Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Fiktivní lékařka ze Sýrie žádala o pomoc. Muž z Prahy poslal podvodníkům přes pět milionů korun

Pražští kriminalisté řeší podvod, kvůli kterému přišel muž o pět a půl milionu korun. Poškozený naletěl na podvodný email, ve kterém ho fiktivní lékařka ze Sýrie žádala o pomoc. Muže nezastrašily blokované platby bankou i podivné zprávy.

Podvodník se vydával za syrskou lékařku

Kvůli neopatrnosti a vidině snadného zisku přišel muž z Prahy o pět a půl milionu korun. Poškozený uvěřil podvodnému emailu, ve kterém ho lékařka ze Sýrie prosí o zaslání peněz kvůli obchodu s antibiotiky. Podvodník, který stojí za emailem, ve zprávě tvrdil, že do syrské nemocnice, kde figurující falešná lékařka měla pracovat, přišel nový ředitel, který lékařům zakázal mít u sebe hotovost. Z toho důvodu se tak muž vystupující jako syrská lékařka na okradeného obrátil s tím, zda by peníze u sebe uložil, za což měl Čech následně obdržet 30 procent z uschované částky. Tomu muž uvěřil a souhlasil. 

Pozor na podvodné e-maily. Hackeři se nyní vydávají za celníky

Pokud i vám přišla do e-mailu podezřelá zpráva od celní správy, ignorujte ji. S největší pravděpodobností jde o podvodný e-mail, který má vytvořit dojem, že po vás celní správa požaduje doplatek na dani z přidané hodnoty.

Obezřetnost nepřišla po výkonu banky ani podivných schůzkách

Následně okradenému muži přišel další e-mail s fotografií hotovosti ve výši 3,4 milionu dolarů a informací, že za zaslání peněz je potřeba zaplatit výlohy ve výši 2400 eur. Tyto peníze a další dvě platby v hodnotě 3750 eur poškozený poslal. Peníze okradeného nedokázala zachránit ani banka, která podezřelé platby blokovala. Muž se totiž následně dostavil na pobočku banky a platby verifikoval.

Pražanovi nepřišla zvláštní ani následující komunikace s podvodníkem. Ten muži sdělil, že miliony dolarů jsou zašifrovány a k jejich odšifrování je potřeba sehnat speciální chemikálie a přístroj. Muž si proto vzal v bance půjčku a s penězi vyrazil do Belgie, kde se osobně sešel s mužem, kterému předal 31 tisíc eur. Těchto schůzek proběhlo pak ještě osm, přičemž poškožený na nich podvodníkovi vždy předával desetitisíce eur. Nejvyšší uskutečněná předávka se vyšplhala na 66 500 eur.

Policie se zabývá prodejem falešných certifikátů. Prodávajícím i kupujícím hrozí až tři roky za mřížemi

Policie na svém twitterovém účtu potvrdila, že se zabývá servery, které nabízí falešné certifikáty bezinfekčnosti. K sehnání jsou falešné dokumenty i v Česku. Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) považuje pozměnění nebo padělání covid certifikátu...

Komunikaci ukončil podvodník

Poškozený se rozhodl případ nahlásit policii až v prosinci roku 2021, kdy s ním podvodník přestal komunikovat. Kriminalisté nyní případ prověřují pro podezření z podvodu, za což pachateli v případě dopadení a odsouzení hrozí až osm let za mřížemi.

Na veřejnost se s tímto případem obracíme z preventivního důvodu, abychom varovali před těmito podvody a apelovali na všechny, aby těmto podvodným e-mailům nevěřili a vůbec na ně nereagovali,” uvedl policejní mluvčí Jan Daněk.

Prodej dálničních známek na hraničním přechodu využívá neznalosti cizinců. Nejsme žádní podvodníci, brání se společnost

Pokud přijedete jako turista do Česka přes hraniční přechod v Dolním Dvořišti a v Rozvadově, a zakoupíte si ihned na místě také dálniční známku, s největší pravděpodobností za ni zaplatíte mnohem více, než je její standardní cena. Důvod?...


 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky podvod, policie, peníze, e-mail, krádež, Praha, Sýrie, banka, platba, Belgie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Fiktivní lékařka ze Sýrie žádala o pomoc. Muž z Prahy poslal podvodníkům přes pět milionů korun  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.