Počasí dnes29 °C, zítra32 °C
Pátek 28. června 2024  |  Svátek má Lubomír
Bez reklam

Prezident Pavel přijal na Pražském hradě zlaté hokejisty, dostal medaili, dres a hokejku

, aktualizováno 30. května 2024, 14:58

Prezident Petr Pavel přijal na Pražském hradě české hokejisty, kteří v neděli získali zlaté medaile na domácím mistrovství světa. Poděkoval jim za bojovnost, kterou na turnaji předvedli. Od prezidenta Českého hokeje Aloise Hadamczika dostal Pavel zlatou medaili, od kapitána Romana Červenky podepsaný dres českého týmu a od kanonýra Davida Pastrňáka hokejku. Hokejisté přišli s medailemi i pohárem.

Čeští hokejisté se stali mistry světa po 14 letech a po 39 letech se jim to podařilo na domácím ledě. Ve finále v pražské O2 areně porazili Švýcarsko 2:0. Prezident Pavel jim poděkoval i v šatně bezprostředně po utkání.

„Jsem rád, že jste přijali moje pozvání na Hrad, já vám tím aspoň můžu oplatit pozvání do šatny. Samotný fakt, že jste prošli kolečkem oslav až k dnešku, svědčí o tom, že jste určitě odolné osobnosti. Možná těch posledních pár dní bylo těžších než samotný šampionát," uvedl Pavel.

Nechtěl už zdůrazňovat, jací jsou hokejisté „národní hrdinové a zlatí hoši." „Chtěl bych se vrátit k jedné věci, co jsem říkal v šatně. I když to asi nebylo vaším prvotním cílem, podařilo se vám zase dát národ dohromady. Někteří říkají, že to nebylo úplně mistrovství světa, protože tam nebyli Rusové. Já si myslím, že to není pravda," prohlásil Pavel.

Je to fantastická reklama pro Českou republiku. Premiér Fiala ocenil zlaté hokejisty medailí Karla Kramáře

Premiér Petr Fiala udělil týmu hokejistů, kteří o víkendu získali zlato na domácím mistrovství světa, pamětní medaili Karla Kramáře. Hokejisty přivítal dnes po poledni v zahradě pražské Kramářovy vily. V krátkém poděkování zdůraznil, že svým...

„Nechci tady rozebírat otázky, jestli tam Rusové měli být, nebo neměli. Už vůbec ne ty politické. Ale určitě si všichni vzpomenete na poslední mistrovství v Praze, jak se zachovali ve finále s Kanadou. Už jenom za to je správně, že na tom mistrovství nebyli. Bylo to výrazně nesportovní chování a na mistrovství světa určitě nepatří," připomněl Pavel, jak sborná nezůstala na korunovaci šampionů v roce 2015 na ledě.

„Chtěl jsem poděkovat za inspiraci, kterou jste byli. Tak jako jsem já měl na zdi vyvěšené plakáty třeba pana Nedomanského, když jsem začínal s hokejem na Kladně. Další měli vzory ve vašich předchůdcích z Nagana. I vy budete vzory pro mnoho kluků a holek, kteří začínají s hokejem, ale i s jakýmkoliv jiným sportem. Ještě jednou velký dík za bojovnost, kterou jste u toho ukázali," řekl Pavel hokejistům.

Hadamaczik poděkoval Pavlovi za podporu v hledišti i kabině. „Jedna z těch medailí, i když jste nebyl na ledě, patří vám," řekl Hadamczik prezidentovi, který zlatou medaili přijal s pokorou. „Já slibuju, že ji nebudu nosit. To si nezasloužím, to si zasloužíte vy. Ale dám ji tak, aby ji mohli vidět všichni návštěvníci Hradu, aby si všimli, že jste tady taky byli. Protože se to nestává tak často, měřeno od posledního (zlatého) šampionátu tak jednu za tři prezidenty."

Už druhý den po sobě zaplnily Staroměstské náměstí tisíce fanoušků. Po včerejším fandění dnes lidé viděly vítěze mistrovství světa naživo. Hokejisté přijeli autobusem, na který vylezli i s pohárem. Pak už zamířili na pódium.

