Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Pražské kluby v EKL. Slavia zvítězila nad Fenerbahce 3:2, Sparta podlehla Partizanu Bělehrad 0:1

Fotbalisté pražské Slavie v úvodním utkání vyřazovací fáze Evropské konferenční ligy (EKL) zvítězili v Istanbulu nad Fenerbahce 3:2 a přiblížili se k postupu. Českého mistra poslal těsně před pauzou do vedení Ibrahim Traoré, v 58. minutě srovnal Dimitris Pelkas, ale mezi 62. a 64. minutou se za hosty trefili Oscar Dorley a střídající Ondřej Lingr. V závěru snížil Ferdi Kadioglu. Fotbalistům pražské Sparty se zápas EKL nevydařil, s Partizanem Bělehrad prohráli 0:1. Sparta tak potvrdila, že stále nenašla recept na hru srbských soupeřů.

První výhra na evropské scéně

Český tým porazil tureckého soupeře v pohárech po 11 zápasech. Slavia v šestém venkovním utkání na evropské scéně v této sezoně poprvé zvítězila a dál může pomýšlet na to, že naváže na dvě čtvrtfinálové účasti v Evropské lize z let 2019 a 2021. Pohárovým maximem Pražanů je semifinále z roku 1996. Fenerbahce došlo nejdále v sezoně 2012/13, kdy na cestě do semifinále Evropské ligy vyřadilo i Plzeň.

Při absencích zraněného Masopusta a karetně potrestaného Baha nakonec hrál na pravém kraji slávistické obrany netradičně ofenzivní univerzál Schranz. Útočníci Krmenčík s Teclem začali na lavičce a na hrotu nastoupila jedna ze zimních posil Pražanů Sor.

V takticky svázaném začátku jako první zahrozili domácí, Valencia ale v dobré pozici po úniku ještě zbytečně hledal spoluhráče. Od té doby ale měli v první půli navrch Pražané. V 18. minutě si na dlouhý nákop naběhl Sor, obešel obránce a dostal se až do vápna, z dobré pozice však vysoko přestřelil. Chvíli nato se zbavil ve vápně soupeře Holeš, první střelou trefil gólmana Bayindira a z dorážky těsně minul.

Pražené otevřeli skóre

Slavia stále více kontrolovala průběh a těsně před pauzou otevřela skóre. Po dlouhém obléhání domácího vápna skončil Plavšičův střílený centr na tyč a pohotový Traoré doklepl míč do sítě. Třiatřicetiletý defenzivní záložník z Pobřeží slonoviny skóroval poprvé od konce září. Fanoušci Fenerbahce, kteří zaplnili padesátitisícový stadion v asijské části Istanbulu zhruba z poloviny, vyprovázeli domácí do kabin ohlušujícím pískotem.

Po změně stran si červenobílí oddychli, že po Ousouově nepovedené malé domů italský rozhodčí neposoudil zákrok Kačaraby na Valenciu jako faul. V 54. minutě měli hosté štěstí, když po přihrávce od Pelkase napálil Valencia tyč.

Za další čtyři minuty už historicky nejúspěšnější turecký klub, který ale získal poslední domácí titul už před osmi lety, srovnal. Kadioglu se protáhl kolem Lingra, nahrál pod sebe a Pelkas přízemní střelou na zadní tyč překonal Mandouse.

Výhru zařídili Oscar a Lingr

Slávisté si ale hned za další čtyři minuty vzali vedení zpět. Pražané po nakrátko rozehrané standardce dlouho kombinovali, domácí Szalai odvrátil kolmici na Sora jen do strany a Oscar z hranice vápna pohotově poslal míč do odkryté branky, kde scházel gólman Bayindir. Liberijský záložník se dočkal premiérové trefy v pohárech a prosadil při svém prvním letošním soutěžním startu. V lize v úvodním třech jarních kolech nehrál kvůli trestu za vyloučení.

Hned za necelé dvě minuty nabídlo Fenerbahce hostům třetí gól. Po velké chybě v domácí defenzivě přistrčil Sor balon na nabíhajícího Lingra a aktuálně nejlepší střelec Pražanů v ligové sezoně se z úniku nemýlil, byť Bayindir míč lehce tečoval nohou. Fenerbahce ještě v závěru dokázalo snížit. V 83. minutě po nakrátko rozehraném rohu napřáhl za vápnem Kadioglu a balon po Olayinkově teči skončil za Mandousem.

Hlasy po utkání:

Jaroslav Köstl (asistent trenéra Slavie): „Je to velké vítězství proti velkému klubu. Myslím, že to byl fakt těžký zápas. Jsem strašně pyšný na kluky, jak se s tím popasovali. I s průběhem zápasu, protože jsme dohrávali s útočníky na krajích obrany, což nebylo jednoduché. Mrzí mě oba inkasované góly, zvlášť ten druhý. Ale výsledek je to do odvety slušný. Jsme teprve v poločase, odveta bude velmi těžká. K produktivitě nám pomohl i dobrý a rychlý terén, chci pochválit místní trávníkáře. Stejně tak musím vyzdvihnout Ibru Traorého, strašně nám pomohl, dal gól, odpracoval to. Jindra (Trpišovský) to nechal na nás, protože jsme tady s týmem. O přestávce poslal své postřehy ke hře. Jsem rád, že jsme zvítězili a udělali mu radost.

