Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Branických ledů se zúčastnilo téměř tři sta otužilců. Vltava měla pět stupňů Celsia

Do dnešního 18. ročníku soutěže Branické ledy se zaregistrovalo rekordních 293 otužilců, kteří si ve Vltavě o teplotě asi pět stupňů Celsia zaplavali na tratích 1000 metrů a kratších. Řekl to organizátor soutěže Tomáš Prokop. Nejstarší účastnici Boženě Černé bylo 89 let, nejmladšímu Josefu Špačkovi pak deset. Mimořádně teplé počasí, kdy dnes bylo 14 °C, vliv na počet účastníků podle něho v podstatě neměl.

100, 250 i 500 metrů

Otužilecké plavání má v Česku dlouhou tradici. Nejvíce účastníků každoročně přiláká Memoriál Alfreda Nikodéma, který se koná o druhém svátku vánočním. V loňském roce se ho zúčastnilo 430 plavců. Podobné akce se na přelomu roku konaly i v dalších městech Česka. Více než pět desítek otužilců se pak v Praze zúčastnilo každoročního tříkrálového plavání.

Teplota podle něj překáží účastníkům pouze tehdy, pokud je příliš velká zima. „Když jsme měli -14 °C, tak to účast ovlivnilo výrazně, protože si to někteří plavci rozmysleli," řekl Prokop.

Ve Vltavě dnes účastníci plavali mimo soutěž na tratích 100 a 250 metrů, soutěžně pak na vzdálenost 500 metrů, 750 metrů a kilometr. Závod měl dokonce mezinárodní účast. „Jsou tady plavci z Polska, ze Slovenska, máme tady plavce z USA, Ruska nebo Hongkongu," dodal Prokop.

Rady pro otužování

Otužovat se podle něho mohou veškeré věkové kategorie. Jediným omezením mohou být zdravotní omezení. „Hlavně pokud má někdo v nepořádku srdce nebo má různé ledvinové záležitosti," uvedl.

Dospělým radí postupně prodlužovat dobu pod ledovou sprchovou. „Každý ať se osprchuje nejprve tak, jak je zvyklý. A na závěr ať otočí kohoutek na tu nejstudenější. A pokud zvládnete první šok, tak si na začátek přidejte pět vteřin, deset vteřin. Každý den si můžete takhle přidat třeba po pěti vteřinách a za chvíli jste na minutě, a to stačí," uzavřel.

Autoři | Foto otuzilci-praha.cz, Jaromír Váňa

Štítky ČR, kondice, otužilci, Branické ledy, Vltava, soutěž, Tomáš Prokop, Josef Špaček, stupeň Celsia, plavec, Česko, Praha, USA, Rusko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Branických ledů se zúčastnilo téměř tři sta otužilců. Vltava měla pět stupňů Celsia  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.