Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Do Řecka vyrazila další skupina hasičů a záchranářů. Ta předchozí se po 10 dnech vrátila

V pátek 1. září proběhla výměna hasičské jednotky, která byla vyslána na pomoc s požáry do Řecka. V odpoledních hodinách přiletěla část posádky do Ostravy a část do Prahy. Už ráno na místa požárů odletěla skupina zhruba 60 dalších hasičů.

Posádka v Řecku zasahovala na hranicích s Tureckem, požáry zde stále nejsou pod kontrolou. Již v průběhu léta se ohně v oblasti rozšiřovaly, především kvůli rychle se měnícímu směru větru. Tento problém podle velitele zásahu stále přetrvává. „V Řecku panují neustále velmi vysoké teploty. Navíc je lokalita známá tím, že se tam často a často velmi rychle mění síla a směr větru. To má vliv na šíření požáru. Vytváří to nebezpečné situace,“ popsal situaci v Řecku pro ČTK Jiří Němčík. „Musíme pamatovat na to, abychom se nenechali požárem odříznout od evakuační cesty. Situace se měnila z hodiny na hodinu, někdy i z minuty na minutu,“ dodal.

Záchranáři ošetřovali jen drobná zranění

„Leteckou přepravu zajistila Armáda České republiky,“ uvedl ve zprávě pro novináře mluvčí pražských hasičů Daniel Fík. Skupina hasičů a záchranářů působila v Řecku 10 dní, na místo zásahu odletěli minulý týden. Výměna skupin se uskutečnila tak, aby se obě skupiny na místě vykryly. „Nová skupina odletěla z pražského letiště Kbely v ranních hodinách a vystřídala tak nasazené kolegy, kteří se vrátili přibližně v 16:30 zpět Prahy,“ vysvětlil Fík.

Na místě spolu s hasiči působila i skupina pražských záchranářů. Ti na místě ošetřovali drobná zranění a popáleniny. „Máme radost, že se kolegyně a kolegové vrátili v pořádku domů. Ještě větší radost máme z toho, že na místě ošetřovali jen drobná poranění, vážné stavy se naštěstí všem vyhnuly,“ uvedla na síti X (dříve Twitter) mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová. S novou skupinou hasičů v pátek ráno odletěla na místo i sedmičlenná posádka záchranářů z Prahy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS hl. m. Prahy

Štítky hasiči, požáry, Řecko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Výborně chlapi jen tak dál,fandím vám a držím palce jste super!!!!!!!!Zrovna Řecko si vaši pomoc moc zaslouží,když u nic jiného,tak protože ta jezdíme často na dovolenou!!!!!!!!!!

Úterý, 5. září 2023, 10:05Odpovědět

Do Řecka vyrazila další skupina hasičů a záchranářů. Ta předchozí se po 10 dnech vrátila  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.