Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Italští těžkooděnci drželi fanoušky Slavie na stadionu hodiny po utkání. Klub podává protest

Italská policie zcela nezvládla organizaci hostujících fanoušků, kteří z Prahy přijeli podpořit sešívané na zápas proti AS Řím. Ten se konal na Olympijském stadionu v italském hlavním městě. Na zápas se do Říma vypravilo asi šest tisíc fanoušků pražské Slavie, z návštěvy utkání si však kvůli jednání tamní policie většina z nich neodnese příjemné vzpomínky.

Italové zakázali choreo, prý zesměšňovalo Caesara

Nepříjemnosti pro fanoušky Slavie v Římě začali už před zápasem. Tamní úřady totiž zakázaly fanouškům hostí pronést na stadion připravované choreo s motivem Julia Caesara a heslem „Ave Slavia“. Podle některých informací proto, že údajně slavného římského panovníka zesměšňuje.

Bez komplikací nebyla ani cesta na stadion. „Hnali nás asi dvoukilometrovou oklikou, abychom nepřešli stejný most jako domácí fanoušci. Před stadionem jsme stáli zhruba hodinu na jednom místě, než nás začali pouštět dovnitř. Prošli jsme první kontrolou, kde nám sekuriťáci prohledali osobní věci, což je na stadionech běžné. O deset metrů dál následovala druhá kontrola, která byla úplně stejná jako ta první. Po dalších deseti metrech čekali na fanoušky Slavie policejní těžkooděnci a znovu stejná kontrola,“ popsal jeden z fanoušků Slavie Vít Havelka.

Nekonečné čekání, nulová komunikace a nastoupení těžkooděnci

To podstatné se však začalo dít až po utkání, které Slavia s Římem prohrála 0:2. „Na stadionu klasicky zahlásili, ať chvíli zůstaneme v sektoru, než se dostanou ven domácí fanoušci, což je běžná praxe. Stadion byl vylidněn zhruba do patnácti minut, ale my jsme museli v sektoru čekat hodinu po utkání. Pak do něj napochodovali těžkooděnci, kteří tam stáli asi patnáct minut a nic se nedělo, takže po patnácti minutách odešli,“ řekl Havelka. Fanoušci se ze stadionu dostali po dvou hodinách, ale stále byli zavřeni v areálu stadionu.

„Venku nás znovu čekali nastoupení těžkooděnci, pouštěli nás po jednom nebo po dvou a každého z nás znovu čekala stejná kontrola, jakou jsme podstoupili cestou na stadion. Prohledávali kapsy, batohy a tak dál. Přes ty jsme se dostali asi po další hodině, takže od konce zápasu jsme mohli jít svou cestou po dobrých třech hodinách. Než nás pustili, zakázali nám mít na sobě ve městě šály, dresy a jiné znaky pražské Slavie, což je taky úplně mimo,“ doplnil fanoušek.

Fotbalisté Slavie prohráli 0:2 na hřišti AS Řím a v EL poprvé ztratili

Fotbalisté pražské Slavie ve 3. kole Evropské ligy prohráli 0:2 na hřišti posledních finalistů soutěže AS Řím a po dvou výhrách ve skupině G poprvé ztratili body. Souboj na takřka vyprodaném Olympijském stadionu před bezmála 65 tisíci diváků...

„Chování policie, za které by se nemusel stydět ani Mussolini“

Jeho slova na sociálních sítích potvrzují další fanoušci, kteří vážili cestu do Říma. „Musím říct, že jsem nikdy nezažil něco tak amatérského a retardovaného a ponižujícího a skandálního, jako bylo konání italské policie Římě. Šest tisíc lidí, slávistů, z toho 99 procent naprosto slušných, nechali nás vyhnít, sedm kontrol jak teroristi, dvě hodiny ve frontě, naprostá dehonstance lidí, všichni jste zoo,“ napsal na svůj facebook fanoušek Jakub Kvasnička.

„Následně útok policie na fanoušky, kteří nic nedělali. Itálie má očividně problém, ne Česko, vedle mě stáli lidi 50+, co se jeli podívat na fotbal a památky a čelili bezduvodné agresi policie i bodygardů, vážně nechutné, Italové to naprosto nezvladli. Naprosto podporuji SK Slavia Praha a a jejich stížnost na UEFA směrem k chování policie, za které by se nemusel stydět ani Mussolini,“ dodal.

Jan Janota na svém účtu na síti X uvedl, že i když byli v sektoru starší lidé nebo ženy a děti, nechala italská policie fanoušky Slavie čekat. „Informace od italské policie nula. Nikdo neví, nezná důvod, proč tady musíme čekat. Někteří omdlévají, několik kolapsů kvůli dehydrataci, neuvěřitelné chování,“ napsal Jan Janota.

„Komunikace nula. Nikdo nevěděl, proč čekáme a jak dlouho ještě čekat budeme. Úplně šílené, těžkooděnců v sektoru jsem se regulérně bála. Tohle se mi v Česku nikdy nestalo,“ popsala na síti X uživatelka Barbora.

Slavia podává protest proti jednání italské policie

Slavia vydala prohlášení, ve kterém mimo jiné uvedla, že podá protest proti jednání italské policie. „Klub podá protest proti počínání italské policie a podcenění situace ze strany UEFA. Zároveň jsme od začátku konfliktu ve spojení s českým zastoupením v Itálii. V Římě zůstává část vedení klubu v čele s ředitelem právního útvaru na případnou pomoc fanouškům,“ napsal klub na svých sociálních sítích. V pátek klub bude jednat na českém velvyslanectví.

„Chování italské policie po dobu výjezdu SKS je v rozporu se všemi racionálními pravidly pro organizaci fotbalových zápasů. To, že drží v sektoru naše fans, mezi kterými jsou rodiny s dětmi, 1,5 hodiny po zápase, je doslova šok,“ napsal na svůj účet na síti X předseda představenstva SK Slavia Praha Jaroslav Tvrdík.

Podle italských médií římská policie před utkáním Evropské ligy mezi domácím AS a Slavií zatkla kvůli výtržnostem čtyři fanoušky pražského klubu. Deníky Gazzetta dello Sport a Corriere dello Sport na svých webových stránkách bez bližších podrobností uvedly, že při potyčkách také byli zraněni tři policisté a dva bezpečnostní pracovníci.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Janota

Štítky sport, fotbal, Evropská, AS Řím, Slavia, fanoušci, násilí, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Copak tam milý Slátanci asi páchali,neprovolávali snad nahodou slávu žluto-modrým žido nacistům?

Pátek, 27. října 2023, 16:54Odpovědět

Italští těžkooděnci drželi fanoušky Slavie na stadionu hodiny po utkání. Klub podává protest  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.