Počasí dnes12 °C, zítra11 °C
Sobota 14. září 2024  |  Svátek má Radka
Bez reklam

Státní zástupce obžaloval zakladatele Help Ukraine kvůli zpronevěře dotací na integraci uprchlíků

Státní zástupce podal obžalobu na zakladatele nadace Help Ukraine Vladimíra Gergela kvůli údajné zpronevěře milionových dotací, které byly určeny na integraci ukrajinských uprchlíků. Muži hrozí až desetileté vězení. Ministerstvo školství nadaci předloni poskytlo 20 milionů korun jako dotaci na provoz komunitního centra.

„V dotazované věci byla státním zástupcem podána obžaloba na jednu fyzickou osobu pro jednání, které bylo kvalifikováno jako zločin dotačního podvodu," řekl České televizi mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

Komunitní centrum Roztyly, které mělo sloužit k integraci ukrajinských dětí a jejich rodičů, otevřel Gergel podle České televize předloni v dubnu, dva měsíce po zahájení ruské invaze na Ukrajinu. Dotace na otevření získal od ministerstva školství. Peníze byly určeny například na výuku češtiny, podmínkou udělení podle ČT bylo, že účast dětí v adaptační skupině bude pro rodiče zdarma.

Reportéři ČT ale už dříve informovali, že nadace od klientů vybírala poplatky a svým zaměstnancům neplatila za odvedenou práci. Gergel poté, co nadace obdržela první část dotace, poslal podle České televize na účet své matky zhruba dva miliony. Později podle ČT z účtu nadace vybral šest milionů v hotovosti a obratem zaplatil osm milionů za koupi bytu v pražském Braníku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením Prahy 11

Štítky Ukrajina, policie, zpronevěra, dotace, obžaloba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Státní zástupce obžaloval zakladatele Help Ukraine kvůli zpronevěře dotací na integraci uprchlíků  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.