Počasí dnes20 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Ondřej Lingr vystřelil Slavii zpět první místo. Sparta remizovala s Plzní

, aktualizováno 13. února 2022, 21:03

Fotbalisté pražské Slavie zvítězili ve 21. kole první ligy na půdě Slovácka 1:0. Jedinou branku dal na konci úvodního dějství Ondřej Lingr. Obhájce titulu po dvou soutěžních porážkách ve třetím duelu jarní části sezony poprvé vyhrál, v lize naplno bodoval po dvou kolech. Tým z Edenu zvítězil posedmé z posledních osmi zápasů nejvyšší soutěže v Uherském Hradišti. Slovácko doma v lize prohrálo teprve podruhé z posledních 12 utkání a v tabulce je páté.

Slavia vyhrála na Slovácku

Slovácko nastoupilo k prvnímu ligovému zápasu jarní části, neboť před týdnem s Pardubicemi venku nehrálo z důvodu karantény Východočechů. Ve středu celek z Uherského Hradiště postoupil po penaltách v Olomouci do semifinále domácího poháru, naopak Slavia prohrála se Spartou 0:2 a navázala na senzační porážku s Karvinou z úvodního jarního kola.

Oba týmy nastoupily do zápasu s nečekanými jmény v sestavě. Na hrotu domácího útoku se objevil osmnáctiletý Vecheta místo nejlepšího ligového střelce Jurečky. Pozici levého obránce Slavie zaujal Jurásek a pár dní po přestupu z Mladé Boleslavi si odbyl premiéru v dresu mistra.

Do prvního náznaku šance se ve 13. minutě dostala zimní posila Slovácka Ljovin, gól z toho ale nebyl, protože v poslední chvíli před zakončením na malém vápně zasáhl hostující Lingr. Utkání nepostrádalo z obou stran tempo i nasazení, chyběla mu ovšem přesnost finálních přihrávek.

Po půlhodině hry Slavia dobře zakombinovala a po pasu Schranze střílel Olayinka pouze do obránce. Pražané zvýšili aktivitu směrem dopředu a ve 44. minutě byli odměněni premiérovým jarním gólem. Schranz uvolnil Baha, na jehož bleskový centr naběhl na malém vápně Lingr a první přímá střela mezi tyče skončila v síti. Lingr dal osmou branku v ligovém ročníku a po odchodu Kuchty je aktuálně nejlepším týmovým střelcem v sezoně.

Po přestávce Slovácko přidalo na ofenzivě, kterou řídil neúnavný Petržela a posílil hrotový útočník Jurečka. Obrana Slavie ale pracovala téměř bezchybně a nepouštěla domácí k velkým šancím. Jedinou možnost na vyrovnání měl v páté minutě nastavení Havlík, jehož ránu vytáhl na roh brankář Mandous. Obhájce titulu vydřené vítězství uhájil.

1. FC Slovácko - Slavia Praha 0:1 (0:1)

Branka: 44. Lingr. Rozhodčí: Černý - Nádvorník, Horák - Ondráš (video). ŽK: Petržela, Šimko, Šašinka - Jurásek, Hromada, Schranz. Diváci: 1000 (omezený počet).

Slovácko: Nguyen - Tomič, Kadlec, Daníček, Šimko (72. Reinberk) - Havlík, Ljovin (55. Jurečka) - Petržela (72. Kohút) , Sadílek, Holzer (79. Juroška) - Vecheta (79. Šašinka). Trenér: Svědík.

Slavia: Mandous - Bah, Ousou, Holeš, Jurásek - Ševčík (90.+4 Talovjerov), Hromada - Schranz, Lingr (79. Traoré), Olayinka - Tecl. Trenér: Trpišovský.

Sparta doma remizovala s Plzní

Plzeňští bodovali se Spartou v sedmém z posledních osmi ligových zápasů. Viktoria neprohrála v nejvyšší soutěži poosmé za sebou, po pěti kolech však nezvítězila. Západočeši přišli o vedení v tabulce, vinou horšího skóre jsou při bodové rovnosti druzí za obhájcem titulu Slavií. Letenští remizovali i ve druhém jarním kole a na vedoucí duo ztrácejí čtyři body.

„Naštěstí se nám podařila střídání. Hráči, kteří tam přišli, nám hodně pomohli. Podařilo se nám aspoň remizovat. I když se přiznám, že se štěstím, protože za stavu 1:2 mohla Plzeň výsledek potvrdit a bod bychom neměli," řekl trenér Pražanů Pavel Vrba na on-line tiskové konferenci.

Kvůli zranění ze středečního vítězného čtvrtfinále domácího poháru na Slavii (2:0) chyběl Spartě její nejlepší střelec ligové sezony Pulkrab, svalové problémy také vyřadily ze hry záložníka Ladislava Krejčího mladšího. Naopak do základní sestavy se vrátil uzdravený obránce Hancko.

