Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

VIDEO: Zpátky do minulosti. Fotbalisté Sparty získali poslední titul před šesti lety u televize

Nikoli na hřišti, ale u televize získali fotbalisté Sparty dosud poslední titul. Před šesti lety jim k němu 4. května pomohla remíza Plzně v Jablonci, po které bylo tři kola před koncem jasné, že Pražany už nemůže nikdo předstihnout. Pro nejúspěšnější český klub to byl dvanáctý samostatný a celkově 36. ligový primát. Svěřenci trenéra Vítězslava Lavičky o oslavu s fanoušky nepřišli, pohár dostali po posledním kole doma na Letné.

Sparťané si mohli první titul po čtyřech letech zajistit už o den dřív v Teplicích, ale po první a jediné porážce v celé sezoně si museli ještě pár hodin počkat. Tabulku vedli nepřetržitě od osmého kola a nakonec ji ovládli s třináctibodovým náskokem před obhájcem z Plzně. Úspěch v lize kalilo jen nečekané vyřazení v předkole Evropské ligy s Häckenem.

K hlavním strůjcům suverénního návratu na trůn po třech druhých místech patřili brankář Tomáš Vaclík, obránce Pavel Kadeřábek, záložníci Bořek Dočkal, Lukáš Vácha, Ladislav Krejčí a Josef Hušbauer či útočník David Lafata. Hušbauer se s 18 góly stal nejlepším kanonýrem soutěže, Lafata se trefil šestnáctkrát. Lavičkovi se podařilo zabudovávat do kádru i nadějné mladíky Jakuba Brabce, Lukáše Juliše nebo Patrika Schicka.

Kdysi dominantní klub, jehož majitelem je miliardář Daniel Křetínský, přepustil v poslední dekádě domácí nadvládu Plzni a Slavii. Po zisku dosud posledního titulu skončila Sparta dvakrát druhá, dvakrát třetí a jednou navzdory masivním investicím do kádru dokonce až pátá.

Po Lavičkovi, jenž byl odvolán v dubnu 2015, se na Letné vystřídalo devět trenérů. Naposledy skončil kvůli neuspokojivým výsledkům po devíti měsících Václav Jílek, kterého v únoru nahradil Václav Kotal. V přerušené soutěži je Sparta po 24 kolech v tabulce až devátá se ztrátou 23 bodů na vedoucí Slavii.

Největší sparťanská krize vyvrcholila v roce 1975 dosud jediným sestupem do druhé ligy, mezi elitou Letenští chyběli jedinou sezonu. Sedmnáctileté čekání na titul vystřídala v polovině 80. let nová vítězná vlna, jež je spjata se jménem legendárního trenéra Václava Ježka. Od roku 1984 až do posledního ročníku federální ligy přenechala Sparta první příčku svým soupeřům jen dvakrát. Její dominance pokračovala i po rozdělení Československa, až v poslední dekádě začala uvadat.

Autoři | Foto AC Sparta Praha

Štítky Sport, fotbal, první, mistr, Sparta, 2014, 4. května, AC Sparta Praha, FC Viktoria Plzeň, Vítězslav Lavička, trenér, FK Baumit Jablonec, Letná, televize, fotbalista, SK Slavia Praha, Josef Hušbauer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Zpátky do minulosti. Fotbalisté Sparty získali poslední titul před šesti lety u televize  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.