Vedle dresu kapitána Červenky a Pastrňákovy hokejky dostal i rukavice. Ale na led si cenné artefakty nevezme. „Já jsem levák na hokejku, ale s touhle bych stejně nehrál," uvedl Pavel, když potěžkával hokejku kanonýra Pastrňáka, který má držení vpravo.

„Samozřejmě neuvěřitelné. Já neskrývám, že jsem prezidentův velký fanoušek. Už byl u nás v kabině, ale je to obrovská pocta ho potkat takhle zblízka. Je to tady krásné," řekl novinářům Lukáš Dostál, který byl vyhlášen nejlepším brankářem turnaje a dostal se i do All Star týmu.

Dostál si už od oslav trochu odpočinul. „Já moc nepiju, takže v úterý večer jsem jel domů. Potřeboval jsem si od všeho oddychnout a sám v sobě srovnat. Ty dva dny byly moc fajn a užil jsem si to. Už mi pomalu dochází, co jsme dokázali a strašně si toho vážím. Vyhrát to takhle v Česku je neuvěřitelné. Už jsme v podstatě součástí historie," prohlásil.

Fanoušci u něj doma v Bedřichovicích na Brněnsku oblékli na jeho počest do českého dresu a brankářské výstroje tamní sochu Napoleona. „Všiml jsem si, když jsem večer přijížděl. Baflo to na mě. Je to moc hezké," uvedl Dostál.

FOTOGALERIE: Pivní sprcha, šampaňské v poháru. Zlatí hoši řádili na Staroměstském náměstí

Oslavu zlaté medaile vzali hokejisté českého národního týmu stejně poctivě, jako všechny zápasy. Pivo teklo proudem do sklenic i po lidech, z poháru, který získali za výhru, popíjeli šampaňské. Akci si užili oni i fanoušci, kteří zaplnili celé...

„Je to něco, na co asi nezapomeneme, že jsme tady mohli stát a gratuloval nám prezident. Je vidět, že to je skromný člověk, že fandí hokeji a celkově sportům," uvedl útočník Martin Nečas. „Všichni si to užíváme. Není to jednoduché. Je to skoro těžší než podávat výkony na mistrovství, ale jsme za to rádi. Partu máme neskutečnou a bude mi to chybět," komentoval náročný program, který začal v pondělí oslavou s fanoušky na Staroměstském náměstí.

„Pro každého Čecha je to obrovská čest podívat se za panem prezidentem. Super dopoledne. Hokej jsem ho viděl párkrát hrát na nějakých videích. Je vidět, že k tomu sportu má blízko. Přijde mi upřímné, co říká," uvedl obránce Jan Rutta, který oslavy dobře zná jako dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru s Tampou Bay z let 2020 a 2021. „Je to dobrá povinnost to oslavit. Samozřejmě některé dny jsou náročnější, ale to k tomu patří. Já už mám oslavy trošku natrénované, takže vím, kdy povolit a kdy přitáhnout."

O finále přišel Rutta kvůli disciplinárnímu trestu, ale už to ho netrápí. „Turnaj dopadl výborně a už je mi to vlastně úplně jedno," dodal.

Ve středu přivítal hokejisty v zahradě pražské Kramářovy vily premiér Petr Fiala (ODS) a udělil jim pamětní medaili Karla Kramáře.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Český hokej, Facebook Petra Pavla

Štítky Pavel, prezident, hokej, Pražský hrad, medaile

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jordan Novák

Schonbrune! Určitě se budou hokejisté řídit smrdutou rudou kreaturou jako si ty a přívrženci estébáka Bureše.

Pondělí, 3. června 2024, 14:56Odpovědět

Jiří Schonbrun

Jasně dělat si PR na úspěchu jiných,to by jim šlo báješně.Divím se hokejistům že jim ty metály od Fialy nehodili na hlavu a že vůbec přijali pozvání k Pávkovi.Vůbec bych se s tou vládní lůzou nebavil.

Pátek, 31. května 2024, 10:15Odpovědět

Prezident Pavel přijal na Pražském hradě zlaté hokejisty, dostal medaili, dres a hokejku  |  Hokej  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.