Plzeň udělala oproti vítězství 1:0 nad Hradcem Králové v minulém kole jedinou změnu, zraněného stopera Pernicu nahradil Kaša. Utkání také nabídlo souboj dvou bývalých trenérů české reprezentace sparťanského Vrby a plzeňského Michala Bílka, kteří v minulosti vedli i tým soupeře.

Nejprve v šesté minutě zahrozila Sparta, Pešek však napálil míč do boční sítě. Naopak Západočeši po 20 minutách hry ze své první příležitosti udeřili. Kalvachův centr z rohu našel Chorého, který v hlavičkovém souboji předčil reprezentačního stopera Čelůstku a otevřel skóre. Plzeňský útočník se prosadil i ve druhém jarním kole.

Západočeši byli překvapivě lepší a o necelých 10 minut později málem zvýšili. Kaša ale hlavou po Sýkorově pasu trefil jen tyč.

Do druhého poločasu nastoupil místo Minčeva na hrotu domácího útoku Čvančara, který si odbyl soutěžní debut za Letenské. Z branky se však v 53. minutě radovali hosté. Sparťan Pešek špatnou "malou domů" nabídl Plzni roh, z něhož zvýšila.

Chorého hlavička se přes Mosqueru odrazila k Hejdovi, který se z bezprostřední blízkosti nemýlil. „Věřil jsem, že kluci vyhrají hlavičku na přední tyči a že to tam propadne. Trefilo mě to do boku, šťastný gól. Jsem za to rád," uvedl Hejda.

Za chvíli mohl přidat třetí trefu Viktorie z úniku Mosquera, jenže brankář Holec ho vychytal. Sparťanská hra se vyznačovala řadou nepřesností, naopak hosté nadále hráli výborně takticky.

Přesto domácí v 71. minutě snížili, když si kapitán Pavelka naskočil na Wiesnerův centr a hlavičku nechytatelně usměrnil k tyči. Spartu gól nakopl a před Staňkovou brankou si vytvořila závar, ale hostující obrana vše odvrátila.

V závěru mohl stvrdit triumf hostů střídající Šulc, ve třech vyložených šancích, při kterých byl zcela sám před Holcem, však selhal. Plzeň vzápětí promarněné příležitosti hodně mrzely, jelikož Hložek v nastavení hlavou po rohovém kopu srovnal.

„Bod nám dává pořád nějakou naději. Ale po tom výkonu jsme si zasloužili spíš prohrát. Vzhledem k tomu, jak se to vyvíjelo prvních 70 minut, musíme ten bod brát. Hráli jsme hrozně. Vůbec nechápu, co se dělo. Po tom průběhu je to zlatý bod," prohlásil Hložek v rozhovoru pro klubovou televizi.

„Podali jsme na Spartě vynikající výkon. Škoda, že jsme to nedotáhli. Na konci zápasu za stavu 2:1 jsme šli sami na bránu, vzápětí jsme měli další stoprocentní šanci. Tu jsme nedali a bohužel jsme si nepohlídali standardku, ze které jsme dostali na 2:2," konstatoval Bílek.

Sparta pod trenérem Vrbou doma v lize v 19 zápasech ještě nenašla přemožitele a teprve podruhé tam při této sérii nebodovala naplno. Pražané neprohráli v šestém kole po sobě.

Sparta Praha - Viktoria Plzeň 2:2 (0:1)

Branky: 71. Pavelka, 90.+1 Hložek - 20. Chorý, 53. Hejda. Rozhodčí: Berka - Kubr, Vlček - Adámková (video). ŽK: Holec - Sýkora, Hejda, Bílek (trenér). Diváci: 1000 (omezený počet).

Sparta: Holec - Wiesner, Panák, Čelůstka, Hancko - Pešek (56. Ladislav Krejčí I), Pavelka, Sáček (67. Dočkal), Hložek, Haraslín (56. Karabec) - Minčev (46. Čvančara). Trenér: Vrba.

Plzeň: Staněk - Havel, Kaša, Hejda, Sýkora - Bucha, Kalvach - Kopic (81. Šulc), Čermák (82. Káčer), Mosquera - Chorý (64. Beauguel). Trenér: Bílek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto SK Slavia Praha

Štítky sport, fotbal, Slavia, Slovácko, Praha, SK Slavia Praha, 1. FC Slovácko, FC Viktoria Plzeň, AC Sparta Praha, Ondřej Lingr, Stadion Eden, Michal Bílek, Pavel Vrba, trenér, FC Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ondřej Lingr vystřelil Slavii zpět první místo. Sparta remizovala s Plzní  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.