Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VOLBY 2021: Praha nás porazila, Praha nás nesnáší, jsme nejsilnější, řekl Babiš po prohře ve volbách

, aktualizováno 9. října 2021, 19:04

Dnes ve dvě hodiny odpoledne byly uzavřeny volební místnosti, kolem půl sedmé bylo jasno o tom, že ANO letos volby nevyhraje. Volební účast přesáhla 65 procent. První skončila koalice Spolu s počtem 27,7 procenta hlasů, druhé je ANO, které má 27,1 procenta hlasů. Třetí jsou Piráti a STAN, čtvrté SPD.

Chceme tady žít pospolu jako přátelé, jako kolegové

Zástupci vítězné koalice SPOLU vystoupili kolem půl sedmé na tiskové konferenci. „Obě demokratická koalice mají ve Sněmovně většinu a mají tedy šanci postavit většinou vládu. Toto je změna, my jsme změna, vy jste změna. SPOLU a společně jsme přinesli šanci České republice na lepší budoucnost,“ uvedl na tiskové konferenci Petr Fiala. „Chceme tady žít pospolu jako přátelé, jako kolegové. To je to, co nás všechny spojuje,“ doplnil.

Za skandování ve volebním štábu vystoupila také Markéta Pekarová Adamová. „Změna není blízko, změna už se děje!“ Pekarová Adamová nastínila i budoucí politické směřování České republiky. „Díky všem a děkuji Petrovi, protože konečně tato země bude mít slušného premiéra. A díky i Marianovi, protože budeme mít i slušného vicepremiéra,“ doplnila Pekarová Adamová.

PirSTAN na třetím místě

Na druhém místě skončilo těsně hnutí ANO. „Vzhledem k tomu, že ANO obhajuje pozici ve vládě, vzhledem ke covidu a k jednostranné kampani, vnímám zisk 27 procent jako malý zázrak. Už jsem říkal, že co bude nad 27 procent, je unikát,“ uvedl pro Pražskou Drbnu lídr pražské kandidátky Patrik Nacher.

Babiš označil výsledek ANO za skvělý. „Myslím, že náš výsledek je skvělý, takový výsledek jsme nečekali. V červnu jsme měli 22 procent. Výsledek má různé příčiny. Myslím, že jsme voliče nezklamali. Gratuluji panu Fialovi ke skvělému finiši, byla to mobilizace, přišlo o pět procent více než minule. Na počet mandátů je to víceméně stejné," řekl Andrej Babiš„Praha nás porazila. Praha nás nesnáší. Jsme nejsilnější strana,“ dodal Babiš a doplnil, že projekt hnutí ANO bude pokračovat.

Do volebního štábu PirSTANu v holešovické La Fabrice po třetí hodině dorazil Petr Gazdík. „Nezáleží jen na tom, kolik získá hlasů naše koalice, ale také kolik hlasů získá SPOLU, se kterými chceme spolupracovat,” uvedl Petr Gazdík. Na místě je i pražská lídryně Olga Richterová. „Před štáb dorazil občan nespokojený se situací v zemi a konfrontoval poslankyni Richterovou. Na závěr oznámil zúčastněným, ať volí Piráty,“ popsala situaci na místě zpravodajka Drbny Markéta Plešková.

I na straně Pirátů se mluví o povolebním vyjednávání, do Sněmovny se dostanou čtyři strany. Budou Piráti a STAN vyjednávat o koalici se SPOLU proti ANO a SPD? „Předpokládám, že proběhnou telefonáty s předsedy stran, takže o tom budeme jednat nejdřív tady ve volebním štábu,” uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Do štábu přišel Piráty a STAN podpořit kandidát SPOLU za KDU-ČSL Hayato Okamura a řekl, že po volbách chce spolupracovat.

