Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pražský dopravní podnik bude v MHD zjišťovat přítomnost nového koronaviru

Pražský dopravní podnik (DPP) bude pomocí speciálních biosenzorů zjišťovat v MHD přítomnost nového koronaviru, který způsobuje nemoc covid-19. V dubnu odebere z tramvají, autobusů, vlakových souprav i ve stanicích metra asi 500 vzorků z povrchů i ze vzduchu uvnitř dopravních prostředků. Podnik na projektu spolupracuje s Fyzikálním ústavem Akademie věd. Na přelomu května a června by pak měly být k dispozici výsledky. DPP v boji proti covidu v uplynulém roce zintenzivnil úklid vozů, které například čistí ozónem či dezinfikuje.

Stěry z tyčí, madel, sedadel i z terminálů na jízdenky

Generální ředitel DPP Petr Witowski uvedl, že zahraniční studie potvrzují, že MHD není zdrojem šíření covidu-19 a pravděpodobnost nákazy je malá. V České republice podle něj neexistuje studie o šíření covidu v MHD. „Proto jsme se rozhodli takovou studii ve spolupráci s fyzikálním ústavem realizovat. Inspirovali jsme se v Londýně,“ uvedl. Tam se koronavirus v MHD nepotvrdil.

Respirátory z metra nejsou žádný šmejd. Tohle se Praze povedlo, říká Aaron Günsberger

Praha nakoupila respirátory, které distribuuje ve stanicích metra. Jeden respirátor prodává lidem za deset korun. Podle Aarona Günsbergera, který se zabývá testováním respirátorů, jsou respirátory distribuované v metru kvalitní a jejich cena je...

Přítomnost viru bude podnik zjišťovat stěry z tyčí, madel, sedadel, ovládacích tlačítek či terminálů na jízdenky. Ve stanicích metra pak z ovládacích tlačítek, výtahů, madel eskalátorů a ze schodů nebo laviček a infopanelů na nástupištích. Pro detekci viru ze vzduchu použijí zařízení vyvinuté fyzikálním ústavem spolu s Národním centrem kompetence MATCA. „Jejich (biosenzorů) základem je speciálně navržený polymerní nanokartáč, který cíleně zachycuje částice koronaviru obsažené ve zkapalněném vzorku, vše ostatní ignoruje,“ uvedl vedoucí výzkumu z fyzikálního ústavu Alexandr Dejneka.

Oběry ze vzduchu za plného provozu, stěry ihned po odstavení vozidla

Vědci v dubnu odeberou stěry 150 vzorků v autobusech, stejný počet v tramvajích a stovku ve vlacích. Nejméně, padesátku, pak v metru. Kromě toho provedou také 50 odběrů ze vzduchu jak v dopravních prostředcích, tak v prostoru metra. Odběry vzduchu budou provedeny za plného provozu s cestujícími, stěry ihned po odstavení vozidla.

DPP v uplynulém roce, po který pandemie trvá, přijal řadu opatření. Do vestibulů stanic metra instaloval 120 dávkovačů s dezinfekcí. Denně čistí a dezinfikuje vozy včetně madel, tlačítek a tyčí. Cestujícím také prodává respirátory.

DPP pro odběry vybral linky a stanice metra poblíž velkých pražských nemocnic. Jedním z nich bude například obratiště Březiněveská. Tam končí tramvaje číslo 3 a 24, které jezdí okolo Fakultní nemocnice Na Bulovce a Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí. Pro autobusy bude jedním z odběrových míst terminál Želivského. Vlakové soupravy se budou testovat v depech Kačerov a Hostivař a odběry ve vestibulech a nástupištích jsou naplánovány například na Karlově náměstí, na Budějovické nebo Kačerově.

Vzorky budou zkoumat vědci z fyzikálního ústavu akademie v laboratořích Biologického centra AV ČR a Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. „Ve spolupráci s těmito pracovišti provedou testy pomocí biočipů a současně kontrolní analýzu metodou PCR a kultivaci pro stanovení infekčnosti podezřelých vzorků,“ uvedl vedoucí odboru komunikace DPP Daniel Šabík.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook Dopravní podnik hlavního města Prahy

Štítky ČR, koronavirus, MHD, věda, pražský dopravní podnik, doprava, Praha, COVID-19, Dopravní podnik hl. m. Prahy, městská hromadná doprava, stanice metra, Fyzikální ústav Akademie věd České republiky, Petr Witowski, Česko, Alexandr Alexandrovič Dejneka, Kačero

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mirka Šafářová

Lepší by bylo, kdyby přidali autobusy, aby se v nich pak lidé netísnili. Zažívám to téměř každý den - viz linka busu 175 v ranní a odpolední "špičce". Interval je 13-20 minut a zejména odpoledne, když jede od Flory přes Ruskou ul., kde je Vinohradská nemocnice, tak bývá dost plný a to i lidí, kteří právě jdou z testování a očkování...

Středa, 31. března 2021, 13:24Odpovědět

Pražský dopravní podnik bude v MHD zjišťovat přítomnost nového koronaviru  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.