Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Dusno na Letné. Proč nechodí hráči tmavé pleti na pozápasovou děkovačku?

Bouřlivá atmosféra, dvanáct žlutých karet a pět vstřelených branek. Včerejší utkání mezi Spartou a ostravským Baníkem muselo každého fotbalového fanouška potěšit. I přesto, že domácí uhájili těsné vítězství, na závěrečné děkovačce chyběli hráči tmavé pleti – opět. Na důvod se ptají nejen příznivci klubu, ale také jeho vedení.

Postoj Ligové fotablové asociace k aktuálním událostem:

Jasný postoj a netoleranci k podobným projevům deklarovala Ligová fotbalová asociace několikrát, naposledy po utkání 30. kola FORTUNA:LIGY mezi Olomoucí a Plzní. Domácí klub byl už tento týden potrestán pokutou 120 tisíc korun za chování svých fanoušků. Rasismus stejně jako další formy diskriminace na fotbalové stadiony nepatří a LFA proto bude i nadále v budoucnu podobné případy tvrdě trestat. Na nejbližším zasedání Ligového výboru ve čtvrtek 25. června bude vedení ligy debatovat nad možnostmi zpřísnění Disciplinárního řádu.

„Je to věc, kterou určitě budeme řešit do dalšího zápasu. Nevím, jestli došlo k něčemu konkrétně při zápase, na co hráči reagovali, nebo jestli je to postoj, který nemá nic společného s děním včera na stadionu,“ řekl serveru iRozhlas.cz ve středu mluvčí klubu Ondřej Kasík s tím, že se na to bude ptát hráčů po dni volna.

White Lives Matter

Na oficiální vyjádření si tedy budeme muset počkat, o možných důvodech se spekuluje už nyní. Podle ohlasů na sociálních sítích by to mohlo souviset s chováním fanoušků Sparty během pohárového utkání s Plzní. Sparťanští fanoušci tehdy dělali opičí zvuky na plzeňského záložníka Joela Kayambu. Mezi sparťanskými fanoušky se navíc objevil transparent s nápisem White Lives Matter.

„V první řadě bychom chtěli veřejnost upozornit, že podtext transparentu není nijak útočný. Nemá nikoho diskriminovat ani urážet. Klub se v uplynulých dnech nesmyslně zapojil do kampaně Black Lives Matter, jež má bezpochyby politický přesah a nemá nic společného s fotbalem, Spartou ani naší zemí,“ shrnul sparťanský kotel na svém facebookovém profilu a dodal: „Tento krok vnímáme jako velký přešlap ze strany managementu a razítko na rabování, žhářství a ohavností, které se ve jménu této kampaně odehrávají nejen v zámoří, ale i u nás na starém kontinentě.“

Zda podobné vyjádření stačí, je na posouzení každého. Ani včerejší utkání se neobešlo bez excesu. Když se v posledních minutách zápasu rozhořela potyčka mezi hráči Sparty a Baníku, začalo se z tribuny ozývat jednohlasné „cigáne“ na účet Milana Baroše. Podobných případů, kdy se fanoušci uchylují k rasistickým útokům, eviduje Ligová fotbalová asociace několik.

„Asociace vnímá poslední události kolem rasistických projevů vybraných jedinců na ligových stadionech, a proto v posledních dnech přikročila a přikročí k několika krokům, jenž mají za cíl tyto neakceptovatelné události potlačit,“ píše v prohlášení.

Nařízený postup nyní rozhodčím umožňuje v nejzazším případě a při opakujících se projevech rasismu v publiku přerušit nebo dokonce ukončit ligové utkání. Bude to stačit?

Ohodnoť článek

Foto Letenští

Štítky Praha, AC Sparta Praha, fotbal, rasismus, Letná, FC Baník Ostrava, FC Viktoria Plzeň, 1. česká fotbalová liga, SK Sigma Olomouc, Black Lives Matter, Milan Baroš, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dusno na Letné. Proč nechodí hráči tmavé pleti na pozápasovou děkovačku?  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.