Počasí dnes26 °C, zítra24 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Zloději loni ukradli v Česku 4156 kol a elektrokol, čtvrtinu z toho v Praze

V loňském roce zloději v Česku ukradli 4156 jízdních kol a elektrokol, což je o 14 procent méně než v roce 2022. Meziročně klesla i celková škoda, a to o 13 procent na 126 milionů korun. Vyplývá to z policejních statistik, do kterých jsou započítané pouze řádně nahlášené případy. Reálná hodnota tak může být daleko vyšší.

Loni se policii podařilo objasnit 31 procent všech nahlášených krádeží jízdních kol a elektrokol. Byla tak úspěšnější než v roce 2022, kdy to bylo 25 procent. Nejvíce, přes 60 procent krádeží, se podařilo objasnit v Pardubickém kraji, v Praze to naopak byla jen desetina případů.

Téměř čtvrtinu všech krádeží jízdních kol, 1026, evidovali loni policisté v Praze, ačkoliv tam bylo odcizeno o 356 kol méně než předloni. V počtu krádeží se za hlavní město řadí Moravskoslezský a Středočeský kraj. Nejméně práce s objasňováním krádeží měli policisté na Vysočině. Tamní policii bylo nahlášeno celkem 47 krádeží v hodnotě jeden milion korun. Objasněno tam bylo 30 procent případů.

Celorepubliková průměrná škoda odcizeného kola přesáhla 30 tisíc korun. Praha se oproti zbytku republiky vymyká nejen počtem krádeží, ale i průměrnou škodou za kolo. V metropoli zloději ukradli kola v průměru za 45 400 korun, což je o 15 tisíc korun více, než je průměr ve zbytku republiky. Proti roku 2022 se v Praze průměrná částka škody zvýšila o 15 procent.

Rostoucí investice do cyklistického vybavení potvrzují i statistiky ERV Evropské pojišťovny. „Drobných krádeží levnějších kol meziročně ubylo. Klienti ale hlásili škody na dražších modelech. Průměrná škoda byla loni u odcizeného kola téměř 50 tisíc korun," uvedl manažer marketingu pojišťovny Vlastimil Divoký.

Pojištění kol a elektrokol se zpravidla vztahuje nejen na krádež z objektu, ale i z volného prostranství, auta nebo i nosiče na kolo. „Cyklisté by ale vždy svá kola měli mít zabezpečená alespoň zámkem,“ dodal Divoký. Aby se cyklisté dočkali pojistného krytí, měli by doložit, že zloděj musel při krádeži překonat překážku, ať už jde o zámek či vrata garáže.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky kriminalita, pojišťovny, kola, krádež, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zloději loni ukradli v Česku 4156 kol a elektrokol, čtvrtinu z toho v Praze  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.