Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Mladík zemřel po požití drog. Policie z činu odsoudila dva muže

Od června 2019 pracovali pražští kriminalisté, kteří se zabývají drogovou trestnou činností, na objasnění případu úmrtí mladíka po požití drog. Na konci června letošního roku tak došlo k finálnímu rozuzlení celého případu a odsouzení obou mladých mužů.

Nové projednání u Vrchního soudu v Praze

Nejdříve případ rozhodoval Krajský soud v Plzni, který oba mladíky uznal vinnými pouze z trestného činu Nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy v prvním odstavci. Státní zástupce se však kvůli tomuto rozhodnutí na místě odvolal a celý případ se posunul k Vrchnímu soudu v Praze. Zde došlo k novému projednání.

Kriminalisté objasnili smrt mladíka v pražském klubu z loňského června. Obžalováni jsou dva muži z Plzeňska

Od loňského června pracovali pražští kriminalisté, zabývající se drogovou trestnou činností, na případu úmrtí mladíka po požití drog. Případ se stal v noci ze 14. na 15. června v klubu na Tachovském náměstí v Praze 3. Záchranáři odsud převezli...

Podání drogy mělo přímý vliv na mladíkovu smrt

V červnu letošního roku pak soudce odvolacího soudu napadený rozsudek zrušil a znovu rozhodl tak, že oba obžalované muže odsoudil za trestný čin Nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, a to jak v prvním, tak ve čtvrtém odstavci. Tímto rozhodnutím tak dal soud najevo, že podání drogy extáze mladíkovi, který po jejím požití zemřel, mělo přímý vliv na jeho smrt.

Starší z obžalovaných byl odsouzený na tři roky odnětí svobody s podmíněným odkladem na pět let a vyslovením dohledu nad odsouzeným. Dále dostal zákaz požívání návykových látek a povinnost podrobit se na pokyn probačního úředníka kontrole dodržování tohoto omezení,“ uvedla policejní mluvčí Hana Křížová.

Vzhledem k tomu, že byl mladší z mužů v době spáchání mladistvý, odsoudil jej soud k trestnímu opatření odnětí svobody v délce dvaceti měsíců podmíněně odloženému na zkušební dobu dvou let. Byla mu také uložena výchovná omezení, a to zdržet se požívání návykových látek a nenavštěvovat veřejné taneční akce diskotékového charakteru. Dále by se měl podrobit na pokyn probačního úředníka kontrole dodržování těchto omezení.

Muži musejí zaplatit také škodu ve výši 370 tisíc

Starší z mužů má povinnost uhradit Všeobecné zdravotní pojišťovně České republiky škodu ve výši 300 tisíc korun a mladší z nich částku 70 tisíc korun. Částka vznikla v souvislosti s péčí o předávkovaného muže.

Tím byl tento smutný případ uzavřen, nic to ale nezmění na tom, že vyhasl život mladého muže. Opětovně proto apelujeme na to, aby i příležitostní uživatelé drog nekombinovali neuváženě různé druhy omamných a psychotropních látek, může se totiž stát, že tělo tento smrtící koktejl neunese,“ uzavírá Křížová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky krimi, smrt, drogy, objasnění, policie, Vrchní soud v Praze, Krajský soud v Plzni, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Englic

Trochu zvláštní nadpis. Jak mohla policie někoho ODSOUDIT? To je snad záležitost soudu.

Čtvrtek, 19. srpna 2021, 08:40Odpovědět

Mladík zemřel po požití drog. Policie z činu odsoudila dva muže  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.