SPD si udržela výsledek z posledních voleb

Strana SPD Tomia Okamury získala necelých deset procent hlasů, obhájila počet mandátů a udržela pozice. „Uděláme všechno pro to, abychom dále podporovali náš vlastenecký program. Ukázalo se, že jsme jedinou reálnou vlasteneckou stranou v České republice,“ uvedl na tiskové konferenci Tomio Okamura. „Uděláme všechno pro to aby se co nejdříve ustavila Poslanecká sněmovna a všichni měli demokratické zastoupení,“ doplnil.

Do Sněmovny se naopak nedostane ČSSD, která získala 4,6 procent hlasů, Jan Hamáček oznámil rezignaci. Podobně se do Sněmovny po posledních volbách nedostane ani uskupení Trikolora Svobodní Soukromníci, které získalo 2,76 procent hlasů. „Do stropu neskáčeme,“ uvedl pro Pražskou Drbnu asistent Zuzany Majerové Zahradníkové Dan Štěpánek.

VOLBY 2021: Hamáček rezignuje kvůli volebnímu výsledku na funkci předsedy ČSSD

Vicepremiér Jan Hamáček rezignuje na funkci předsedy sociální demokracie poté, co se strana nedostala do Sněmovny. Složit účty a skončit chce na jednání předsednictva strany, které svolalo vedení na 25. října, řekl Hamáček novinářům v pražském...

Zklamaní komunisté. Už nebudou

Pražský lídr Přísahy Jiří Hynek před sčítáním uvedl, že dobrým výsledkem by byl zisk 5,7 procenta hlasů. Nakonec Přísaha získala 4,68 procenta. Ve štábu KSČM panovala hrobové ticho, protože komunisté se letos se ziskem necelých čtyř procent do Sněmovny nedostanou. „Jsem velmi zklamán, protože je to opravdu velký neúspěch. Lidé se rozhodli pro jiné politické strany. Je to problematické i kvůli tomu, že se žádná levicová strana do Sněmovny nedostala a to bude v tom dalším období problém nejen pro KSČM," uvedl Vojtěch Filip.

Lídryně pražské kandidátky Zelených očekávala zisk tří procent, nakonec se Zelení pohybují kolem jednoho procenta hlasů. „Je mi to líto, ale říkali jsme si, že jsme do kapmaně šli po čtyřech letech, kdy jsme nebyli vidět, neměli jsme peníze, byli jsme na to sami, chtěli jsme byt hlavně vidět v médiích. Je mi to sice líto, ale tohle je teprve první krok, jedeme dál,“ uvedla pro Pražskou Drbnu Eva Kavková.

Situace v Praze

V Praze skončila na prvním místě koalice Spolu se ziskem rovných 40 procent hlasů, což znamená, že do Sněmovny pošle 11 zástupců z Prahy. Na druhém místě je koalice Pirátů a STAN, která získala přes 22 procent hlasů a do Sněmovny vyšle 6 zástupců.

Na třetí pozici v Praze skončilo hnutí ANO, které získalo v Praze 5 mandátů. „Zisk sedmnácti procent hlasů jsem očekával,” uvedl lídr pražské kandidátky ANO Patrik Nacher. SPD s lídrem Josefem Nerušilem získalo 4,5 procenta a jeden pražský mandát, ČSSD s Janou Maláčovou 4 procenta a do Sněmovny se nedostane.

V Praze se dva nejmenší volební okrsky nacházejí v Praze 8. Okrsek číslo 8076 v Kobylisích měl sedmačtyřicetiprocentní účast, a to s 81 voliči. Volební okrsek 8057 v Ďáblicích měla naopak volební účast přes 80 procent. Voleb se tam zúčastnilo 111 voličů.


Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ČTK/Michal Kamaryt, Markéta Plešková, Honza Faltus,

Štítky volby, štáb, hlasování, součet, hlasy, Praha, ANO 2011, Andrej Babiš, koalice, Česká pirátská strana, Poslanecká sněmovna ČR, Svoboda a přímá demokracie, Starostové a nezávislí, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2021: Praha nás porazila, Praha nás nesnáší, jsme nejsilnější, řekl Babiš po prohře ve volbách  |  Volby  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.