Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Respirátory z metra nejsou žádný šmejd. Tohle se Praze povedlo, říká Aaron Günsberger

Praha nakoupila respirátory, které distribuuje ve stanicích metra. Jeden respirátor prodává lidem za deset korun. Podle Aarona Günsbergera, který se zabývá testováním respirátorů, jsou respirátory distribuované v metru kvalitní a jejich cena je adekvátní.

Je to výrobek, který je v pořádku a v dané míře chrání zdraví uživatelů

Pražský podnikatel a provozovatel košer restaurace King Solomon Aaron Günsberger se věnuje testování respirátorů. Když se dozvěděl, že Praha nakoupila respirátory a prodává lidem v metru jeden kus za deset korun, sám si na dvou místech v metru respirátory zakoupil a odvezl je na testování.

Respirátory podle Günsbergera prošly testem na materiál a splňují klasifikaci FFP2. Původně pražský dopravní podnik avizoval, že respirátory mají minimální filtrační účinnost 94 procent, ta je však nakonec vyšší „Záchyt je 97,7 procenta, takže to je dobrý respirátor. Procenta však v tomto případě nejsou úplně důležitá, respirátory zkrátka splnily záchyt FFP2. Je to výrobek, který je v pořádku a v dané míře chrání zdraví uživatelů,“ vysvětluje Günsberger.

Dobrovolné vyhlášení veřejné zakázky

Respirátory dopravní podnik nakoupili prostřednictvím dynamického nákupního systému ve veřejné zakázce. „V rámci DNS nakupujeme všechny ochranné prostředky, jako jsou respirátory, roušky, dezinfekce a podobně,“ uvedl vedoucí odboru komunikace pražského dopravního podniku Daniel Šabík a vysvětlil, že jediným kritériem veřejné zakázky kromě požadované kategorie respirátorů FFP2 a platné certifikace na území EÚ byla cena.

Veřejnou zakázku dopravní podnik vyhlásil a vyhodnotil v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek, ač vzhledem k trvání nouzového stavu k tomuto postupu nebyl povinen.

Chybějící český návod nemá na zdraví vliv

Výrobcem respirátorů, které si můžeme koupit v pražském metru, je čínská firma WENZHOU JINY MEDICAL. „Jediná věc, která by se dala vytknout, je fakt, že ze zákona, by maska měla mít návod v českém jazyce, což dodavatel nezajistil, ale to nemá s funkčností a potažmo s naším zdravím nic společného,“ říká Günsberger.

Cena je desetikoruna za jeden respirátor, dopravní podnik zaplatil za jeden respirátor 6,90 korun. „Cena mi přijde naprosto odpovídající. Vzhledem k nákupní ceně a vzhledem k tomu, že dopravní podnik nemůže být ztrátový, musí někoho zaměstnat rozvozem a prodejem respirátorů, tak mi přijde poměr cena/výkon absolutně odpovídající. Tohle se prostě Praze povedlo, lidé dostali kvalitní výrobek za nepřemrštěnou cenu,“ dává svůj pohled na věc pražský podnikatel.

Respirátory, které si mohou lidé od podniku koupit, jsou ty stejné, jaké podnik rozdává svým zaměstnancům. „Naprostá většina respirátorů, které jsme zakoupili prostřednictvím veřejné zakázky je určena pro zaměstnance DPP jako ochranný pracovní prostředek. Do prodeje pro cestující jsme uvolnili pouze malou část, konkrétně 40 tisíc respirátorů,“ uvedl Šabík a dodal, že jejich celková hodnota je 276 tisíc korun. Do dnešního dne bylo prodáno necelých 15 tisíc respirátorů.

Testování probíhá objektivně

Aaron Günsberger sdílí výsledky testování na facebookové stránce „Ochranné pomůcky v ČR - kupujeme kvalitní ochranu nebo šmejd?“. „Ohledně našeho testování se rozpoutala velká diskuze, která pomalu přerůstá v policejní vyšetřování,“ říká a zdůrazňuje, že není příznivcem žádné politické strany a testuje objektivně.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DPP, Facebook Aaron Günsberger

Štítky respirátory, metro, DPP, Praha, respirátor, Dopravní podnik hl. m. Prahy, veřejná zakázka, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Respirátory z metra nejsou žádný šmejd. Tohle se Praze povedlo, říká Aaron Günsberger  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.