Počasí dnes14 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

VOLBY 2021: V Praze je vyšší zájem o voličské průkazy než při minulých volbách

Pražské radnice pro letošní volby vydaly výrazně více voličských průkazů než v posledních sněmovních volbách v roce 2017. Jak vyplývá z vyjádření mluvčích velkých městských částí, letos si o průkazy zažádalo o čtvrtinu až polovinu více lidí. Průkaz umožňuje zúčastnit se voleb mimo místo trvalého bydliště, lidé o jeho vydání mohli žádat do pátku. Pražané k tomu letos poprvé mohli využít i městský Portál Pražana.

Městské části zaznamenaly růst počtu žádostí

Například v Praze 10 si podle mluvčího Jana Hamrníka v roce 2017 o průkaz zažádalo 1894 voličů, letos to bylo 2777. V případě Prahy 8 to podle mluvčího Martina Šalka bylo 1810 průkazů před čtyřmi lety a 2263 nyní. V Praze 2 byl nárůst o 277 na 1381 vydaných dokladů a v Praze 3 jich radnice vydala 1854 oproti 1401 v roce 2017.

Významný nárůst zaznamenali i v Praze 6, kde podle mluvčího Jiřího Hannicha počet průkazů vzrostl z 2060 na 2813. „Z toho rekordních přibližně 900 voličských průkazů jsme voličům rozeslali poštou, ať už po České republice, nebo přes ambasády do zahraničí," doplnil. V Praze 7 pak vzrostl počet z 900 na 1278.

VOLBY 2021: V Praze už se volí. První hlasy házejí voliči v karanténě z aut

Dnes začalo hlasování v letošních volbách do Sněmovny. Alespoň pro lidi, kteří jsou v karanténě nebo izolaci kvůli koronaviru. Ti mají ode dneška možnost hlasovat z auta. V Praze je celkem pět stanovišť. Naše redakce navštívila volební stanoviště...

V Praze 1 letos vydali 972 průkazů

V Praze 1 podle mluvčího Martina Šebesty letos vydali 972 průkazů. „Je to výrazně víc než v posledních sněmovních volbách," řekl dnes. Podobně se vyjádřil i mluvčí Prahy 4 Jiří Bigas, podle kterého letos úřad čtvrté městské části vydal přes 2500 průkazů, zatímco v minulých volbách to bylo do 2000.

Pražský magistrát letos umožnil zažádat o průkaz online prostřednictvím datové schránky a Portálu Pražana. „Věřím, že to přispěje k větší volební účasti. Opět tím ale v Praze suplujeme něco, co měla už dávno zařídit vláda Andreje Babiše (ANO)," uvedl tehdy pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Portál město spustilo loni v září, při vývoji využilo zdrojový kód státního Portálu občana. S jeho pomocí mohou lidé v Praze řešit postupně se rozšiřující soubor úředních úkonů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Praha 12

Štítky volby, sněmovna, voličské průkazy, Praha, voličský průkaz, městská část, Martin Šalek, Andrej Babiš, Zdeněk Hřib, ANO 2011, Česká pirátská strana, Pražský magistrát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2021: V Praze je vyšší zájem o voličské průkazy než při minulých volbách  |  Volby  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.