Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Narůstá počet podvodů s praním špinavých peněz. Obětí se může stát kdokoliv

Policie varuje před pachateli, kteří oslovují lidi s cílem legalizovat výnosy z trestné činnosti. Policejní prezidium v pondělí na webu uvedlo, že počet těchto případů rychle narůstá. Pachatelé se při svých „náborech“ často zaměřují na zahraniční studenty, zejména ze zemí bývalého Sovětského svazu. Těm pak za nedbalostní praní špinavých peněz hrozí až pětileté vězení.

Počet případů narůstá

Od počátku letošního roku zaznamenali policisté přes stovku podobných případů. Pachatelé kontaktují náhodně vybrané lidi přímo - na internetu, sociálních sítích, v tištěné inzerci, ale i přímo na ulici. Pod různými legendami se je pak snaží přimět ke spolupráci, která spočívá v převodu peněz přes účet takto osloveného člověka, někdy za slíbenou finanční odměnu.

Terčem mohou být i uprchlíci z Ukrajiny

Zásadní je podle policie neumožnit do osobního bankovnictví přístup nikomu, kdo k tomu není oprávněný. „V případě, že vám chce někdo převést peníze na váš účet, tak mu plně stačí číslo vašeho účtu,“ připomněl policejní mluvčí Jakub Vinčálek. Obává se toho, že snadným cílem „náborářů“ by se mohli stát ukrajinští váleční uprchlíci. „Zejména proto, že je mezi nimi mnoho osob, které hledají výdělečnou činnost, a zároveň jsou to osoby neznalé českého prostředí a legislativy spojené právě s bankovním sektorem,“ upozornil Vinčálek.

Policisté se setkávají i s náborem metodou „sněhové koule“, kdy nabraní lidé oslovují své další známé s tím, že pro ně mají nabídku výhodné práce. Dalším způsobem je tzv. romance scam, při němž se například muž seznámí přes internet s ženou, kterou přesvědčí k převodu peněz přes její účet nebo k založení nového bankovního účtu či účtu virtuální měny. Pachatelé také pod záminkou nabídky práce nebo zprostředkování půjčky vylákávají z lidí osobní doklady, které pak zneužívají k zakládání účtů.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky podvod, praní špinavých peněz, policie, Praha, peníze, Policejní prezidium České republiky, Sovětský svaz, Ukrajina, praní

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Narůstá počet podvodů s praním špinavých peněz. Obětí se může stát kdokoliv  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.