Počasí dnes31 °C, zítra22 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Praha 1 vypověděla nájem hendikepovaným sportovcům. Prostory podle radnice nevyužívali efektivně

První městská část se rozhodla pro revizi nebytových prostor, které pronajímá za zvýhodněné ceny, pod 150 korun za metr čtvereční. Ve smlouvách je jasně dáno, že musí být využity k veřejně prospěšným účelům a organizace to musí doložit. Jednička teď proto vypověděla nájem Českému hnutí Speciálních olympiád, které podle ní prostor nevyužívalo efektivně a s radnicí ani nekomunikovalo.

„Milí sportovci, trenéři, dobrovolníci, přátelé a příznivci, sponzoři bývalí a snad i budoucí - s lítostí vám oznamujeme, že nám Městská část Praha 1 po téměř 30 letech zaslala beze slova vysvětlení výpověď z nájmu prostor v Říční ulici na Praze 1. Odstěhovat se musíme do konce října 2024,“ informovala na svém Facebooku České hnutí Speciálních olympiád.

V nájemních smlouvách je podle Prahy 1 uvedeno, že prostory musí být užívány k veřejně prospěšným účelům. V rámci kontrol, zda to tak opravdu je, posílá radnice k nájemníkům zástupce příslušných komisí, tedy sociální, pro obchod a služby nebo kultury a sportu. „Prostory navštíví a posoudí, zda jsou využívány adekvátně. Pokud se zjistí, že prostory nejsou využívány odpovídajícím způsobem, může být nájemní smlouva ukončena,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí Prahy 1 Karolína Šnejdarová

A to se stalo v případě prostor Říční ulici. Podle kontroly je České hnutí speciálních olympiád nevyužívá efektivně a přínos pro občany Prahy 1 není odpovídající. 

„Prostor je totiž přes léto uzavřen, v kalendáři akcí na webu nejsou zveřejněny žádné akce odehrávající se v daném místě a přínos pro Prahu 1 a její občany nebyl organizací po vyžádání specifikován. V části prostor údajně měly probíhat placené aktivity pro registrované dospělé osoby s mentálním postižením, což ale České hnutí speciálních olympiád nedoložilo. Přitom aktuálně městské části platilo zvýhodněný nájem ve výši 2 500 Kč za 150 m² měsíčně (tedy 17 Kč/m²). Organizace nekomunikovala s městskou částí, a proto jí byla udělena výpověď s čtvrtroční výpovědní dobou,“ popsal Vála.

Hnutí se brání, že za 35 let uspořádalo akce pro stovky sportovců s mentálním postižením, reprezentovalo na desítkách mezinárodních akcích a na všech světových hrách. „Ale pro Městskou část Praha 1 to patrně není ten smysl a výsledek, který je společensky žádoucí a který by chtěla podporovat. A my to chápeme. Jsme zvyklí, že mentálně postižení nejsou ve společnosti prioritou, že musí o své místo v životě tvrdě bojovat. Chápeme i to, že pro své prostory má jiné velké a společensky prospěšné plány,“ píše se na Facebooku hnutí.

Jak informovala radní pro sociální věci a bezbariérovost Ivana Antalová (nez.), v prostorách bude nově dětská skupina, což považuje za lepší využití. 

České hnutí speciálních olympiád teď hledá nový domov, kde by mohlo skladovat sportovní materiál, pořádat setkávání a školení, organizovat aktivity. „Stávající prostory mají 4 místnosti a příslušenství (celkem 150 m2) pod samostatným uzavřením a celkové měsíční náklady vč. energií jsou 15 tis. Kč. Za jakýkoli tip na prostory nebo jejich nabídku budeme vděční, stejně jako pomoc se stěhováním,“ poprosilo hnutí.

Celkem chce Praha 1 zkontrolovat 260 smluvních vztahů. Těm organizacím, které budou muset místa opustit, nabízí pomoc s hledáním nových prostor.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Horňák

Štítky České hnutí Speciálních olympiád, nájem, výpověď, Praha 1, smlouva, kontrola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha 1 vypověděla nájem hendikepovaným sportovcům. Prostory podle radnice nevyužívali efektivně  |  Praha 1  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.