeum fotografie

V areálu purkrabství se podle Pastora brzy otevře také kavárna a muzeum fotografie, které navazuje na domek číslo 12 ve Zlaté uličce. Tam je expozice amatérského filmového historika Josefa Kazdy, který v něm bydlel a během druhé světové války tam schoval kopie československých filmů určených nacisty k likvidaci. Na prostranství před purkrabství se ale už nevrátí socha Mládí od Miloše Zeta, památkáři byli proti. Socha je v depozitáři Odboru movitého majetku Správy Pražského hradu a hledá se pro ni nové umístění, uvedl mluvčí.

Při rekonstrukci areálu purkrabství se kompletně obnovily historické budovy, interiér a přilehlý parter včetně románské Černé věže. Obnova respektovala některé prvky z minulé rekonstrukce v 60. letech, ale důraz nyní odborníci kladli na restaurování a prezentaci historických povrchů renesanční a barokní fáze staveb. Mimo jiné se restaurovala výmalba a renesanční trámový strop Soudní světnice a renesanční povrchy v domě pod Černou věží.

Oáza klidu v centru Prahy? Františkánská zahrada a kostel Panny Marie Sněžné se pyšní hned dvěma pražskými nej

Františkánská zahrada se nachází v samém centru Prahy mezi běžně rušným Václavským náměstím a Jungmannovým náměstím. Zahrada prošla v letech 1989 až 1992 rozsáhlou rekonstrukcí a od té doby je přístupná celoročně veřejnosti, a to v létě do 22...

První zmínky z poloviny 14. století

Během rekonstrukčních prací se demolovala novodobá vestavba proskleného atria a přilehlých konstrukcí z počátku 60. let 20. století, která byla podle SPH za hranicí životnosti. Odstraněním vestavby se znovu návštěvníkům ukáže starší historická situace navazující na Zlatou uličku u Daliborky.

Nejvyšší purkrabství se nachází za zdí v Jiřské ulici. Purkrabí, jejichž úřad se vyvinul z funkce hradního kastelána, zastupovali panovníka v době jeho nepřítomnosti. Purkrabství Pražského hradu se v pramenech zmiňuje již v první polovině 14. století. V té době purkrabský dům sloužil jako dočasné obydlí příštího krále a císaře Karla IV. Po požáru v roce 1541 byl palác renesančně přestavěn. Horní patra Černé věže, postavené jako východní brána románského opevnění, sloužila jako vězení, zvláště pro dlužníky. Na prostranství mezi purkrabstvím a Černou věží byl sťat český šlechtic a rytíř Dalibor z Kozojed, který byl ale vězněn v jiné hradní věži, později pojmenované Daliborka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky architektura, památky, Purkrabství, Hrad, muzeum, kavárna, Pražský hrad, hračka, kulturní akce, Jaroslav Seifert, Nobelova cena, Černá věž, slavnost, druhá světová válka, Karel IV. Lucemburský, Ivan Steiger

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Purkrabství na Hradě je opraveno. Otevřou se tam dvě muzea, kavárna i kinosál pro kulturní akce  |  Praha 1  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.