Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Opozice v Praze 1 chce výměnu radniční koalice, připravila petici

Opoziční uskupení Praha 1 Sobě požaduje výměnu koalice v první městské části metropole, kterou tvoří ODS, TOP 09, ANO, Rezidenti 1 a klub bývalých Pirátů a nezávislých kandidátů. Důvodem je netransparentní postup koalice v případě možné zástavby u hotelu Intercontinental i v dalších otázkách či neplnění slibů. Praha 1 Sobě výměnu vedení radnice navrhne na úterním zastupitelstvu, připravila i petici.

Lídr Prahy 1 Sobě Pavel Čižinský spolu s dalšími zástupci Prahy 1 Sobě, Pirátů či spolku Občané Prahy 1 dnes kritizovali postup vedení radnice v otázce budovy na náměstí Miloše Formana, kterou plánují majitelé hotelu Intercontinental a ke které schválilo vedení magistrátu souhlasné memorandum. Téma v úterý projednají i zastupitelé Prahy 1 a podle Čižinského v otázce rada městské části postupovala netransparentně.

„Radnice, která nás měla jako první upozornit, že se něco takového chystá, to před námi utajila," uvedl Čižinský. Dodal, že vedení městské části následně tvrdilo, že o ničem nevědělo, aby poté uznalo opak. Zároveň je radnice podle něj stále vázána platným usnesením zastupitelstva z minulého volebního období, které jakoukoliv stavbu na náměstí Miloše Formana odmítá. Není tak podle něj o čem jednat, ale koalice na úterní zastupitelstvo i tak plánuje předložit usnesení, které "doporučuje zvážit možnost přistoupení" k memorandu ohledně zástavby po projednání projektu s investorem.

Čižinský kritizoval vedení radnice i kvůli dalším otázkám, například neschopnosti řešit problém centra metropole se všudypřítomnými elektrickými koloběžkami. Celkově podle něj současné vedení selhalo. „Můžeme po skoro roce a půl říci, že na tu radnici není spoleh a lidi musí být pořád ve střehu," řekl.

Čižinský už dříve neúspěšně navrhoval zařadit na jednání zastupitelů Prahy 1 odvolání starostky Terezie Radoměřské (TOP 09), nyní bude podle svých slov žádat konec celé koalice. Pokud neuspěje, bude chtít projednání návrhu na základě podpisů obyvatel. „Připravili jsme petici, pod kterou začneme sbírat podpisy," řekl.

Vedení Prahy 1 plánuje na úterním jednání zastupitelstva Čižinského odvolat z funkce předsedy kontrolního výboru, Pavla Marce (Zelení) pak chce zbavit členství ve finančním výboru. Důvodem je zejména jejich postup ohledně dlouholetého soudního sporu, ve kterém má radnice platit vyrovnání a u kterého Čižinský s Marcem samostatně dojednali jinou dohodu, než vedení radnice, podle nich výhodnější. Čižinský kritiku odmítl a návrh materiálu, kterým ho a Marce koalice plánuje odvolat, označil za absurdní.

V Praze 1 vládne koalice ODS, TOP 09, ANO, Rezidentů 1 a klubu bývalých Pirátů a nezávislých kandidátů. Tři ze čtyř pirátských zastupitelů byli loni ze strany vyloučeni kvůli nerespektování stranického hlasování, které rozhodlo proti účasti v koalici. Zbylá Pirátka Nikol Švecová na mandát rezignovala a nahradila ji bezpartijní Jana Sobotková. V opozici je Praha 1 Sobě a koalice My, co tady žijeme (STAN, KDU-ČSL, Iniciativa občanů).

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jakub Horňák

Štítky opozice, petice, koalice, Praha 1, Praha1 Sobě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opozice v Praze 1 chce výměnu radniční koalice, připravila petici  |  Praha 1  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.