Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Etická komise zahájila disciplinární řízení s pěticí sudích, kteří se pokusili ovlivnit zápasy Vyšehradu

Etická komise Fotbalové asociace ČR zahájila disciplinární řízení s pěticí rozhodčích, kteří se v letech 2019 až 2020 pokusili ovlivnit zápasy tehdy druholigového Vyšehradu. Rozhodlo o tom úterní zasedání komise, která se opět zabývala kauzou údajné korupce kolem bývalého místopředsedy FAČR Romana Berbra a s ním spojených osob.

Mezi čtveřicí rozhodčích jsou Emanuel Marek, Petr Hocek, Jakub Hrabovský a Zdeněk Vaňkát. První dva jmenovaní měli ovlivnit zápasy Vyšehradu z pozice hlavního sudího, zbylí dva pak jako asistenti. Celkem mělo jít o osm utkání pražského klubu, o sedm ve druhé lize a o jedno ve třetí nejvyšší soutěži. Všichni zmínění sudí působili v minulosti i první lize, Hocek s Hrabovským dokonce i v podzimní části aktuální sezony. Disciplinární řízení bylo původně zahájeno i s Jiřím Houdkem, který však už není členem FAČR, a proto komise ztratila pravomoc v jeho případě rozhodovat.

Antonín Barák po vyloučení Vyšehradu: Renomé fotbalu je momentálně skutečně na hraně

Verdikt dle očekávání. Tak by se dalo mluvit o rozhodnutí Etické komise Fotbalové asociace ČR (FAČR), která tento týden potrestala v korupční kauze okolo bývalého místopředsedy asociace Romana Berbra Vyšehrad vyloučením z třetí ligy. Rozhodnutí...

První verdikty už padly

Komise potrestala delegáta Miroslava Skálu šestiletým zákazem činnosti a pokutou 15 tisíc korun kvůli tomu, že v květnu 2019 přijal od rozhodčího Tomáše Grimma úplatek za ovlivnění třetiligového zápasu mezi Vyšehradem a Jiskrou Ústí nad Orlicí. Tehdejší vedoucí Vyšehradu Milan Tandara má zakázanou činnost na 18 měsíců a navíc musí zaplatit pokutu 5000 korun za to, že ze stejného duelu nezajistil povinné on-line vysílání "s cílem zastřít ovlivnění utkání".

Komise už v minulém týdnu vynesla v kauze první verdikty. Vyšehradský klub potrestala vyloučením z třetí ligy a přeřazením do Pražského přeboru za to, že se s vědomím bývalého sportovního ředitele Romana Rogoze opakovaně dopustil disciplinárního prohřešku v podobě úplatkářství a narušení regulérnosti soutěže. Rozhodnutí komise vítá Fotbalová evoluce, která dlouhodobě bojuje za „čistší“ fotbalové prostředí v tuzemsku. Zároveň považuje za alibistické, aby veškerá odpovědnost vymáhání etického a morálního jednání byla uvalena pouze na Etickou komisi.

„Předpokládali jsme a počítali jsme s tím, že vedení FAČR bude naplňovat rychleji a ve větší míře program a strategické záměry Fotbalové evoluce, které jsme předkládali již před volbami. Budeme proto nadále intenzivně pracovat na tom, aby ke změnám v českém fotbale skutečně došlo,“ potvrzuje předseda Fotbalové evoluce Ondřej Lípa.  

Na jeho slova reaguje také další z členů vedení Fotbalové evoluce Antonín Barák„V minulém týdnu jsem navštívil jednání senátního podvýboru pro sport a výrazně tam rezonovala zásadní nespokojenost se situací kolem největšího českého sportu. Pokud si myslíme, že problémy ve fotbale se týkají jen jeho členů a zainteresovaných subjektů či osob, tak se velice mýlíme. Fotbal má výrazný přesah a vliv a jeho renomé je momentálně skutečně na hraně. Jediný, kdo na poškozování fotbalu může doplatit, jsou naše děti,“ říká.

Rozhodčím Jiřímu Musilovi, Zdeňku Kovalovi a Miloši Vitnerovi komise už před týdnem zakázala osm let působit ve fotbale a zároveň jim uložila pokutu 25 tisíc korun. Miroslav Svoboda nesmí 18 měsíců zastávat funkci delegáta.

Dvacet obviněných lidí

V aféře, která odstartovala vloni říjnu, bylo policií obviněno 20 lidí. Více než polovina z nich včetně Berbra a Rogoze už ale z FAČR vystoupila a etická komise s nimi nemůže vést řízení.

Kriminalisté tvrdí, že ovlivňování výsledků zápasů druhé a třetí ligy řídila organizovaná zločinecká skupina. Podle médií šlo hlavně o utkání Vyšehradu, který v sezoně 2018/19 postoupil z ČFL do druhé ligy. Zápasy měly být ovlivňovány i za účelem sázek. Asociace má v kauze jako poškozená strana přístup k policejnímu spisu, etická komise může rozhodovat bez ohledu na probíhající trestní řízení.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Sport, fotbal, FAČR, etická, Vyšehrad, Fotbalová asociace České republiky, Roman Berbr, evoluce, Roman Rogoz, Česká fotbalová liga, Jiskra Ústí nad Orlicí, Miroslav Skála, Antonín Barák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Etická komise zahájila disciplinární řízení s pěticí sudích, kteří se pokusili ovlivnit zápasy Vyšehradu  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.