Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VOLBY 2022: První volební den je u konce. Odvoleno má většina lídrů i prezident

, aktualizováno 23. září 2022, 22:30

První den komunálních a senátních voleb je u konce. V obou typech voleb mají letos voliči na výběr z nižšího počtu kandidátů než při předchozích volbách. Mezi prvními voliči byli tradičně lídři politických stran. Místnosti se otevřou opět zítra v osm hodin ráno, volit se bude do dvou hodin odpoledne.

Do zastupitelstva chce víc než tisíc lidí

O 27 rozdělovaných křesel v horní komoře se pokouší 178 kandidátů, což je o pokles o 55 adeptů. Na jedno volené křeslo tak připadá šest až sedm adeptů. Obecními zastupiteli by chtělo být 195 214 zájemců, o 21 tisíc méně než před čtyřmi lety. Na jedno místo na radnici připadají zhruba tři uchazeči.

V Praze o 65 míst v zastupitelstvu uchází přes tisíc kandidátů. Senátory pak volí v městských částech Praha 6, Praha 10 a Praha 11. 

Hlasovat na rozdíl od jiných typů voleb v uplynulých dvou letech nemůže na 10 tisíc voličů, kteří jsou v nařízené izolaci kvůli koronaviru. Vláda kvůli tomu čelila kritice, že jim hlasování neumožnila. Loni při sněmovních volbách hlasovalo z domova do přenosné volební schránky kolem 1200 voličů v karanténě kvůli koronaviru, hlasování z auta využilo 1600 voličů.

VOLBY 2022: Hřib volil ve Vršovicích, Svoboda v Šáreckém údolí. Jaké si dávají šance?

Úderem druhé hodiny odpolední se otevřely volební místnosti napříč Českou republikou a začaly obecní a senátní volby. V pátek se volí do desáté hodiny večerní a v sobotu od osmé hodiny ranní do druhé hodiny odpolední, pak začne sčítání hlasů....

„Ať žijí volby, ať žijí kandidáti, které jsem si vybral"

Během prvního dne voleb odvolila většina lídrů. K urně zamířil také například bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), současný předseda vlády Petr Fiala (ODS) nebo prezident Miloš Zeman.

Zeman volil poprvé v Lánech, předtím byl občanem Prahy 13.  Jak informovala ČTK, zmínil, že tyto volby mohou být mimo jiné i referendem o vládě. Voliči by podle něj měli chodit k volbám, aby jejich obce neřídili „pitomci", prohlásil. „Ať žijí volby, ať žijí kandidáti, které jsem si vybral," řekl Zeman. Nechtěl ale říct, koho volil.

V Praze hned ve dvě hodiny vyrazil hlasovat současný primátor Zdeněk Hřib (Piráti), i jeho konkurenti Bohuslav Svoboda (ODS), Patrik Nacher (ANO) nebo Petr Hlaváček (STAN). O hodinu a půl později pak volil i Jan Čižinský (Praha sobě).

Volební místnosti se otevřou opět v sobotu ráno v 8 hodin a zavřou se dvě hodiny po poledni. Poté se rozjede sčítací maraton. Jasno o novém složení radnic i obecních úřadů bude během sobotního odpoledne a večera.

VOLBY 2022: Komunálky se blíží. Kroužkovat, nebo křížkovat? Vše přehledně na jednom místě

Volební víkend se nezadržitelně blíží. Ve dnech 23. a 24. září se v Česku uskuteční volby do zastupitelstev obcí, měst, městských částí, obvodů a třetiny Senátu. Všechny podstatné informace k tomu, jak volit přináší Drbna v tomto článku.

Podle politologa nebude účast velká

Účast odborníci nečekají velkou, do osmé hodiny se podle ČTK dostavila asi čtvrtina oprávněných voličů. Nejvíce lidí, a to 29 procent, napočítali v Praze 6. V Praze 1, 2, 3, 4, 5, 7, 10, 12 a 13 to bylo podle ČTK mezi 24 a 26 procenty. „Myslím, že atmosféra určité frustrace a rozčarování povede k tomu, že účast zejména ve velkých městech bude nižší než před čtyřmi roky. Odhaduji, že by mohla být nižší o nějaká dvě procenta. Průměrně, co se týče velkých a středně velkých měst, by mohla být okolo 40 procent. U malých měst a vesnic je účast tradičně dlouhodobě vysoká. Myslím si, že se to nezmění, protože tam je to přece jen o místních tématech," uvedl pro redakci Pražské Drbny politolog Jan Kubáček.

„Co se týče Prahy, krajských a větších okresních měst, volební účast bude o něco nižší. Povede to k tomu, že část voličů koalice SPOLU a Starostů zůstane doma, a naopak mírně by mohlo posílit hnutí ANO a částečně SPD," doplnil Kubáček. 

VOLBY 2022: Lidé sázejí na volby. Podívejte se, kdo je favorit podle bookmakerů

Lidé sázejí na své favority v komunálních volbách, které nás čekají už o nadcházejícím víkendu. Kdo bude dalším primátorem Prahy? Které politické uskupení získá ve volbách nejvyšší počet hlasů? Podívali jsme se na to, jaké volební výsledky tipují...

Hlídají strážníci i policisté

Jak Drbna informovala dříve, favoritem na primátora je podle sázkových kanceláří Bohuslav Svoboda (ODS). „Myslím si, že Bohuslav Svoboda má velmi dobrý potenciál z jednoho prostého důvodu, má velké koaliční šance. V podstatě je vyhledávanou nevěstou ze všech stran a vzhledem k tomu, že tentokrát ty výsledky budou hodně roztříštěné, tak má velkou šanci se stát takovým kompromisním primátorem," vysvětlil Kubáček. 

Na hladký průběh hlasování dohlíží policie i strážníci. „Máme domluvu s členy volebních komisí, že v případě potřeby mohou kontaktovat linku 158, pokud by byly nějaké problémy. Budeme na volby dohlížet tímto způsobem," sdělil naší redakci policejní mluvčí Jan Rybanský. Část metropole má podle něj na starost státní policie, část městská policie. Strážníků je ve službě na tři sta. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Honza Faltus

Štítky volby, 2022, komunální, účast, policie, Praha, Miloš Zeman, Bohuslav Svoboda, Jan Kubáček, ODS, ANO 2011, primátor, Andrej Babiš, Petr Fiala

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: První volební den je u konce. Odvoleno má většina lídrů i prezident  |  Volby  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.