Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Primátor zrušil rozdávání polévky, místo něj akci udělali provozovatelé zavřených restaurací

Iniciátoři výzvy za zachování provozu restaurací Chcípl pes včera na Staroměstském náměstí v Praze nabídli kolemjdoucím rybí polévku uvařenou v jejich restauracích. Pro misku s voňavým pokrmem přicházeli bezdomovci i kolemjdoucí turisté, kteří si původně přišli prohlédnout vánoční strom. Organizátoři připravili 350 porcí a zároveň na místě otevřeli stánek s peticí Za normální svět - otevřeme Česko.

Primátor akci zrušil, tak ji iniciátoři udělali za něj

„Nejdříve jsme chtěli pouze otevřít petiční místo, ale vzhledem k prohlášení pana primátora (Zdeňka) Hřiba (Piráti), který zrušil rozdávání štědrovečerní polévky bezdomovcům jsme se rozhodli, že polévku rozdáme za něj," řekl jeden iniciátorů výzvy Jakub Olbert.

Počet nakažených v posledních dnech roste. Ve středu přibylo v Česku 14 054 potvrzených případů nemoci covid-19. Je to nejvyšší denní nárůst za posledních sedm týdnů a šestý nejvyšší od březnového začátku epidemie. Poměr pozitivních PCR testů na nový typ koronaviru ke všem provedeným byl ve středu nejvyšší.

Zrušení rozdávání štědrodenní polévky na Staroměstském náměstí lidem v nouzi je podle organizátorů akce "typickým příkladem zbabělosti dnešních politiků a ukazuje, kdy opatření proti koronaviru škodí daleko více než virus sám o sobě".

Jako petiční místo vedle stánku s polévkou umístili rakev jako memento likvidace práv a svobod. Lidé mohli buď petici podepsat, nebo do rakve symbolicky zatlouct jeden s posledních hřebíků. „Stále vycházíme ze stejného požadavku, pojďme otevřít Českou republiku a pojďme zrušit nesmyslná protiústavní nařízení české vlády," řekl Olbert. Podle autorů petice představují restaurace minimální riziko pro šíření nákazy.

Řetěz z půllitrů od úřadu vlády na Staromák

Další z iniciátorů výzvy, majitel pivovaru Malý Janek v Jincích na Příbramsku Jiří Janeček protestuje proti vládním opatřením již delší dobu. V minulosti například nechal svou restauraci otevřenou i po 20:00, což byla zavírací hodina určená vládními opatřeními. Pokud vláda nepřijde s novou podobou kompenzací, plánuje Janeček na 3. ledna další protest. Chce vytvořit řetěz z půllitrů se svíčkami, který se potáhne od úřady vlády až na Staroměstské náměstí.

„Hlavním cílem naší výzvy je ale to, aby zůstaly restaurace otevřené a mohli jsme vydělávat. A nebráníme se třeba ještě zpřísnění hygienických opatření v restauracích," prohlásil před časem Janeček. Zároveň požaduje, aby vláda stanovila jasná pravidla, kdy se jaké podniky budou uzavírat, případně jak rychle přijdou kompenzace a v jaké výši.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Chcípl PES

Štítky restaurace, trh, polévka, koronavirus, protest, Praha, Staroměstské náměstí, Česko, petice, Hnutí PES, Jiří Janeček, Jakub Olbert, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Primátor zrušil rozdávání polévky, místo něj akci udělali provozovatelé zavřených restaurací  |  Praha 1  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.