Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Praha 1 chce parkování na modré jen pro rezidenty, k tomu omezení délky aut

Městská část Praha 1 se rozhodla bojovat proti přeplněným ulicím vyjmutím modrých zón ze systému veřejného placeného parkování. S městem jedná o tom, aby tam mohli stát jen rezidenti, jejich návštěvy a servis. V modré zóně zároveň chce omezit délku vozidel na 5,5 metru a elektroauta odsunout mimo zónu.

Rozhodnutí chce radnice zklidnit dopravu v Pražské památkové zóně. „Není možné, aby v Nerudově ulici třetinu parkování zabíraly hotely, třetinu neplatiči a zbytek krátkodobí parkující, elektroauta a půjčovny,“ uvedl na webu radní pro dopravu Prahy 1 Vojtěch Ryvola (ANO).

Po vyjmutí modrých zón ze systému Parkuj v klidu by na nich tak v této městské části mohli stát jen rezidenti, jejich návštěvy a servis. K tomu by na modré mohla parkovat jen auta do 5,5 metru a elektroauta by si musela najít místo jinde. Zároveň chce jednička zakročit i proti místním, kteří pronajímají svá místa jiným.

Při uzavření úseku mezi Klárovem a Újezdem kvůli opravě tramvajových kolejí v březnu se také ukázalo, že nezpůsobil očekávaný kolaps dopravy, ale omezení průjezdu Malou Stranou a pravobřežními komunikacemi by naopak mohlo místním prospět.

Radnice teď jedná s náměstkem primátora pro dopravu Zdeňkem Hřibem (Piráti) o trvalém omezení. „Naším cílem je, aby se zde mohli volně pohybovat ti, kteří tu žijí, a aby Praha 1 nebyla vítanou zkratkou pro přespolní. Záměry, jež máme, budou konfrontovány s průzkumy a měřeními. Výsledek by pak měl přinést zklidnění centra, aniž by omezoval a otravoval místní,“ sdělila starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská (TOP 09).

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky parkování, zóny, rezidenti, Praha 1, omezení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha 1 chce parkování na modré jen pro rezidenty, k tomu omezení délky aut  |  Praha 1  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.