Počasí dnes24 °C, zítra20 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Praha posílila hlídky na Andělu, starosta Pětky ale chce dlouhodobé řešení

Kvůli nedávným útokům v lokalitě Anděl v Praze 5 zvýšila městská i státní policie počet hlídek. Podle starosty městské části Jaroslava Pašmika ale musí město najít dlouhodobé řešení, jeho radnici pomoci finančně a otevřít další kontaktní centra pro uživatele návykových látek.

První incident se na Andělu stal 12. dubna, jeden bezdomovec v hádce pobodal druhého. V neděli 23. dubna pak došlo k dalšímu útoku s prakticky stejným průběhem. Policie násilníky vzápětí zadržela.

V reakci na incidenty se primátor Bohuslav Svoboda (ODS) dohodl s ředitelem Městské policie Praha Eduardem Šusterem a ředitelem Krajského ředitelství policie Prahy Petrem Matějčkem o navýšení počtu hlídek v okolí Anděla.

"Policie nasadí kromě dosavadních dvou dvoučlenných hlídek a policistů z protidrogového týmu Krystal několikrát týdně devítičlenný tým složený z příslušníků Speciální pořádkové jednotky a Pohotovostní motorizované jednotky,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. Strážníci pak budou hlídkovat ve třech dvoučlenných týmech.

Jak informoval na webu policejní mluvčí Jan Rybanský, policisté monitorují situace především v ulicích Nádražní, Plzeňská, Bozděchova a Stroupežnického, u obchodního centra Nový Smíchov a v parcích Na Skalce a Mrázovka.

„Všude tam, kde byl zjištěn zvýšený pohyb osob bez domova, uživatelů návykových látek, osob pod značným vlivem alkoholu a dalších osob pohybujících se v jejich společnosti,“ vysvětlil Rybanský.

Jak Rybanský zmínil, od začátku roku 2023 do poloviny měsíce dubna zjistili policisté na dvacet trestných činů spojených s držením nebo distribucí návykových látek a odhalili přes čtyřicet přestupků na úseku návykových látek.

Podle starosty Prahy 5 Jaroslava Pašmika (Praha 5 Sobě) si tento problém ale žádá dlouhodobé řešení, jen posílení hlídek nestačí. Jak zdůraznil při interpelaci za čtvrtečním jednání zastupitelstva, v jeho městské části jsou dvě ze tří kontaktních center pro závislé z Prahy „Tato koncentrace lidí ovlivňuje bezpečí místních obyvatel,“ řekl Pašmik.

Chce proto, aby město zřídilo další centra. K tomu požádal o finanční příspěvek na pokrytí nákladů komunitních pracovníků a přijetí pěti až deseti strážníků navíc pro Prahu 5. Hlídkovat by se podle něj také mohlo se psy nebo i na koních.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Městská policie hlavního města

Štítky policie, městská policie, Anděl, kriminalita, drogy, hlídky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha posílila hlídky na Andělu, starosta Pětky ale chce dlouhodobé řešení  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.