Počasí dnes22 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

K vyklizení Thorova kempu přišla na magistrát námitka, Praha 1 je prý podjatá

Pražský magistrát se zabývá námitkou podjatosti vůči Praze 1 v souvislosti se správním řízením vedeným proti aktivistovi Ondřeji Thorovi kvůli jeho táboru před úřadem vlády. Správní řízení směřující k odstranění Thorových přístřešků zahájil úřad městské části v březnu.

„Mohu potvrdit, že k nám doputovala námitka podjatosti vůči městské části Praha 1 kvůli stánku u Úřadu vlády ČR, kterou se teď budeme zabývat," uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman. Dodal, že blíže věc nemůže komentovat.

Starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská a primátor Bohuslav Svoboda dnes oznámili, že Ondřeji Thorovi poslali výzvu, aby do pěti dnů vyklidil prostor před Úřadem vlády, který zabral pro svůj petiční stánek. Pokud tak neučiní a jejich rozhodnutí...

Aktivista před úřadem vlády táboří zhruba rok a podle svých vyjádření tam chce zůstat do demise vlády. Svůj přístřešek označil za petiční stánek, který podle petičního zákona nepotřebuje povolení. Kolem postupně vyrostly další stany, které při svých akcích využívají protivládní demonstranti.

Zástupci Prahy 1 a magistrátu dříve uvedli, že podle nich se jedná o zneužívání zákona a že se úřad pokusí s pomocí správního řízení o nepovoleném zvláštním užívání veřejného prostranství nevzhledný tábor odstranit. Věcí se zabývá úřad Prahy 1, nyní musí magistrát vypořádat podanou námitku podjatosti. V případě rozhodnutí na úrovni první městské části se poté bude moci Thor ještě odvolat k magistrátu. Pokud by neuspěl, městská Technická správa komunikací by tábořiště odstranila.

Dáváme lidem prostor se vyjádřit, říká Ondřej Thor z petičního stánku před Úřadem vlády

Ondřej Thor působí ve stanu před Strakovou akademií už přes 280 dní. Ve svém petičním stánku má momentálně 23 peticí, na které sbírá podpisy. Mimo jiné požaduje třeba demisi současné vlády. Na začátku týdne obdržel od hlavního města výzvu, že...

Thor s postupem radnice nesouhlasí. „Město jedná protiprávně a nemá vůbec právo ani kompetence likvidovat petiční stánek," řekl dříve Thor. Dodal, že pokud přesto úřady nechají tábořiště odstranit, bude se bránit soudně a před úřadem bude držet hladovku do demise vlády. Starostka Prahy 1 Terezie Radoměřské (TOP 09) dříve řekla, že městská část je na soudní spor připravena.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Ivo Spisar

Štítky správa, vláda, Praha, protest

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

K vyklizení Thorova kempu přišla na magistrát námitka, Praha 1 je prý podjatá  |  Praha 1  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.