Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VOLBY 2020: O drive-in volby byl včera malý zájem. V Praze svůj hlas odevzdalo 136 voličů

Lidé v karanténě nebo v domácí izolaci kvůli koronaviru měli dnes možnost volit v druhém kole senátních voleb. Hlasování bylo bezproblémové a plynulé, avšak na většinu ze 44 míst dorazili jednotlivci a někde na voliče čekali marně. Senátora lidé volí ve 26 obvodech. Volební drive-in stanoviště byla dnes otevřena od 7 do 15 hodin. Minulou středu měli lidé k dispozici 78 stanovišť, volili ale současně také do krajského zastupitelstva.

V Praze volilo 136 lidí

Voliči na drive-in stanovištích se museli prokázat občankou a dokladem o umístění do izolace nebo karantény. Stačila jim k tomu taky jen SMS s výsledkem testu na covid-19, i v případě, že byl test negativní, a volič nadále zůstává v preventivní karanténě.

V Praze se volí do senátu v obvodech Praha 1, Praha 5 a Praha 9. Drive-in stanoviště pro lidi v karanténě byla na Letné a na Proseku. „Po prvních více než třech hodinách odvolilo ve druhém kole voleb na obou drive-in stanovištích dohromady 15 voličů. Za stejný čas to bylo v prvním kole voleb dohromady 30 voličů,“ uvedl dnes mluvčí magistrátu Vít Hofman. Na drive-in místech v Praze dnes volilo nakonec 136 voličů. Na rozdíl od minulého týdne byla na každém stanovišti jen jedna volební komise. Minulý týden volilo v Praze z auta 183 lidí.

Jaký byl zájem o drive-in volby v dalších krajích?

Třeba v jižních Čechách volilo z auta 39 lidí, minulý týden jich bylo 69. Na stanovišti v Písku hlasovalo deset lidí, v Prachaticích nikdo, ve Strakonicích dorazilo 17 voličů a v Jindřichově Hradci 12. V Plzeňském kraji využilo možnosti volit 11 lidí. Před týdnem jich bylo 267. Do plzeňského areálu DEPO2015 vhodilo hlas do urny devět voličů, ve Stříbře hlasovali dva. V drive-in stanovišti v Chebu v Karlovarském kraji za celý den přijelo 13 lidí.

V Kolíně ve středních Čechách dorazila do 14:30 k volebnímu stanovišti dvě auta, odvolili čtyři lidé. Před týdnem dorazily asi čtyři desítky voličů.

V Královéhradeckém kraji na čtyřech stanovištích volilo 26 lidí, před týdnem na pěti místech 191. V Hradci Králové přijelo 19 voličů, v Rychnově nad Kněžnou pět, v Trutnově dva lidé a v Náchodě se nedostavil nikdo. Volby z auta v Pardubicích a Ústí nad Orlicí nikdo nevyužil. Byly určeny pro voliče z rychnovského obvodu, který zahrnuje i přibližně 50 obcí v Pardubickém kraji.

I v Libereckém kraji, kde voliči rozhodují o senátorovi v obvodu Česká Lípa, byl zájem mizivý. Možnosti hlasovat využilo pět voličů v České Lípě, v Liberci nikdo. Na Lounsku v Ústeckém kraji přijelo hlasovat sedm lidí, před týdnem 214.

Na Vysočině hlasovalo z auta do 14:30 v obvodu Pelhřimov 27 lidí a v obvodu Žďár nad Sázavou 16 voličů v karanténě. Účast na obou místech byla zhruba o 62 procent nižší než před týdnem.

V Olomouci nepřijel na stanoviště nikdo, do Bochoře dorazilo pět lidí a do Vikýřovic šest. Minulý týden odvolilo na speciálních stanovištích 233 lidí.

Ve Zlínském kraji přijelo na tři stanoviště dohromady 64 lidí - v Uherském Hradišti jich bylo 54, ve Zlíně deset, ve Vsetíně nikdo. V Moravskoslezském kraji využilo možnost volit z auta 25 lidí, zhruba devětkrát méně než před týdnem. V Ostravě přijelo hlasovat 14 lidí, dalších devět do Frýdku-Místku a dva do Karviné. Na stanoviště v Opavě a Novém Jičíně nedorazil žádný volič.

S nezájmem voličů se setkalo druhé kolo senátních voleb i v Olomouckém kraji, v němž se volí senátoři ve dvou volebních obvodech zasahujících okresy Olomouc, Přerov a Šumperk. Na speciální stanoviště v Olomouci, Bochoři na Přerovsku a ve Vikýřovicích na Šumpersku přijelo za osm hodin odvolit 11 lidí.

Ohodnoť článek

Foto praha.eu

Štítky Praha, volby, karanténa, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, Olomouc, Senát Parlamentu ČR, Vít Hofman, Česká Lípa, Vikýřovice, Letná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2020: O drive-in volby byl včera malý zájem. V Praze svůj hlas odevzdalo 136 voličů  |  Volby  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.