Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Vláda chce prodloužit nouzový stav. Jedná se také o lepší pomoci firmám a podnikatelům

O další 30 dnů chce vláda kvůli epidemii koronaviru prodloužit nouzový stav, žádost schválila Sněmovně. Podpořila rovněž zvýšení náhrad pro lidi v karanténě a vznik nového systému kompenzací. Díky němu by se měla pomoc dostat podnikatelům rychleji a ve větším objemu. Opatření proti šíření covidu-19 kabinet nezpřísnil. Návrat maturantů do škol bude řešit Ústřední krizový štáb.

Nouzový stav má skončit v neděli 14. února

Nouzový stav, který vládě umožňuje nařizovat některá opatření a také nasazovat do nemocnic vojáky, má zatím končit s nedělí 14. února po 132 dnech. Vláda ho chce prodloužit do 16. března. Sněmovna by žádost měla posuzovat ve čtvrtek odpoledne, s podporou komunistů tentokrát kabinet počítat nemůže. K podpoře stavu nouze vyzvali politické strany zdravotničtí a lékařští odboráři. Úpravy legislativy tak, aby nebylo potřebné prodlužování nouzového stavu, v úterý proberou špičky sněmovních stran.

Stoupne kompenzační bonus podnikatelům

Kompenzační bonus podnikatelům postiženým epidemií podle předlohy schválené vládou stoupne z 500 na 1000 korun denně. Zaměstnavatelé dále získají 500 korun denně na každého zaměstnance. Hlavním kritériem bude v obou případech splnění poklesu tržeb o nejméně 50 procent. Pokračovat bude také program Antivirus, případně další podpory, která na program Antivirus navazují.

Opozice a někteří podnikatelé kritizovali vládní pomoc jako složitou a roztříštěnou, k některým silně zasaženým oborům se pomoc podle nich nedostala. „Programy, které se ukázaly jako problematické, budou utlumeny,“ uvedlo ministerstvo financí. Vláda ale dnes zároveň schválila program na pomoc podnikatelům ve veletržním a kongresovém průmyslu, připraveno je pro ně 600 milionů korun.

Opatření proti koronaviru přestávají fungovat, ale nezpřísni se

Dosavadní opatření proti šíření epidemie podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) přestala fungovat, v minulém týdnu proto mluvil o možnosti omezit cestování mezi kraji. Další členové vlády včetně premiéra Andreje Babiše (ANO) se k tomu nekloní. Vláda včera ale souhlasila s rozšířením registru přestupků o přestupky spáchané podle krizového zákona. V případě opakovaného porušování vládních opatření by tak mohl být firmám a podnikatelům uložen i zákaz činnosti na jeden rok, přehled o opakovaném porušování vládních nařízení by získala policie.

Motivačně by naopak mělo působit zvýšení náhrady mzdy pro lidi v nařízené karanténě, které bylo na vládě ve dvou variantách. Kabinet se přiklonil k tomu, aby dostávali navíc bonus až 370 Kč za den, a to podle výše svého výdělku. Podle návrhu by se příspěvky měly vyplácet od března do konce června, cílem je, aby se lidé kvůli obavám z poklesu příjmů karanténě nevyhýbali a nakažení aby hlásili své kontakty. Zlepšení trasování má přispět ke zvládnutí epidemie.

Dojde k uvolnění omezení pro školy?

Uvolnit by se také částečně mohla omezení pro školní docházku. Vláda má na stole návrh, podle kterého by se mohly do lavic vrátit nejprve poslední ročníky středních škol. Předpokládá se pravidelné testování žáků i zaměstnanců škol na koronavirus. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) má podmínky návratu maturantů 1. března do škol rozpracovat Ústřední krizový štáb, mimo jiné je třeba zajistit nákup testů a jejich distribuci. Vedení školských odborů se vyslovilo proti tomu, aby se odpovědnost za testování přenášela na učitele. Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) upozornil, že jen v hlavním městě by testování žáků posledních ročníků středních škol stálo až 15 milionů korun týdně a je pro něj potřeba vyškolit 800 pracovníků.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky ČR, vláda, koronavirus, hospodářství, nouzový stav, firmy, kompenzace, COVID-19, Ústřední krizový štáb, pandemie covidu-19, ANO 2011, Andrej Babiš, Zdeněk Hřib, Jan Hamáček, Jan Blatný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda chce prodloužit nouzový stav. Jedná se také o lepší pomoci firmám a podnikatelům  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.