Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Oznámení na Novotného policie odložila. V ruské televizi se nedopustil trestného činu

Kauza kolem vystoupení řeporyjského starosty Pavla Novotného v ruské televizi je u konce. Kontroverzní člen ODS se podle státního zástupce Radka Kytnara nedopustil trestného činu, když mluvil o vybudování památníků vlasovcům v Řeporyjích. Policie se jeho vyjádřením začala zabývat v moment, kdy na něho podal trestní oznámení advokát Jiří Vyvadil. Vyšetřování je nyní u konce a policie se výroky Pavla Novotného nebude více zabývat.

„Po přezkoumání spisového materiálu jsem v popisovaném jednání neshledal podezření z naplnění znaků skutkové podstaty trestného činu. Šetření je tímto skončeno a věc bude policejním orgánem uložena bez dalšího opatření,“ uvedl Kytnar z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 5.

Trestním oznámením Jiřího Vyvadila se policie začala zabývat v lednu letošního roku. Novotný se podle advokáta a bývalého předsedy Československé strany socialistické dopustil výtržnictví svými výroky v televizi. Trestní oznámení však mířilo nejen na starostu, ale také na řeporyjské zastupitele. Společně se totiž podle Vyvadila dopustili podpory hnutí směřujícího k potlačení svobody, když schválili stavbu pomníku vlasovců, kteří na konci druhé světové války pomohli osvobodit Prahu od nacistů.

Vyvadil je známý svým pozitivním postojem k Rusku. Během Krymské krize v březnu 2014 zaslal coby předseda přípravného výboru občanského sdružení Přátelé Ruska v České republice ruskému velvyslanci dopis, v němž mimo jiné uvedl: „Původci a organizátoři této krize, představitelé EU a USA, využili radikalistických polofašistických a nacionalistických sil a společně uskutečnili státní převrat, při kterém odstranili legálního prezidenta. Přitom navíc uvedli do funkce dočasného premiéra, který je znám svými fašistickými sympatiemi.“ Dopis hojně citovaly ruské servery a česká média jej označovala za „zvací dopis“ v upomínce na iniciativu některých českých komunistů v srpnu 1968.

V březnu 2015 Vyvadil na Facebooku založil skupinu zaměřenou na odpor vůči průjezdu amerického vojenského konvoje Českou republikou. 

Ten samý rok se Vyvadil stal také terčem posměchu, když naletěl recesistům. V dubnu 2015 prohlásil, že byl telefonicky kontaktován Alexandrem Zaldostanovem, vůdcem motorkářské skupiny Noční vlci s žádostí o pomoc při zajištění jejich průjezdu Českem. V otevřeném dopise premiéru Sobotkovi žádal, aby byl skupině při průjezdu Českem zajištěn policejní doprovod. Jak s odstupem vyšlo najevo, Vyvadil při zajišťování podpory skupině nekomunikoval s Alexandrem Zaldostanovem, ale s recesisty z diskusního serveru Okoun.cz, kteří se za Zaldostanova vydávali.

Bývalý poslanec a senátor Vyvadil v uplynulých letech podal řadu trestních oznámení, které policie odložila. V listopadu 2019 podal trestní oznámení na novinářku Petru Procházkovou za záhlavec, který uštědřila "redaktorovi" webu Sputnik Vladimíru Frantovi za jeho soustavné lhaní o její osobě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky Praha, Pavel Novotný, Řeporyje, Rusko, trestní oznámení, policie, televize, trestný čin, Jiří Vyvadil, ODS, Česko, Státní zastupitelství ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oznámení na Novotného policie odložila. V ruské televizi se nedopustil trestného činu  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.