Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Sparťan Kuchta si za šlápnutí na hlavu brankáře Liberce nezahraje pět zápasů

Sparťanský fotbalista Jan Kuchta si příštích pět soutěžních zápasů nezahraje. Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace na zasedání potrestala pětadvacetiletého českého reprezentanta za vyloučení po surové hře v nedělním utkání úvodního ligového kola proti Liberci, v jehož závěru šlápl na hlavu brankáři Slovanu Olivieru Vliegenovi. LFA o tom informovala v komuniké. Sparta zvažuje, že se proti trestu odvolá.

Kuchta tvrdí, že nešlo o úmysl

Kuchta, který přišel do Sparty jako největší letní posila na hostování z Lokomotivu Moskva, si v nastavení ve vápně předkopl míč a podél obránce Filipa Prebsla se již k balonu nedostal. Český reprezentant situaci dohrál a trefil kopačkou Vliegena do hlavy. Od sudího Ladislava Szikszaye dostal nejprve jen žlutou kartu, po zásahu videorozhodčího a přezkoumání situace u monitoru byl ale vyloučen.

Pětizápasový trest znamená, že si Kuchta nezahraje ve 2. až 6. ligovém kole. Na trávníky se vrátí až na začátku září. Poprvé bude Spartě chybět ve víkendovém venkovním utkání v Českých Budějovicích, kde se Letenští pokusí odčinit překvapivou úvodní porážku 1:2 s Libercem.

Jelikož Szikszay vyhodnotil Kuchtův zákrok v zápise o utkání jako surovou hru, mohl reprezentační útočník podle disciplinární řádu za tento druh prohřešku dostat trest v rozmezí do jednoho do šesti duelů a navíc pokutu až do 50 tisíc korun. Pokud by faulovaný Vliegen zápas z důvodu zranění nedohrál, mohl by sparťan obdržet distanc na dvě až deset utkání a pokutu až 100 tisíc korun. To se však nestalo a belgický gólman duel dochytal.

Kuchta se úvodního zasedání disciplinární komise v nové sezoně osobně zúčastnil. „Přestože se několikrát vyjádřil, že nešlo o úmysl, komise se shodla, že mohl střetu své nohy s hlavou brankáře Vliegena zabránit, žádným způsobem se o to však dle dostupných záběrů ani nepokusil. Nechceme Kuchtovi předestírat, že měl v úmyslu brankáře Slovanu zranit, nicméně dle dostupných záběrů měl gólman v dané chvíli míč již plně pod kontrolou. I za této situace noha Kuchty mířila přímo proti hlavě soupeře," uvedl předseda disciplinárky Richard Baček.

„Komise tak po zhlédnutí dostupných videozáběrů konstatovala, že šlo o nedovolený zákrok, který byl veden krajně bezohledným způsobem s vysokou mírou rizika vážného zranění protihráče," doplnil Baček.

Sparta vstoupila do ligy domácí prohrou 1:2 s Libercem

Fotbalisté Sparty po čtvrtečním vyřazení v Evropské konferenční lize s norským Vikingem Stavanger vstoupili do nejvyšší soutěže překvapivou domácí prohrou 1:2 s Libercem. Pražané pod vedením dánského trenéra Briana Priskeho, který debutoval v...

Nejvyšší trest v historii dostal Sparťan Kweuke za zlomení nohy protihráče

Tiskový mluvčí Sparty Ondřej Kasík řekl, že letenský klub zvažuje, že se proti trestu odvolá. S ohledem na argumentaci při zasedání disciplinárky i výši trestů, které komise v minulosti za nedovolené zákroky udělovala, očekávali Pražané nižší distanc. Kuchta s Kasíkem na jednání disciplinárky argumentovali, že útočník rozhodně neměl v úmyslu Vliegena zranit, že neměnil dráhu svého pohybu a z podobných situací dává góly.

Hráč se může odvolat do pěti dnů od uveřejnění rozhodnutí na úřední desce k odvolací komisi FAČR. Zároveň může po uplynutí poloviny trestu požádat disciplinárku o podmíněné prominutí jeho zbytku.

Dosud nejvyšší trest za faul - 12 zápasů - dostal od disciplinárky v samostatné české historii kamerunský útočník Sparty Léonard Kweuke, který v roce 2013 zlomil nohu obránci Mladé Boleslavi Radku Dosoudilovi v semifinále domácího poháru. Na osm soutěžních utkání měli zastavenou činnost Milan Matula a Nikolaj Komličenko, postih byl oběma později zmírněn na šest zápasů.

Kuchta byl vyloučen v druhém duelu české ligy po sobě. Červenou kartu dostal i v prosinci v posledním utkání za Slavii v Ostravě (3:3), kde v závěru zastavil rukou míč směřující do branky. Disciplinárka mu zastavila činnost klasicky na jedno utkání.

Kuchta si trest přenesl do nového moskevského působiště, nakonec si jej ale neodpykal. Navzdory postihu nastoupil za Lokomotiv v Ruském poháru, ale protože jeho tým prohrál vysoko 0:4 a soupeř nepodal námitku, český útočník byl již dále disciplinárně "čistý". V létě Kuchta zamířil na hostování do týmu vršovického rivala Sparty.

V úvodním kole ligové sezony byl vyloučen i plzeňský kapitán Lukáš Hejda, který dostal za červenou kartu při remíze 2:2 v Teplicích trest klasicky na jedno soutěžní utkání.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto AC Sparta Praha

Štítky sport, fotbal, faul, Kuchta, Praha, Jan Kuchta, FC Slovan Liberec, AC Sparta Praha, FC Lokomotiv Moskva, SK Dynamo České Budějovice, SK Slavia Praha, FK Mladá Boleslav, Fotbalová asociace České republiky, FK Teplice, Léonard Kweuke

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sparťan Kuchta si za šlápnutí na hlavu brankáře Liberce nezahraje pět zápasů  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.