Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Antonín Barák po vyloučení Vyšehradu: Renomé fotbalu je momentálně skutečně na hraně

Verdikt dle očekávání. Tak by se dalo mluvit o rozhodnutí Etické komise Fotbalové asociace ČR (FAČR), která tento týden potrestala v korupční kauze okolo bývalého místopředsedy asociace Romana Berbra Vyšehrad vyloučením z třetí ligy. Rozhodnutí komise vítá Fotbalová evoluce, která dlouhodobě bojuje za „čistší“ fotbalové prostředí v tuzemsku. Zároveň považuje za alibistické, aby veškerá odpovědnost vymáhání etického a morálního jednání byla uvalena pouze na Etickou komisi.

„Předpokládali jsme a počítali jsme s tím, že vedení FAČR bude naplňovat rychleji a ve větší míře program a strategické záměry Fotbalové evoluce, které jsme předkládali již před volbami. Budeme proto nadále intenzivně pracovat na tom, aby ke změnám v českém fotbale skutečně došlo,“ potvrzuje předseda Fotbalové evoluce Ondřej Lípa.  

Na jeho slova reaguje také další z členů vedení Fotbalové evoluce Antonín Barák. „V minulém týdnu jsem navštívil jednání senátního podvýboru pro sport a výrazně tam rezonovala zásadní nespokojenost se situací kolem největšího českého sportu. Pokud si myslíme, že problémy ve fotbale se týkají jen jeho členů a zainteresovaných subjektů či osob, tak se velice mýlíme. Fotbal má výrazný přesah a vliv a jeho renomé je momentálně skutečně na hraně. Jediný, kdo na poškozování fotbalu může doplatit, jsou naše děti,“ říká.

Fotbalová evoluce během předvolebního jednání nabídla kompletní program pro rozvoj fotbalu i s definicemi jednotlivých funkcí. Totéž se týkalo pojmenování kontroverzních osob, z nichž řada nadále setrvává v placených funkcích ve FAČR a jejích dceřiných společnostech. Někteří podle členů Fotbalové evoluce nadále zůstávají ve funkcích a placených pozicích i v rozporu se stanovami.

„Oddíly ve všech patrech českého fotbalu, které přispěly před více než půlrokem k zahájení změn, musejí cítit, že jejich iniciativa nebyla zbytečná. Je nutné, aby všem, kteří se zapojili do ovlivňování utkání a soutěží v českém fotbale bylo okamžitě pozastaveno členství a výkon funkcí ve FAČR. Bez ohledu na jejich postavení a až do doby, než celou záležitost projednají soudy či zodpovědné orgány FAČR. Toto se týká i členů Výkonného výboru FAČR a LFA,“ vyjadřuje postoj vedení Fotbalové evoluce Vladimír Šmicer.

Slavoj Vyšehrad opustí ČFL

Za jeden z prvních nekompromisních kroků v "očistě" fotbalového prostředí lze považovat zmíněné rozhodnutí týkající se Slavoje Vyšehrad. Klub může od příští sezony startovat nejvýš v pražském přeboru. Rozhodčím Zdeňku Kovalovi, Jiřímu Musilovi a Miloši Vitnerovi komise pak zakázala osm let působit ve fotbale a zároveň jim uložila pokutu 25 tisíc korun. Miroslav Svoboda nesmí 18 měsíců zastávat funkci delegáta.

V aféře, která odstartovala vloni říjnu, bylo obviněno 20 lidí. Více než polovina z nich včetně Berbra a někdejšího sportovního ředitele tehdy druholigového Vyšehradu Romana Rogoze už ale z FAČR vystoupila a etická komise s nimi nemůže vést řízení. 

Slavoj Vyšehrad je vyloučený z ligy kvůli korupci. Rozhodčí dostali osmiletý zákaz

Etická komise Fotbalové asociace ČR v korupční kauze okolo bývalého místopředsedy FAČR Romana Berbra vyloučila Vyšehrad z třetí ligy. Klub může od příští sezony startovat nejvýš v pražském přeboru.

Vyšehrad se s vědomím Rogoze, který v minulosti dělal funkcionáře i v prvoligové Příbrami a Českých Budějovicích, podle etické komise dopustil několika disciplinárních prohřešků v podobě úplatkářství a narušení regulérnosti soutěže.

„Poměrně dlouho jsme zvažovali, jestli a jak Vyšehrad potrestat a jak s tím dále zacházet. Nakonec jsme se rozhodli přeřadit Vyšehrad o dvě soutěže níž. S tím, že by to bylo platné okamžitě a Vyšehrad by již nenastoupil do jarní části soutěží. Po doručení usnesení má Vyšehrad pět dní na to, aby se odvolal. Pokud se odvolají, bude o nich rozhodovat odvolací komise. Pokud se neodvolají, šestým dnem je rozhodnutí účinné,“ shrnul ve videu odůvodnění verdiktu předseda etické komise Jan Eisenreich.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Slavoj Vyšehrad

Štítky fotbal, Fotbalová evoluce, Vladimír Šmicer, sport, FAČR, Antonín Barák, Vyšehrad, Rogoz, Fotbalová asociace České republiky, evoluce, Roman Berbr, soutěž, FC Slavoj Vyšehrad, Roman Rogoz, Ondřej Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Antonín Barák po vyloučení Vyšehradu: Renomé fotbalu je momentálně skutečně na hraně  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.