Ondřej Lingr (záložník Slavie): „Je to fantastické vítězství tady v Turecku. Moc si toho ceníme, jsme strašně rádi, že jsme to zvládli. Fenerbahce nám to asi trochu usnadnilo, protože do defenzivy nebyli moc dobří. Jsme rádi, že jsme tady dokázali vstřelit tři góly. Musíme se připravit na příští týden na odvetu a doma potvrdit. Kulisa super, ale myslím si, že mohlo přijít více fanoušků. I tak jde vidět, že tady v Turecku tím lidé žijí. Atmosféra byla fantastická a doufám, že v Edenu příští týden bude lepší.“ 

Ivan Schranz (záložník Slavie): „Super, vyhráli jsme na Fenerbahce, takže jsme rádi. Ale je to jen poločas. Podali jsme dobrý týmový výkon a podařilo se nám být efektivní. Z těch šancí, které se nám naskytly, jsme dali tři góly, což je důležité pro odvetu. Pravého beka jsem hrál poprvé, taková premiéra. Trochu jsem se toho obával, ale kluci mi super pomáhali a zvládli jsme to.“

Fenerbahce Istanbul - Slavia Praha 2:3 (0:1)

Branky: 58. Pelkas, 83. Kadioglu - 45. Traoré, 62. Oscar, 64. Lingr.

Rozhodčí: Mariani - Bindoni, Tegoni (všichni It.). ŽK: Zajc, Szalai - Oscar.

Fenerbahce: Bayindir - Sangaré, Kim Min-če (46. Tisserand), Szalai, Kadioglu - Yandas (59. Tufan), Sosa - Osayi-Samuel, Zajc (75. Güler), Pelkas (88. Berisha) - Valencia (74. Dursun). Trenér: Kartal.

Slavia: Mandous - Schranz, Ousou, Kačaraba, Oscar (80. Tecl) - Holeš - Ševčík, Plavšič (46. Lingr), Traoré (75. Samek), Olayinka - Sor (86. Horský). Trenér: Köstl.

Fotbalisté pražské Slavie zvítězili ve 21. kole první ligy na půdě Slovácka 1:0. Jedinou branku dal na konci úvodního dějství Ondřej Lingr. Obhájce titulu po dvou soutěžních porážkách ve třetím duelu jarní části sezony poprvé vyhrál, v lize...

AC Sparta Praha svůj boj prohrála

Fotbalisté Sparty navnadili fanoušky úvodní čtvrthodinou, po zbytek zápasu se však jejich hra začala zhoršovat a Pražané se už nedokázali dokopat k lepšímu výkonu, který by jim zařídil výhru v úvodním duelu druhého kola Evropské konferenční ligy. V 78. minutě byl zápas mezi Spartou a Partizanem Bělehrad rozhodnut. Fotbalista Ladislav Krejčí nešťastně odevzdal míč Zdjelarovi z konkurečního týmu. Ten padesátimetrovým pasem do běhu nalezl Queensyho Meniga, který střelil vítěžný gól. Odveta na hřišti nynějšího lídra srbské ligy se uskuteční za týden.

Sparta Praha - Partizan Bělehrad 0:1 (0:0)

Branka: 78. Menig.

Rozhodčí: Ekberg - Culum, Hallberg (všichni Švéd.). ŽK: Hložek, Ladislav Krejčí I - Markovič, Vujačič, Terzič.

Diváci: 1000 (omezený počet).

Sparta: Holec - Suchomel, Vitík, Čelůstka (79. Panák), Hancko - Pešek (66. Ladislav Krejčí I), Sáček, Pavelka, Karabec (56. Haraslín), Hložek - Čvančara (66. Dočkal). Trenér: Vrba.

Partizan: Popovič - Miljkovič (57. Živkovič), Vujačič, Miletič, Uroševič - Zdjelar, Jojič - Markovič (63. Jovič), Natcho (46. Jevtovič), Menig (83. Terzič) - Gomes (63. Milovanovič). Trenér: Stanojevič.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook SK Slavia Praha

Štítky fotbal, Slavie, výhra, Istanbul, Praha, zápas, AC Sparta Praha, Fenerbahçe SK, SK Slavia Praha, FK Partizan, Ondřej Lingr, fotbalista, Oscar Dorley, Dimitris Pelkas, Evropská konferenční liga UEFA

Pražské kluby v EKL. Slavia zvítězila nad Fenerbahce 3:2, Sparta podlehla Partizanu Bělehrad 0:1  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.