Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Opravy morového sloupu na Malostranském náměstí poničeného bleskem mají začít na jaře

Pokud první městská část vybere ve výběrovém řízení vhodného restaurátora, začnou opravy morového sloupu Nejsvětější Trojice na Malostranském náměstí na jaře. Do toho minulý rok v srpnu udeřil blesk a poničil hlavně sochu svatého Václava. Oprava podle Jedničky může vyjít až na stovky tisíc.

Prahou se bouřka prohnala minulý rok ve středu 19. srpna. Kromě přívalových dešťů přinesla i blesky, a jeden z nich zasáhl morový sloup Nejsvětější Trojice na Malostranském náměstí. Trefil boží oko na vrcholu sloupu a nejvíc poškodil sochu svatého Václava. Upadl i zlatý meč českého národního světce a další fragmenty, které zajistil restaurátor Prahy 1.

Odbor kultury, sportu a zahraničních vztahů městské části Praha 1 vypsal výběrové řízení na restaurátora a pokud bude úspěšné, samotné práce začnou prví etapou na jaře.

„Poté, co jsme obdrželi souhlasné stanovisko obou orgánů památkové péče, tedy Národního památkového ústavu a Odboru památkové péče Magistrátu hlavního města Prahy, byla památka v listopadu zabezpečena proti dalšímu poškození,“ sdělila Linda Klečková, vedoucí Odboru kultury, sportu a zahraničních vztahů.

To podle Klečkové zahrnovalo sejmutí všech mramorových desek, nebezpečných prvků ze sochy a žerdi.

Náklady pokryje rozpočet městské části. Opravy vyjdou až na stovky tisíc korun, sloup by měl dostat původní podobu a také už do dutin nebude zatékat voda.

Dvacetimetrový morový sloup s kašnami v horní části Malostranského náměstí nad kostelem sv. Mikuláše postavili v roce 1715 jako poděkování po skončení morové epidemie.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 1

Štítky morový sloup, blesk, opravy, restaurátor, Praha, památka, Malostranské náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opravy morového sloupu na Malostranském náměstí poničeného bleskem mají začít na jaře  |  Praha 1  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.